Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturare daune-interese comisionar. Impozitare si impunere penalitati

16-Aug-2012
7664
Dezbatem cazul in care o societate a incheiat un contract cu un agent de vanzari italian pentru servicii de: prospectare piata, recuperare creante, clienti noi...etc. In baza contractului societatea achita lunar agentului de vanzari un comision. Periodic agentul de vanzari beneficiaza de un comision suplimentar calculat procentual la valoarea vanzarilor realizate. Agentul a facturat societatii contravaloarea comisionului suplimentar aferent anului sem I 2012. Societatea a achitat partial factura reprezentand comision suplimentar.

In luna august administratorul societatii romane a considerat ca agentul de vanzari nu a respectat clauzele contractuale si a dispus intocmirea unei Note de Debit de refacturare-recuperare a comisionului de la agentul de vanzari.

Vom vedea astfel daca aceasta refacturare intra in sfera de impozitare a TVA aceasta refacturare si daca pot fi considerate penalitati daune interese chiar si in cazul in care contractul nu prevede acest lucru.

Raspuns:

Pentru situatia expusa de dvs. mentionam faptul ca, de regula, contractele incheiate intre parteneri cuprind si o clauza potrivit careia fiecare parte contractanta poate solicita daune-interese pentru neindeplinirea partiala sau integrala a obligatiilor contractuale.

O solutie pentru cazul dvs, mai sigura din punct de vedere juridic si fiscal, ar fi ca agentul de vanzari sa emita o factura de stornare pentru suma ce nu a fost acceptata de societatea dvs., totusi presupunem faptul ca dvs. ati avut deja in vedere aceasta optiune si nu s-a putut realiza.

In ce priveste emiterea unei facturi pentru recuperarea prejudiciului de la agentul de vanzari trebuie avute in vedere prevederile art. 155 alin. (1) din Codul Fiscal , conform carora trebuie sa fie emise facturi de catre persoanele impozabile care efetueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii, altele decat livrarile/prestarile fara drept de deducere a taxei, situatii enumerate expres de actul normativ.

In acest sens, neindeplinirea obligatiilor contractuale nu reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, prin urmare emiterea unei facturi consideram ca nu este obligatorie dar legea nu dispune foarte mult in acest sens si nici nu intrezice emiterea facturii.

Dar, luand in considerare faptul ca nu exista precizari in contract pentru situatia descrisa in intrebare, emiterea acestei facturi devine necesara. Desigur, aceasta factura trebuie sa fie acceptata de catre agentul de vanzari italian, pentru ca ea sa produca efecte in absenta unei hotarari judecatoresti definitive.

Din punct de vedere TVA, sumele reprezentand daune-interese si orice alte sume solicitate pentru neideplinirea totala su partiala a obligatiilor contractuale daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate nu se curpind in baza de impozitare, conform art. 137 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal si nu fac obiectul unei refacturari, reprezinta o operatiune economica distincta, situatie pe care consideram ca puteti sa o aplicati si dvs.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Facturare daune-interese comisionar. Impozitare si impunere penalitati":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016