
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Pandemia de Covid-19 si criza generata de aceasta nu afecteaza doar angajatii marilor si micilor companii, ci si liber-profesionistii din toate domeniile. Actorii de teatru si artistii nu se mai pot bucura de publicul care cumpara bilete si participa la spectacole, iar programatorii care colaborau cu diferite companii trebuie sa puna proiectele pe pauza. Principalele griji ale acestora reprezinta frica de a ramane fara joburi pentru o perioada lunga sau intreruperea activitatii pe termen nedeterminat. Toate acestea duc la pierderea venitului care, pentru cei care lucreaza ca freelanceri sau prin drepturi de autor, nu era unul stabil nici pana acum. Iata care sunt cateva dintre provocarile care trebuie depasite in timpul pandemiei:
Companiile care colaborau cu freelanceri prin diferite feluri de contracte se afla acum in fata unor decizii importante. Acestea sunt nevoite sa faca reduceri in buget, iar asta inseamna si incetarea colaborarii cu liber-profesionistii. Fie ca este vorba despre designeri, programatori sau specialisti in social media, acestia vor fi primii care vor suferi de pe urma efectelor resimtite de o companie. Lipsa proiectelor pe termen lung inseamna si pierderea venitului principal, pentru acele persoane care nu lucreaza si cu contract individual de munca. Intr-o astfel de situatie, liber-profesionistii trebuie sa se orienteze spre noi oportunitati. Acestia pot opta pentru un loc de munca full-time, deoarece tot mai multi angajatori vor deschide pozitii remote. Pentru a lua cea mai buna decizie, freelancerii pot compara prin calculator venituri sumele pe care le obtin prin PFA si cele pe care le-ar putea obtine daca isi schimba jobul.
In timp ce un angajat cu contract individual de munca se poate bucura de un venit constant, cei care lucreaza freelance, pe proiecte nu castiga sume la fel de mari de la o luna la alta. Odata cu declararea pandemiei si cu instituirea starii de urgenta, cei care activeaza in domeniul artistic au fost loviti din plin de efectele negative. Salile de spectacol s-au inchis. Concertele au fost anulate, iar organizarea vernisajelor nu mai este posibila pentru o perioada nedeterminata. Asadar, veniturile scad considerabil sau dispar in totalitate. Se afla in avantaj cei care muncesc prin PFA in domenii digitale si in colaborare cu firme de marketing. Insa, si pentru acestia pot aparea probleme atunci cand companiile sunt obligate sa faca restructurari. Statul roman ofera ajutoare in aceasta perioada si persoanelor care obtin venituri ca liber-profesionisti. Indemniza?ia oferita celor care lucreaza prin contracte de drepturi de autor este de 75% din venitul mediu brut si se aplica in cazul celor carora le-a fost intrerupt contractul pe fondul pandemiei de coronavirus. Aceleasi masuri se aplica si in cazul PFA-urilor care au fost nevoite sa-si inceteze activitatea in aceasta perioada, dar si pentru PFI-uri.
Chiar daca normalitatea mult asteptata de intreaga lume nu va fi restabilita prea curand, exista si o speranta pentru cei care muncesc independent. Din cauza pericolelor la care se expun angajatii din companii la birou, acestea vor apela mai mult la serviciile freelancerilor. Munca de acasa va deveni mult mai sigura si poate reprezenta una dintre schimbarile majore care vor aparea pe piata muncii. Mindsetul celor care muncesc independent este adaptat deja la situatii de criza si la incertitudine, asa ca multe persoane care muncesc in prezent cu contract de munca s-ar putea orienta spre o schimbare in cariera pe viitor. Rezistenta unui liber-profesionist il va face potrivit pentru companiile care au nevoie de resurse puternice in vremuri incerte. Daca pana acum freelancerii erau considerati exceptii, in viitorul apropiat s-ar putea transforma in norma.
Provocarile apar in toate domeniile in vreme de pandemie. Toti cei care muncesc sub o forma sau alta trebuie sa se adapteze la situatii fara precedent si sa gaseasca cele mai bune solutii. Flexibilitatea ramane o calitate esentiala in lupta pentru supravietuire in piata muncii, iar sustinerea financiara din partea institutiilor competente trebuie sa se adreseze tuturor celor aflati intr-o situatie precara.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Impozitul pe cladiri (dupa vanzare) care se recupereaza de la cumparator, se factureaza cu tva sau nu? Este un accesoriu al livrarii sau este o refacturare de cheltuieli?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Cum se trateaza din punct de vedere fiscal, tichetele cadou oferite angajatilor cu ocazia zilei de nastere? Pot fi considerate acestea cheltuieli sociale daca sunt mentionate in regulamentul intern sau este necesar un contract...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<