Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul de agent de asigurari. impozitul pe venit si contributii sociale datorate incepand cu 1 iulie

26-Iun-2012
15557
In ce priveste contributiile de la 1 iulie 2012, vom analiza aspectele fiscale care tin de contributiile aferente veniturilor obtinute in cadrul unui contract de agent de asigurari in situatiile de mai jos:

- se opteaza pentru un impozit de 10%;
- se opteaza pentru retinerea impozitului 16%.


Raspuns:

Incepand cu data de 1 iulie 2012 se abroga prevederile art III din OUG 58/2010.

Din punct de vedere al impozitului pe venit regulile aplicabile sunt cele de la art 52 alin (1) lit a-c, alin (2) si alin (3) din Codul fiscal , sau art 52^1 alin (1) din Codul fiscal .

Potrivit art. 52 alin (1) din Codul fiscal cu aplicabilitate din 01.07.2012, pentru urmatoarele venituri, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , precum si a contractelor de agent;

c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
d) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV indice 1, care nu genereaza o persoana juridica.

Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:

a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a)-c), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX indice 2;

Potrivit prevederilor art. 52^ 1, alin. (1), contribuabilii care realizeaza venituri din activitatile mentionate la art.. 52 alin. (1) lit. a)-c) pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

In concluzie aveti obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe venit in cota 10% sau 16% in functie de optiunea exercitata la incheierea contractului.

In situatia in care platitorul de venit a retinut impozit pe venit anticipat in procent de 10%, agentului de asigurari revine obligatia depunerii Declaratiei 200 declarand veniturile obtinute in baza contractului si cheltuielile aferente (cu contributii individuale de asigurari sociale retinute de platitorul de venit (somaj, sanatate). Organul fiscal va recalcula in acest caz venitul net impozabil si va emite o Decizie de impunere finala cu cota de impozit de 16%.

Potrivit art 83 alin (3) lit b) din Codul fiscal ,nu se depun declaratii privind venitul realizat (formularul 200) pentru venituri din activitati mentionate la art. 52 alin. (1) lit. a)-c), a caror impunere este finala potrivit prevederilor art. 52 ^1;
Avand in vedere aceste prevederi, in cazul in care se exercita optiunea pentru impozitul de 16% nu mai trebuie depusa declaratia privind venitul realizat-formular 200, annual (pana la data de 25 Mai 2013 pentru venitul realizat in anul 2012).

Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, in cazul persoanelor care obtin venituri in baza contractelor / conventiilor civile avem reguli noi, reglementate de Capitolul II – art 296 ^ 21 alin (1) lit.f.

Incepand cu 1 iulie 2012, pentru veniturile prevaute mai sus (de la art 52 alin. (1) ), platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a:

- contributiei individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% - conform art 296^ 21 alin (1) si art 296 ^ 26 alin (2 ) din Codul fiscal ;

- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% / conform art 296 ^ 21 alin (1) si art 296 ^ 26 alin (1 ) lit. b din Codul fiscal ;

Retinem ca NU se va mai datora contributia individuala la fondul pentru somaj, introducandu-se obligatia retinerii la sursa de catre platirorul de venit a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, obligatie inexistenta in vechile prevederi.

Baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale

Pentru veniturile din conventii, contracte civile, baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, iar aceasta nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, respectiv suma de 10,585 lei. Potrivit art 296 21 alin (2), persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 63/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute din conventii /contracte civile.

Astfel daca persoana care obtine venituri in baza unui contract civil de prestari servicii si are in acelasi timp si calitatea de salariat al unui alt angajator, sau este penisonar, platitorul de venituri nu va retine la sursa contributia individuala de asigurari sociale.

Baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale de sanatate:

Pentru veniturile din conventii, contracte civile, baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale de sanatate este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti.
Concluzii:
Avand in vedere ca nu aveti obligatia retinerii contributiei de asigurari sociale intrucat aveti calitatea de salariat, calculul venitului net se va face astfel:

a) In cazul retinerii impozitului de 10%:
500 x 5,5% = 28 lei
Impozit = ( 500 -28) x 10% = 47 lei
Venit net = 500 - 28- 47 = 425 lei

b) In cazul impozitului final de 16%:
500 x 5,5% = 28 lei
Impozit = ( 500 -28) x 16% = 76 lei
Venit net = 500 - 28- 76 = 396 lei

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Contractul de agent de asigurari. impozitul pe venit si contributii sociale datorate incepand cu 1 iulie":
Rating:

Nota: 4.38 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016