Incetare de activitate. Finantele te impoziteaza, nu stiai?!
Prin OUG nr. 117/2010 de modificare a Codului fiscal, la articolul 82, dupa alineatul (7) s-au introdus doua noi alineate, cu urmatorul cuprins:
"(8) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau venituri din activitati agricole si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent o declaratie, insotita de documente justificative, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, in vederea recalcularii platilor anticipate.
(9) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (8) se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
Ordinul specificat in alin. (9) e inutil, dupa parerea mea.
Si aceasta pentru ca instantele s-au exprimat limpede si des in acest sens.
Spre exemplu, intr-un caz s-a aratat ca ?Administratia financiara locala l-a informat pe reclamant, beneficiar al unei autorizatii de functionare ca taximetrist, ca poate sa intrerupa sau sa suspende aceasta activitate in masura in care formuleaza o cerere in acest sens si depune autorizatia. Reclamantul nu s-a conformat unor asemenea cerinte, iar sustinerea ca in perioada aprilie-noiembrie 2002 a fost angajat ca salariat, nu constituie prin ea insasi un motiv de scutire la plata impozitului, de vreme ce a continuat sa beneficieze de autorizatia de functionare ca taximetrist, activitate pe care, de altfel, putea sa o desfasoare si dupa program
1?.
Intr-un caz, un contribuabil a aratat ca, deoarece a renuntat la activitatea de pescuit de ani buni, nu mai trebuia sa fie impozitat.
Numai ca, contribuabilul uitase sa declare suspendarea/incetarea activitatii si la Fisc.
Instanta a fost transanta: ?Conform prevederilor legale de la acea data, autorizatia pentru desfasurarea de catre persoane fizice a unor activitati economice in mod independent se elibereaza la cerere de catre primarii comunelor, oraselor, municipiilor, pe a caror raza teritoriala isi au domiciliul persoanele fizice.
Dupa obtinerea autorizatiei, asociatiile familiale si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sunt obligate sa se inregistreze la Registrul Comertului si la organele fiscale teritoriale, conform reglementarilor legale in vigoare. Pe cale de consecinta, intimatul-reclamant era obligat sa faca un asemenea demers, iar organele fiscale teritoriale au procedat in mod corect atunci cand au emis din oficiu decizia de impunere privind venitul din activitati independente, deoarece intimatul-reclamant nu a depus declaratii fiscale pentru anul 2003, respectandu-se dispozitiile art. 80 alin. (4) din O.G. nr. 92/2003 (Codul de procedura fiscala)
2, in sensul ca nedepunerea declaratiei fiscale da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale prin estimarea bazei de impunere.
De mentionat si faptul ca nu s-a facut dovada anularii autorizatiei pentru perioada supusa impozitarii, anularea acestui act avand loc abia la data de 3 noiembrie 2004.
De remarcat, totodata, ca existenta autorizatiei de functionare ii permitea intimatului-reclamant sa desfasoare in continuare aceasta activitate, neavand relevanta depozitiile martorilor audiati in cauza?
3.
Instantele sunt lamurite, asadar, aplicand prevederi legale coroborate.
Si atunci, la ce bun Ordinul?
Ca sa ?clarifice?, veti vedea.
Horatiu Sasu Jurist si economist Consultant in afaceri -------------------------
1 Curtea de Apel Pitesti, sectia comerciala si de contencios administrativ, decizia nr. 440/R/CONT din 8 octombrie 2004, in Curtea de Apel Pitesti, Buletinul jurisprudentei ? 2004, Ed. C. H. Beck, 2005, pag. 83.
2 In prezent art. 83 alin. (4).
3 C. Ap. Bucuresti, sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 1410 din 29 septembrie 2005, in Horatiu Patrascu, Culegere de practica judiciara in materie fiscala, Editura Wolters Kluwer, Romania, 2009, pag. 114-116.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzari prin GLOVO. Inregistrari contabile
Intrebare: O societate cu obiect de activitate fast food livreaza prin Glovo. Primeste o factura de la Glovo pe care este trecut comision Glovo 200 lei, valoare produse livrate 1.000 lei (comenzile prin Glovo), valoare comenzi incasate cash la livrare 100 lei si sold de achitat de catre glovo 700 lei. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele: 1. monografia de inregistrare a facturii; 2 trebuie facuta autofactura pentru vanzarile prin Glovo in valoare 900 de lei (1.000-100)? Cele incasate cash sunt incluse in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale. Sanctiuni contraventionale
Intrebare: Recent, saptamana trecuta mai exact, am depus doua declaratii rectificative, D710, pentru lunile iunie si septembrie 2023 pentru o firma platitoare de impozit venituri microintreprindere. 1. As dori sa stiu daca va fi aplicata amenda avand in vedere noile modificari legislative, privind legea prevenirii, care nu mai este in vigoare. 2. Pentru ce declaratii depuse cu intarziere se ia amenda incepand cu luna noiembrie 2023? As dori un centralizator cu amenzile pentru ce tip de declaratii fiscale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Asociat persoana fizica la mai mult de trei microintreprinderi HORECA
Intrebare: O persona fizica detine peste 25% actiuni la 3 societati comerciale care desfasoara activitate HORECA, toate 3 societatile aplicand impozitul pe veniturile microintreprinderilor. (codul CAEN 5610 Restaurante). Persoana fizica doreste sa infiinteze in luna decembrie 2023 a patra firma in care va avea 50% actiuni, cu obiect de activitate tot HORECA. Poate opta si pentru a patra firma sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca detine mai mult de 25% din valoarea/nr....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Reportare sponsorizare
Intrebare: O societate a sponsorizat in 2021 suma de 1.500.000 lei, din care la sfarsitul anului 2021 a ramas o suma reportata de 500.000 lei. In 2022 din acea suma a dedus 200.000 lei, ramanand in continuare de reportat din 2021 suma de 300.000 lei. In 2023 societatea poate deduce suma de 300.000lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Sedii fixe in UE. Aplicarea regimului OSS
Intrebare: Daca o societate cu sediul in Romania a facut livrari intracomunitare in Franta si Germania catre persoane fizice si a obtinut din fiecare tara un cod de tva, pentru care depune deconturi de tva si plateste tva aferenta, poate sa se inregistreze acum in OSS? Inregistrarea in OSS se face dupa renuntarea in prealabil la codurile de tva din tarile mentionate sau se poate renunta la aceste coduri de tva si dupa inregistrarea in OSS? Mentionez ca bunurile livrate depasesc 500.000 euro/an/tara.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Imprumuturi de la persoane fizice.
Intrebare: O persoana fizica ce nu are calitatea de asociat sau administrator poate imprumuta o firma cu numerar? La ce face referire art. 4 alin. (1) din OUG 98/2023 unde se specifica ca o persoana juridica poate incasa de la o persoana fizica imprumut in valoare de 10.000 lei/persoana?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –