Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Redirectionare impozit pe profit. Pentru depunerea D177 este obligatoriu sa fie incheiat un contract de sponsorizare?

13-Dec-2023
6315
Redirectionare impozit pe profit. Pentru depunerea D177 este obligatoriu sa fie incheiat un contract de sponsorizare?

Pentru depunere formular 177 pana la data de 27.12.2023 pentru redirectionare impozit profit aferent anului 2022 unei unitati de cult este obligatoriu sa fie inchiat contract de sponsorizare? Si daca da, ce data trebuie sa aiba contractul, o data aferenta anului 2022 ca se distribuie suma aferenta impozitului anului 2022, sau cu data de 2023 ca se depune declaratia 177 in anul 2023.

Redirectionare impozit pe profit si depunerea D177 – raspunsul specialistului:

Platitorii de impozit pe profit si cei care platesc impozit pe veniturile microintreprinderilor pot redirectiona, prin Declaratia 177, sume reprezentand sponsorizari catre organizatii non-profit in situatia in care cheltuiala cu sponsorizarea in anul anterior nu a depasit plafonul pentru sponsorizare (suma minima dintre 0,75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit; respectiv 20% din impozitul pe venit in cazul microintreprinderilor).

Contribuabilii care doresc sa isi exercite optiunea de redirectionare a impozitului pe profit/impozitului pe venitul microintreprinderilor o pot face prin completarea si depunerea Declaratiei 177 Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor (se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de catre contribuabil/platitor).

Prin depunerea Declaratiei 177 se redirectioneaza impozitul deja platit, sponsorizarea astfel efectuata vizeaza consumarea plafonului admis pentru creditul fiscal aferent anului anterior - suma sponsorizata va fi platita catre beneficiarul sponsorizarii de catre organele fiscale.

Platitorii de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor, dupa caz, pot dispune redirectionarea unor sume din impozitul datorat in termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, respectiv a declaratiei de impozit pe veniturile microintreprinderilor aferente trimestrului IV (25 iunie 2023). Declaratia 177, pentru impozitul platit aferent anului 2022, poate fi depusa dupa 25 iunie 2023 si pana la 25 decembrie 2023.



Prin semnarea unui contract de sponsorizare, completarea si trimiterea catre ANAF a Declaratiei 177 transmiteti optiunea de redirectionare a impozitului pe profit. In final, organelle fiscale analizeaza cererea dvs. si va dispune in final redirectionarea sumei catre beneficiarul inscris in contractul de sponsorizare, contract ce va trebui sa fie datat pana la termenul de depunere a formularului D177.

Daca acel contract ar avea data de 2022 , sponsorizarea a fi fost facuta deja de societatea dvs. in 2022. Prin urmare apreciez ca este necesara semnarea contractului in 2023, la depunerea formularului D177.

Revenire: Se aplica aceleasi prevederi si pentru redictionare impozit pe profit aferent societatilor comerciale?

Raspuns:

Conform Codului fiscal:

ART. 25 Cheltuieli:

 

i) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

 

1. Valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;

 

2. Valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

 

Platitorii de impozit pe profit pot dispune redirectionarea unor sume din impozitul datorat in termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit.

Dupa cum se stie, termenul pentru D101 an 2022 a fost in 25.06.2023.

Declaratia 177, pentru impozitul platit aferent anului 2022, se putea depune dupa 25 iunie 2023 si pana la 25 decembrie 2023.

Termenul pentru solutionarea cererilor privind redirectionarea impozitului pe profit este de 45 de zile de la depunere.


Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Redirectionare impozit pe profit. Pentru depunerea D177 este obligatoriu sa fie incheiat un contract de sponsorizare?":
Rating:

Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016