Studiu de caz: Contributii. PFA
de Dani Cucu, 5 noiembrie 2010
Intrebare: Avand in vedere prevederile OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, potrivit carora o activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre criteriile mentionate in actul normativ si de prevederile OUG nr. 82/2010 care scoate veniturile PFA-urilor de sub incidenta OUG nr. 58/2010, va rugam sa ne transmiteti opinia dvs cu privire la situatia expusa:
Compania noastra are incheiate contracte de prestari servicii cu PFA-uri, iar activitatile prestate se incadreaza la statutul de activitati dependente. Beneficiarul de venit (PFA-ul) isi achita contributiile sociale individuale pe baza de contracte incheiate cu Casa de Sanatate, Casa de Pensii si Agentia de Somaj si nu doreste sa renunte la acest contract in schimbul unui contract de munca, intrucat are credite bancare contracte in calitate de PFA.
Va rugam sa ne comunicati daca putem sa reconsideram activitatea ca fiind dependenta din propria initiativa, fara sa transformam contractele de prestari servicii in contracte de munca.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Dat fiind faptul ca PFA-ul plateste contributiile individuale, compania ce taxe va datora? Cum va proceda compania in ceea ce priveste calcularea, declararea si plata taxelor datorate?
Raspuns: Codul fiscal diferentiaza intre activitate dependenta si independenta, notiunea de ?PFA cu activitate dependenta? nefiind reglementata.
Cu toate acestea intelegem ca formularea are in vedere indeplinrea unuia dintre criterii care definesc orice activitate drpet dependeta potrivit art. 7 alin. 1 pct. 2.1. din Codul fiscal.
Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
- ?beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
- in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
- platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
In aceste conditii, numai cu ocazia actiunilor de inspectie fiscala veniturile realizate de PFA vor putea face obiectul reconsiderarii si stabilirii de obligatii fiscale datorate solidar de ambele parti ca si pentru calitatea de salariat.
Semnificatia acestei afirmatii este retratarea venitului platit ca venit din activitati independente drept venit brut din salarii, in functie de care se vor calcula toate obligatiile fiscale datorate ca si pentru un venit din salarii.
Recalcularea diferentelor de impozit pe salariu rezulta din metodologia diferita de determinare a venitului net, in cazul veniturilor din salarii, doar contributiile individuale fiind cele deductibile la calculul impozitului pe salarii, iar in cazul contributiilor, stabilirea de diferente vizeaza toate contributiile individuale si ale angajatorului datorate pentru un venit din salarii fata de cele platite in raport cu venitul din activitatea independenta.
Potrivit pct. 2.2 a alin. (1) din cuprinsul art. 7 introdus prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 791/2010, in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit.
Contributiile sociale obligatorii vor cele calculate in raport cu veniturile salariale, si anume:
- ?contributia de asigurari sociale (individuala si a angajatorului);
- contributia de asigurari pentru somaj (individuala si a angajatorului);
- contributia de asigurari sociale de sanatate (a asiguratului si a angajatorului);
- contributia pentru concedii si indemnizatii (a angajatorului);
- contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (a angajatorului);
- contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale (a angajatorului).
Pentru a evita aceasta situatie aveti posibilitatea sa schimbati natura raporturilor deja existente catre contractul individual de munca sau sa creati premisele unei totale independente a PFA (evitarea criteriilor mentionate la pct. 2.1. al art. 7 alin. (1) din Codul fiscal introduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 si respectarea celor de la pct. 19 pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal).
Printre criteriile care definesc preponderent existenta unei activitati independente sunt libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii; riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul; activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti; activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.
In acest sens, nu puteti sa reconsiderati activitatea ca fiind dependenta din propria initiativa, fara sa o transformare a contractelor de prestari servicii in contracte individuale de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Monografie contabila ambalaje si erori generate de notele de credit in e-Factura
Intrebare: Avem situatii in care furnizorii ne emit note de credit pentru storno avans marfa (explicatie facuta pe document) si restituire paleti, in care sumele sunt cu valori pozitive. Inregistrarile contabile in evidenta noastra au fost facute cu minus (adica am stornat avansul si valorile aferente paletilor). In e-Factura, notele de credit apar inregistrate cu sumele pozitive de catre furnizor si, din aceasta cauza, in decontul precompletat au aparut diferente la TVA deductibila. Se considera notele...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Abonament sportiv angajat
Intrebare: In cazul in care se doreste decontarea in luna august a unei facturi (emisa pe numele societatii) de abonament sportiv pentru unicul angajat - asociat 50%, cu valoare de 225 lei, TVA inclusa. Salariul angajatului este de 3.700 lei brut/luna. Care este tratamentul contabil si fiscal al acestei facturi?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Angajare cetatean francez. Delegatie in Franta
Intrebare: Avem un angajat, cetatean francez, cu contract de munca pe perioada nedeterminata si norma intreaga, care in anul viitor va fi plecat frecvent in Franta in scopuri comerciale (detine CNP romanesc). Cum poate desfasura activitatea in Franta: ramane cu contractul de munca actual si, cand pleaca in Franta, pleaca cu ordin de deplasare si deconteaza cheltuielile cu delegatie, respectiv diurna? Maxim cate zile poate sta in Franta? Este nevoie de certificat A1 de fiecare data cand este plecat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Vanzare imobil impreuna cu locul de parcare
Intrebare: Dezvoltatorul, inregistrat in scopuri de TVA lunar si platitor de impozit pe profit, in anul 2024 construieste un ansamblu rezidential format din apartamente si locuri de parcare. In trecut, in momentul in care se incheia contractul de vanzare-cumparare, pe langa apartament, cu cotele indivize si drumul de acces, era trecut si locul de parcare (considerat accesoriu al apartamentului). Practic, se vindea un pachet format din apartament si loc de parcare (acolo unde viitorul proprietar dorea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<