Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce contributii retinem pentru drepturi de autor daca beneficiarul e pensionar?

26-Apr-2012
4754
n cele ce urmeaza vom vedea care sunt contributiile retinute pentru un contract din drepturi de autor in suma de 8.000 lei, in cazul in care beneficiarul venitului este pensionar, precum si care sunt declaratiile care trebuie intocmite in acest caz.

Raspuns:

Beneficiarul veniturilor din drepturi de autor poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut potrivit titlului IX2 din Codul fiscal .

2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 522 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, pentru stabilirea impozitului anticipat cu retinere la sursa reprezentand plati din venitul brut se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa inainte de aplicarea cotei de impunere de 10%.
In cazul in care beneficiarul de venit opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, acesta se retine din venitul brut fara a fi scazute contributiile sociale.

Potrivit art. III alin. (17) din OUG 58/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj pentru veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe reprezinta venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, la art. 50 alin. (2) lit. a) din Legea 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) este de 20% iar in cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala cota de cheltuiala este de 25% conform art. 50 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal .

Astfel, daca s-a optat pentru plati anticipate (10%) impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX2 din Codul fiscal . Impozitul ce se va retine la sursa se determina astfel:
(venit brut - contributii retinute la sursa) x 10%

In cazul in care beneficiarul veniturilor din drepturi de autor este pensionar, platitorul veniturilor nu are obligatia de a retine contributiile individuale la sistemul asigurarilor sociale si la sistemul asigurarilor pentru somaj, aceste contributii nefiind datorate.
(venit brut -x 10%)
Venit brut = 8000 lei

Impozit retinut la sursa 10% = 8000 x 10% = 800
8000 - 800 = 7200 lei

Asadar, din baza de calcul a impozitului retinut la sursa nu se deduce cota de cheltuiala de 20% sau 25%, dupa caz.
Beneficiarul venitului va depune declaratia privind veniturile realizate (Declaratia 200) in baza careia se va efectua regularizarea impozitului datorat.

Determinarea impozitului anual:
Venit brut: 8.000 lei
Cheltuieli deductibile 20% 1.600 lei
Total cheltuieli deductibile: 1.600 lei
Baza de calcul impozit: 6.400 (8.000 - 1.600)
Impozit datorat: 1.024 lei (6.400 x 16%)
Impozit retinut si achitat: 800 lei
Diferenta de plata: 224 lei (1.024 - 800)



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016