Articole publicate intr-un ziar local. Incadrarea veniturilor. Obligatii fiscale
Problema: Suntem o societate comerciala care publicam un ziar local. Vom avea colaboratori (nu sunt angajati la noi cu CIM, nu sunt persoane fizice autorizate) care scriu articole (periodic sau ocazional) care vor fi publicate in ziarul nostru.
- ce fel de contract trebuie sa incheiem cu acesti colaboratori (conventie civila sau o alta forma, aceasta activitate intra sub incidenta dreptului de autor?)
- ce obligatii se datoreaza asupra acestor venituri: ce obligatii avem noi, ca societate care publica articolele si ce obligatii au cei care scriu aceste articole.
Solutie: Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra altor opere de creatie intelectuala este recunoscut si garantat in conditiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Conform art. 7 al acestei legi, constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator.
Potrivit art. 13, utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:
a) reproducerea operei;
b) distribuirea operei;
c) importul in vederea comercializarii pe piata interna a copiilor realizate, cu consimtamantul autorului, dupa opera;
d) inchirierea operei;
e) imprumutul operei;
f) comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public;
g) radiodifuzarea operei;
h) retransmiterea prin cablu a operei;
i) realizarea de opere derivate.
Astfel cum prevede art. 39 autorul sau titularul dreptului de autor poate ceda prin contract altor persoane drepturile sale patrimoniale.
Asadar, in vederea publicarii articolelor societatea va incheia contracte de cesiune de drepturi de autor.
Din punct de vedere fiscal, veniturile din drepturi de autor reprezinta venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
Beneficiarul veniturilor din din drepturi de autor poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate; In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin.(2) din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut.
2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final; In acest caz, conform art. 522 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
In ceea ce priveste contributii sociale obligatorii, fac obiectul prevederilor art. III din OUG nr. 58/2010, modificate prin OUG nr. 82/2010. persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe:
1) cu regularitate:
- 1.1 in mod exclusiv;
- 1.2 impreuna cu venituri de natura salariala.
2) ocazional:
- 2.1 in mod exclusiv;
- 2.2 impreuna cu venituri de natura salariala.
1. Contributia la sistemul asigurarilor sociale
Persoanele care realizeaza cu regularitate venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe au obligatia, pentru veniturile realizate, de a plati contributia individuala de asigurari sociale.
Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe, nu datoreaza contributia de asigurari sociale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, exclusiv venituri de natura profesionala din drepturi de autor si drepturi conexe, datoreaza contributia de asigurari sociale, pentru aceste venituri de natura profesionala. Venituri realizate in mod ocazional sunt acele venituri realizate ca urmare a desfasurarii unei activitati, in mod sporadic, fara a avea un caracter de regularitate.
Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale in cota de 10,5%. o reprezinta venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, la art. 50 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare. Baza de calcul, in decursul unei luni calendaristice, nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Pentru veniturile realizate in mod ocazional baza de calcul anuala nu poate depasi de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 este de 2.022 lei.
2. Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate
Beneficiarul veniturilor din drepturi de autor datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca nu realizeaza concomitent si:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;
c) venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatii de somaj;
e) venituri din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) venituri care sunt neimpozabile;
g) venituri din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit.
In cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute mai sus, contributia se plateste de catre beneficiar in baza art. 259 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in sanatate.
3. Contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj
Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe au obligatia, pentru veniturile realizate, de a plati contributia individuala la sistemul asigurarilor pentru somaj.
Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe, nu datoreaza contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributia individuala la sistemul asigurarilor pentru somaj o reprezinta venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, la art. 50 alin. (2) lit. a) din Legea 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Baza de calcul, in decursul unei luni calendaristice, nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Pentru veniturile realizate in mod ocazional baza de calcul anuala nu poate depasi de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Referitor la obligatiile platitorului de venit, conform OUG 58/2010 modificata de OUG 82/2010, exista urmatoarele situatii:
Platitorul de venit, in vederea declararii evidentei nominale a persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor, are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira lunar contributiile de asigurari sociale individuale obligatorii.
Contributiile sociale individuale se retin si se vireaza la bugetele si fondurile carora le apartin pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza.
Daca autorul este pensionar contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat si la bugetul asigurarilor pentru somaj nu se retin.
In ceea ce priveste declararea contributiilor sociale se disting doua situatii:
? Venituri din drepturi de autor pentru care se retine doar impozitul pe venit - se intocmeste de catre platitorul de venituri declaratia 100;
? Venituri din drepturi de autor pentru care exista obligatia retinerii contributiilor sociale la sistemul asigurarilor sociale de stat si la sistemul asigurarilor pentru somaj si a impozitului pe venit - se intocmeste de catre platitorul de venituri declaratia 112.
Anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 10%.
Anual pana la data de 30 iunie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 16%.
Beneficiarul veniturilor va depune la organul fiscal competent , in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit, declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane" ? in cazul in care unitatea retine impozitul de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 020.
Anual, pana pe data de 25 mai a anului curent pentru anul anterior, beneficiarul veniturilor va depune declaratia privind veniturile realizate (declaratia 200) ? doar in cazul in care unitatea retine impozit de 10%.
In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 200.
Persoana fizica beneficiara a veniturilor din conventii civile este obligata sa depuna "Declaratia privind obligatiile de constituire si plata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca". Aceasta declaratie se depune anual la casa de asigurari de sanatate, pana la primul termen de plata pentru anul fiscal in curs.