Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Contributii. PFA

05-Nov-2010
3965
de Dani Cucu, 5 noiembrie 2010

Intrebare:


Avand in vedere prevederile OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, potrivit carora o activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre criteriile mentionate in actul normativ si de prevederile OUG nr. 82/2010 care scoate veniturile PFA-urilor de sub incidenta OUG nr. 58/2010, va rugam sa ne transmiteti opinia dvs cu privire la situatia expusa:

Compania noastra are incheiate contracte de prestari servicii cu PFA-uri, iar activitatile prestate se incadreaza la statutul de activitati dependente. Beneficiarul de venit (PFA-ul) isi achita contributiile sociale individuale pe baza de contracte incheiate cu Casa de Sanatate, Casa de Pensii si Agentia de Somaj si nu doreste sa renunte la acest contract in schimbul unui contract de munca, intrucat are credite bancare contracte in calitate de PFA.

Va rugam sa ne comunicati daca putem sa reconsideram activitatea ca fiind dependenta din propria initiativa, fara sa transformam contractele de prestari servicii in contracte de munca.


Dat fiind faptul ca PFA-ul plateste contributiile individuale, compania ce taxe va datora? Cum va proceda compania in ceea ce priveste calcularea, declararea si plata taxelor datorate?

Raspuns:

Codul fiscal diferentiaza intre activitate dependenta si independenta, notiunea de ?PFA cu activitate dependenta? nefiind reglementata.

Cu toate acestea intelegem ca formularea are in vedere indeplinrea unuia dintre criterii care definesc orice activitate drpet dependeta potrivit art. 7 alin. 1 pct. 2.1. din Codul fiscal.

Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
  • ?beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;

  • in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;

  • platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;

  • platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

In aceste conditii, numai cu ocazia actiunilor de inspectie fiscala veniturile realizate de PFA vor putea face obiectul reconsiderarii si stabilirii de obligatii fiscale datorate solidar de ambele parti ca si pentru calitatea de salariat.

Semnificatia acestei afirmatii este retratarea venitului platit ca venit din activitati independente drept venit brut din salarii, in functie de care se vor calcula toate obligatiile fiscale datorate ca si pentru un venit din salarii.

Recalcularea diferentelor de impozit pe salariu rezulta din metodologia diferita de determinare a venitului net, in cazul veniturilor din salarii, doar contributiile individuale fiind cele deductibile la calculul impozitului pe salarii, iar in cazul contributiilor, stabilirea de diferente vizeaza toate contributiile individuale si ale angajatorului datorate pentru un venit din salarii fata de cele platite in raport cu venitul din activitatea independenta.

Potrivit pct. 2.2 a alin. (1) din cuprinsul art. 7 introdus prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 791/2010, in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit.

Contributiile sociale obligatorii vor cele calculate in raport cu veniturile salariale, si anume:

  • ?contributia de asigurari sociale (individuala si a angajatorului);

  • contributia de asigurari pentru somaj (individuala si a angajatorului);

  • contributia de asigurari sociale de sanatate (a asiguratului si a angajatorului);

  • contributia pentru concedii si indemnizatii (a angajatorului);

  • contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (a angajatorului);

  • contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale (a angajatorului).
Pentru a evita aceasta situatie aveti posibilitatea sa schimbati natura raporturilor deja existente catre contractul individual de munca sau sa creati premisele unei totale independente a PFA (evitarea criteriilor mentionate la pct. 2.1. al art. 7 alin. (1) din Codul fiscal introduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 si respectarea celor de la pct. 19 pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal).

Printre criteriile care definesc preponderent existenta unei activitati independente sunt libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii; riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul; activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti; activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.

In acest sens, nu puteti sa reconsiderati activitatea ca fiind dependenta din propria initiativa, fara sa o transformare a contractelor de prestari servicii in contracte individuale de munca.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Cu ce data se inregistreaza in contabilitate facturile electronice primite

    • Cu ce data se inregistreaza in contabilitate factura primita? Dar factura transmisa prin SPV? Data de inregistrare in contabilitate a facturilor electronice – raspunsul specialistului: Conform OUG 120 /2021-art. 2: (1) In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: - factura electronica - factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata; Art. 10...» citeste mai departe aici

  • Bonificatiile de 3% pentru contribuabilii buni platnici se vor acorda din oficiu

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse cateva facilitati speciale pentru contribuabilii buni platnici precum bonificatia de 3% care se acorda din oficiu. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca in Monitorul Oficial nr. 905 din 6 septembrie 2024 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru...» citeste mai departe aici

  • Seminar fiscal-contabil privind noutatile din 2024: E-Factura, E-Transport, E-TVA, impozite, salarii, TVA

    • In data de 14 octombrie 2024 se va transmite live seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 148. Seminar national de Fiscalitate si Contabilitate Lectori de exceptie pun in discutie modificarile legislative si implicatiile acestora in activitatea dvs. si vin sa raspunda intrebarilor dvs. Printre subiectele discutate amintim E-Factura (Legislatia explicata Intrebari si Raspunsuri), E-Transport(CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege), E-TVA(ultimele modificari...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016