Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Material ANAF: Probleme constatate in urma controalelor si cele mai frecvente intrebari adresate de contribuabili in sem. II 2021

14-Apr-2022
11708
Material ANAF: Probleme constatate in urma controalelor si cele mai frecvente intrebari adresate de contribuabili in sem. II 2021

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un material informativ cu privire la principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control, precum si cele mai frecvente intrebari adresate de contribuabili in semestrul II 2021.

In vederea cresterii tranparentei si a comunicarii cu mediul de afaceri si cu cetatenii Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat prezentul material care este structurat in doua parti:

I. Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control
II. Cele mai frecvente intrebari adresate de contribuabili

I. Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control

Pentru realizarea obiectivului privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale s-au intreprins o serie de actiuni de catre directiile de specialitate din cadrul Agentiei. Astfel, prezentam mai jos principalele deficiente constatate de aceste directii ca urmare a actiunilor de control.

1. Directia generala antifrauda fiscala
Principalele deficiente constatate pe linia descoperirii si combaterii evaziunii fiscale pot fi sintetizate astfel:

1.1. Cazuri in care contribuabilii au evidentiat, in actele contabile sau in alte documente legale, cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale ori au evidentiat alte operatiuni fictive in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale, respectiv:

A) Inregistrarea de achizitii/livrari fictive succesive de bunuri si/sau servicii, in care sunt interpuse mai multe societati pe diferite paliere, pe baza unor scheme financiare (de cele mai multe ori extrem de complexe) concepute si puse in aplicare cu scopul de a sustrage sume importante de la plata catre bugetul general consolidat al statului si/sau a crea avantaje fiscale unor contribuabili, fara ca aceste prejudicii sa mai poata fi recuperate in integralitatea lor si fara ca beneficiarii reali ai acestor sume/avantaje sa poata fi identificati si sa raspunda pentru faptele comise.

B) Inregistrarea de livrari intracomunitare fictive, scutite de TVA, cu scopul de a justifica iesirea din gestiune a marfurilor, in fapt, marfurile fiind comercializate pe teritoriul national fara ca aceste operatiuni sa fie inregistrate/declarate si fara a se colecta TVA pentru aceste tranzactii.
In multe dintre situatiile investigate, persoanele si societatile implicate in fapte de evaziune fiscala au dat o aparenta de legalitate activitatilor desfasurate prin indeplinirea formala a obligatiilor declarative si/sau intocmirea unor documente justificative care respecta formal prevederile legale incidente.

Dincolo de aceste aparente, din verificarea modului in care au fost derulate operatiunile intre entitatile de pe lantul de tranzactionare au fost constatate imprejurari privind savârsirea unor fapte de evaziune fiscala si au fost sesizate organele de urmarire penala competente, iar pentru asigurarea recuperarii prejudiciilor au fost instituite masuri asiguratorii.

C) Inregistrarea in mod direct, fara interpunerea altor societati, a unor documente care figurau emise de entitati cu un comportament fiscal inadecvat.

Tratamentul acestor situatii a constat, de asemenea, in constatarea imprejurarilor in care au fost savarsite faptele, cuantificarea prejudiciului cauzat bugetului general consolidat al statului si sesizarea organelor de urmarire penala.

Este important de evidentiat faptul ca prin inregistrarea unor documente (facturi, borderouri de achizitie, file din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol etc) se disimuleaza adevarata provenienta a bunurilor mentionate in aceste documente, acestea putând proveni din contrabanda, productie nedeclarata, evaziune fiscala sau furt si, in acelasi timp, se ascunde beneficiarul real al venitului corespunzator al acestor marfuri.

Pentru a vedea intregul MATERIAL, click AICI>>

 

Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016