Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce e neconstitutionala OUG nr. 117/2010?

02-Mar-2011
3460
Celebra OUG nr. 117/2010 a fost emisa pentru simplificare.

De ce radeti?

Haideti sa vedem motivele expuse in preambul si cum sunt duse la indeplinire:

a) ?intrucat se impune revizuirea sistemului actual referitor la impozitarea veniturilor realizate de persoanele fizice pe baza normelor de venit pentru a raspunde exigentelor privind administrarea eficienta a sistemului fiscal?

Adica, pentru cine nu intelege, exigentelor disperarii Ministerului Finantelor, care umbla in bugetul gol.


b) ?pentru eliminarea unor dificultati de natura tehnica aparute in aplicarea prevederilor existente in domeniul fiscal?

Corect, adica dificultatile care erau pana acum sunt amintire paradisiaca fata de ce e acum. Contributiile sociale sunt acum varza, cei doi ani fiscali intr-unul singur (patent Boc) sunt o simplificare deosebita, da, ma mir ca nu intelegeti.

c) ?tinand seama de necesitatea perfectionarii continue a legislatiei fiscale, conjunctura economica actuala, principalele caracteristici ale politicii bugetare a Romaniei in perioada urmatoare, care vor fi subordonate obiectivelor de sustinere a cresterii economice?

Intelegeti acum de ce nu se iau in considerare cheltuielile cu combustibilul? Ca sa se sprijine relansarea.

Intelegeti de ce suntem ajutati sa pierdem cateva milioane de ore la nivelul tarii pentru a intelege noile contributii? Ca sa fim mai eficienti.

Pe de alta parte, numai rautaciosii vad ca ordonanta e plina de masuri de lupta impotriva evaziunii la alcool, tutun, lemn si altele. Nu gasiti prevederile? Nu se poate. Cautati bine. Daca printati textul ordonantei, prevederile se vad clar in dunga foii.

d) ?luand in considerare faptul ca neadoptarea si nepublicarea pana la 31 decembrie 2010 a actelor cu putere de lege cu privire la transpunerea in legislatia nationala a directivelor mentionate conduc la:

- declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei pentru netranspunerea in termenul legal a prevederilor directivelor in domeniul fiscal cu aplicabilitate de la data de 1 ianuarie 2011;

- imposibilitatea operatorilor economici de a duce la indeplinire obligatiile ce deriva din noile prevederi legale, ca urmare a modificarilor directivelor comunitare;(...)?

Ne intrebam cat de ingrijorat e Guvernul pentru procedura de infringement pe care o risca de vreo 5 ani din cauza taxei de inmatriculare prin care SFIDEAZA Uniunea Europeana.

Dar in privinta grijii pentru ?operatorii economici? intelegem: de ce sa inceapa anul cu liniste, sa se leneveasca? Ia sa dam noi OUG 117, ca sa sprijinim mediul de afaceri!

Lasand la o parte gluma, multe din motivele invocate pentru adoptarea OUG nr. 117/2010 nu prea stau in picioare. Ceea ce inseamna ca ordonanta e nitel neconstitutionala. Nitel cam tare neconstitutioonala, deoarece pentru o ordonanta de urgenta trebuie sa se motiveze urgenta, ceea ce la OUG 117 nu e cazul si nici nu e posibil. Problema e ca, daca se invoca neconstitutionalitatea (si daca Curtea Constitutionala se pronunta in acest sens) incurcaturile sunt mai mari decat ce e acum.

Asta nu inseamna ca nu ar trebui sa incerce cineva sa dea semnalulca ar trebui sa intram in normalitate...

Numai ca motivul aceasta nu e scris nicaieri in preambulul Ordonantei.


Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016