Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asigurari de sanatate pentru salariati si administrator. Cum se deduc cheltuielile?

17-Aug-2015
21769

In cazul urmator, avem societatea X care a emis o polita de asigurare pentru toti angajatii societatii pentru deces, risc de accident, fracturi, arsuri, cheltuieli cu interventiile chirurgicale in caz de accident etc. Societatea detine si un parc auto destul de mare, iar angajatii utilizeaza masinile atat in interes de serviciu, cat si personal.

Sunt deductibile aceste cheltuieli cu asigurarea la calculul impozitului pe profit? Totodata, si administratorul, platit cu o indemnizatie de admnistrator conform AGA, beneficiaza de aceasta asigurare. Vor fi deductibile si pentru acesta cheltuielile cu asigurarea?

1.In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Codul fiscal sunt deductibile la calculul profitului impozabil numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

De asemenea, potrivit art. 21 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal sunt considerate cheltuieli in scopul realizarii de venituri si cheltuielile efectuate pentru protectia muncii si cheltuielile efectuate pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, conform reglementarilor speciale in materie: Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor etc.

Astfel, angajatorii au obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca si de a lua masurile necesare pentru supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile privind securitatea si sanatatea in munca prin medicii de medicina a muncii (art. 6, art. 24 si art. 25 din Legea 319/2006). Obligatia angajatorilor de a asigura accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii este stipulata si la art. 186 din Codul muncii.

Prin urmare, cheltuiala aferenta serviciilor medicale facturate este deductibila in masura in care acestea se refera la servicii de medicina a muncii pentru proprii salariati (control medical la angajare, control medical periodic, examen medical la reluarea muncii, examen medical de adaptare, evaluarea si comunicarea riscului de sanatate etc.). Pentru deductibilitate este necesar ca serviciile sa aiba la baza si un contract scris incheiat intre societatea angajatoare si medicul (unitatea medicala) care acorda serviciile de medicina a muncii.

In ceea ce priveste alte servicii medicale pentru angajati, societatea nu va putea sa deduca cheltuielile de sanatate decat in procentul de 2% din fondul de salarii, in cadrul cheltuielilor sociale, conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, daca aceste cheltuieli sunt cuprinse in Contractul colectiv /individual de munca al salariatilor si in Regulamentul intern.


La nivelul persoanei fizice aceste cheltuieli sunt considerate avantaje in natura pentru salariati si sunt supuse impozitarii astfel:
a) cu impozitul de venit de 16%, conform art. 55 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal
b) se datoreaza si contributii sociale obligatorii, conform, art. 296^15 lit. p) si art. 296^4 alin (1) lit. u) din Codul fiscal, ce stabileste ca avantajele in natura primite de salariati de la angajatori sunt in sfera asigurarilor sociale.

Astel, pentru contravaloarea serviciilor medicale suportate de angajator altele decat cele de medicina muncii nu exista exceptii de la plata de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale retinute de la salariati sau datoarate de angajator.
Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajati se vor anexa la statul de plata. In statul de salarii se poate adauga o rubrica distincta pentru avantajele de natura salariala.

In legatura cu impozitul pe profit, conform art. 24 alin. (4) lit. l din Codul fiscal sunt nedeductibile cheltuielile salariale si/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat. Cum contravaloarea serviciilor medicale acordate salariatilor sunt impozitate si cheltuielile acestor servicii medicale sunt deductibile pentru societate la calculul profitului impozabil.

2. Avand in vedere prevederile art. 21 lit.t), art. 145 ^ 1 din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct. 49^ 2 respectiv 45^1 din Normele metodolocide date in aplicarea articolelor mentionate, justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul profitului impozabil, se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.

Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul
art. 145 ^1 alin. (1) din Codul fiscal, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal.

Daca vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta. Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs.

3. In cazul in care prin contractul de administrare/mandat se stabileste ca administratorul va beneficia de o asigurare de sanatate platita de catre societate, aceasta va reprezenta remuneratie suplimentara primita de administrator.

Pe cale de consecinta, contributiile sociale datorate sunt contributiile sociale datorate pentru remuneratie potrivit Codului fiscal, respectiv:
- contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de stat si contributia angajatorului la sistemul asigurarilor - contributiile de asigurari sociale de sanatate (salariat si angajator) datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).

In consecinta, daca acordati administratorului cu contract de mandat sume de bani pentru acoperirea cheltuielilor de asigurare de sanatate acestea reprezinta venituri din remuneratia de administrator si intra in baza de calcul al contributiilor datorate pentru aceasta remuneratie.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia

    • Eroarea in declararea impozitului pe profit poate aparea in practica, mai ales atunci cand sunt implicate venituri neimpozabile, cum sunt dividendele primite de la alte persoane juridice. In cazul in care aceste venituri nu sunt excluse corect la calculul impozitului trimestrial, pot rezulta plati nejustificate catre buget. Specialisutl nostru explica in continuarea articolului cum poate fi corectata o astfel de situatie, ce formulare se folosesc si cum se reflecta ajustarile in contabilitate si...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016