
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Specialistul nostru ne va arata, in cele ce urmeaza cum se inregistreaza un prejudiciu ca urmare a unui accident tehnic (de exemplu: deteriorarea unei conducte in urma unor lucrari de forare).
Potrivit preverilor art. 1381 din Codul civil, orice prejudiciu da dreptul la reparatie.
Dreptul la reparatie se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat.
Dreptului la reparatie ii sunt aplicabile, de la data nasterii sale, toate dispozitiile legale privind executarea, transmisiunea, transformarea si stingerea obligatiilor.
La art. 1385 se arata ca prejudiciul se repara integral, daca prin lege nu se prevede altfel.
Se vor putea acorda despagubiri si pentru un prejudiciu viitor daca producerea lui este neindoielnica.
Repararea prejudiciului se face in natura, prin restabilirea situatiei anterioare, iar daca aceasta nu este cu putinta ori daca victima nu este interesata de reparatia in natura, prin plata unei despagubiri, stabilita prin acordul partilor sau, in lipsa, prin hotarare judecatoreasca.
La stabilirea despagubirii se va avea in vedere, daca prin lege nu se prevede altfel, data producerii prejudiciului.
Asadar, in situatia in care pentru prejudiciul cauzat nu exista nicio persoana vinovata, pentru a recupera paguba respectiva, se vor inregistra in cheltuielile societatii cele cu repararea conductei respective.
Ati prezentat succint acest caz, fara a mentiona si alte date necesare in formularea raspunsului (persoana care a cauzat prejudiciu, eventual modalitatea de inregistrare in evidenta contabila a retelei de canalizare, daca este cazul, etc).
Potrivit prevederilor art. 25 alin (1) din Codul fiscal, se arata ca pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.
La pct. 13 lit. j) din Normele metodologice de aplicare se arata ca in aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, cheltuielile reprezentand dobanzi penalizatoare, penalitati si daune-interese, stabilite in cadrul contractelor incheiate, in derularea activitatii economice, cu persoane rezidente/nerezidente, pe masura inregistrarii lor;
Asadar, daca sunteti persoana care a produs paguba respectiva, veti inregistra prejudiciul (care este echivalentul cheltuielilor cu reparatii) in cheltuielile societatii care vor fi deductibile din punct de vedere fiscal, prin articolul contabil: 6581”Despagubiri, amenzi si penalitati”=401
In situatia in care sunteti persoana care a fost pagubita, atunci veti evidentia suma de primit in vederea efectuarii reparatiilor necesare pentru restabilirea situatiei initiale:
4111=7581 ”Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati”.
Despagubirile nu intra in baza de impozitare a TVA, potrivit prevederilor art.286 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: SC SRL realizeaza o investitie in constructie de cladire pentru care deduce tva pentru materiale si manopera efectuate pentru constructia cladirii. Cladirea este finalizata si receptionata in anul 2015. In anul 2015, 2016...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate din Romania platitoare de TVA furnizeaza servicii de consultanta pentru beneficiar - o entitate din Belgia. Societatea din Belgia are cod de TVA valid. Serviciile reprezinta consultanta tehnica/Due Diligence in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<