Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Esalonare la plata, conform OUG 20/2023. Ce impact au modificarile asupra PFA-urilor?

19-Mai-2023
3204
Esalonare la plata, conform OUG 20/2023. Ce impact au modificarile asupra PFA-urilor?

In ce masura prevederile OUG 20/2023 au impact asupra PFA-urilor? Acestea pot solicita esalonare la plata pentru datoriile de pe CNP? Daca da, pe ce perioada? Peste o anumita valoare trebuie sa constituie garantii? Multumesc!


Esalonare la plata conform OUG 20/2023 pentru PFA-uri – raspunsul specialistului: 

 

Si persoanele fizice autorizate pot solicita esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante, avand in vedere ca esalonarile la plata se pot acorda tuturor debitorilor, respectiv tuturor contribuabililor asa cum se prevede atat in art. 184, cat si in art.185 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Articolul 184 Instituirea posibilitatii acordarii esalonarilor la plata de catre organul fiscal central(1) Organul fiscal central acorda la cererea debitorilor esalonari la plata pe o perioada de cel mult 5 ani, daca sunt indeplinite conditiile de acordare a acestora. Pentru debitorii care nu au in proprietate bunuri in vederea constituirii de garantii in cuantumul prevazut la art. 193 alin. (13)-(15) si nici nu pot constitui niciun fel de garantie ori cuantumul garantiilor constituite este mai mic de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, esalonarea se acorda pe cel mult 6 luni.
(7) Esalonarea la plata nu se acorda nici pentru obligatiile fiscale in suma totala mai mica de 500 lei in cazul persoanelor fizice, 2.000 lei in cazul asocierilor fara personalitate juridica si 5.000 lei in cazul persoanelor juridice.
(8) Perioada de esalonare la plata se stabileste de organul fiscal competent in functie de cuantumul obligatiilor fiscale si de capacitatea financiara de plata a debitorului. Perioada de esalonare la plata acordata nu poate fi mai mare decat perioada de esalonare la plata solicitata.


Articolul 185 Instituirea posibilitatii acordarii inlesnirilor la plata de catre organul fiscal local (1) La cererea temeinic justificata a contribuabilului, organul fiscal local poate acorda pentru obligatiile fiscale restante urmatoarele inlesniri la plata: a) esalonari si/sau amanari la plata obligatiilor fiscale, precum si a obligatiilor bugetare prevazute la art. 184 alin. (5);b) scutiri sau reduceri de majorari de intarziere. La punctul 4 si 15 de la art. 1 din aceasta lege se regasesc definitiile contribuabilului si ale debitorului fiscal:
Articolul 1 Definitii In intelesul prezentului cod, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: 4. contribuabil - orice persoana fizica, juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica ce datoreaza, conform legii, impozite, taxe si contributii sociale; 15. debitor fiscal - titularul unei obligatii de plata corelativa unui drept de creanta fiscala;

Deci prevederile OUG 20/2023 din punct de vedere al esalonarilor la plata au acelasi impact si asupra PFA-urilor la fel ca la societati, toti avand aceeasi calitate de contribuabili de debitori.

La cererea PFA esalonarea la plata se poate acorda pe o perioada de pana la 5 ani (art 185 alin 2) si cuantumul constituirii garantiilor la persoanele fizice este reglementat la alin 5 al art 185 din Codul fiscal:

Art. 185 (2) Esalonarea la plata se acorda pe o perioada de cel mult 5 ani, iar amanarea la plata se acorda pe o perioada de cel mult 6 luni, dar care nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda. (5) Pentru obligatiile fiscale esalonate si/sau amanate la plata, contribuabilii trebuie sa constituie garantii astfel: a) in cazul persoanelor fizice, o suma egala cu doua rate medii din esalonare, reprezentand obligatii fiscale locale esalonate si majorari de intarziere calculate, in cazul esalonarilor la plata, sau o suma rezultata din raportul dintre contravaloarea debitelor amanate si majorarile de intarziere calculate si numarul de luni aprobate pentru amanare la plata, in cazul amanarilor la plata.


Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Esalonare la plata, conform OUG 20/2023. Ce impact au modificarile asupra PFA-urilor?":
Rating:

Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016