Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zoom fiscal: Depunerea declaratiei 205 in anul 2016

10-Feb-2016
4017

Urmatorul material vine cu informatii utile privind obligatia de a depune formularul 205 de catre urmatoarele categorii de contribuabili:

- platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului,
- intermediarii, societatile de administrare a investitiilor 1n cazul rascumpararii de titluri de participare !a fondurile deschise de investitii sau aiti platitori de venit, dupa caz, pentru castigur/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise,
- platitorii de venituri din jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker.

Care sunt categoriile de venituri pentru care se depune formularul 205?

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din activitati desfasurate in baza contracteloriconventillor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;


d) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere; e) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni similare;
f) venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art.78, alin.(1), lit.f) din Legea nr.571/2003;
g) castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
h) venituri din salarii;
i) venituri din dividende;
j) venituri din dobanzi;
k) castiguri din transferul valorilor mobiiiare in cazul societatilor inchise si al partilor sociale;
l) venituri din lichidarea persoanei juridice;
m) venituri din premii;
n) venituri din jocuri de noroc;
o) venituri din pensii;
q) venituri din arendare;
r) venituri din alte surse.

Rectificarea formularului 205

Declaratia poate fi rectificata, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.

Atentie: Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala sau care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.

In cazul in care declaratia se corecteaza prin eliminarea unel pozitii declarate eronat in declaratia initiala, se va proceda astfel:
- in tabelul de la sectiunea IV "Date informative privind impozitui retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.4-7 se va inscrie cifra "0" (zero);
- in tabelul de la sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din saiarii", se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.4-8 se va inscrie cifra "0" (zero); - in tabelul de la sectiunea VI, litera A "Date informative privind venitul realizat de persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker", se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.3 se va inscrie cifra "0" (zero).

Termen de depunere

Formularul 205 se depune pana in ultima zi a lunii februarie inciusiv a anului curent pentru anul expirat (29.02.2016).

Alte aspecte de interes

- Declaratia se depune la organul fiscal la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.

in cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare se depune de contribuabilul care le-a infiintat, pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.

Pentru angajatii care au fost detasati la o alta entitate, declaratia se completeaza de catre angajator sau de catre platitorul de venituri din salarii in cazul in care angajatul detasat este platit de entitatea la care a fost detasat.

in situatia in care plata venitului salarial se face de entitatea la care angajatii au fost detasati, angajatorul care a detasat comunica platitorului de venituri din salarii la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare angajat.

Pe baza acestor date, platitorul de venituri din salarii la care angajatii au fost detasati intocmeste statele de salarii si calculeaza impozitul, in scopul completarii declaratiei.

- Sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" se completeaza de catre platitorii de venituri din salarii, pentru fiecare persoana fizica care realizeaza venituri din salarii sau asimilate acestora, la functia de baza ori in afara functiei de baza. in cadrul acestei sectiuni exista doua capitole, capitolul A - pentru activitatea salariala desfasurata in Romania si capitolul B - pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate.

Important: Se ]nscriu sumele cuprinse in statul de salarii sau alte documente prevazute de lege, aferente perioadei impozabile si platite angajatului pana la data-iimita de depunere a declaratiei.

- Sectiunea VI "Date informative privind impozitul pe veniturile din jocuri de noroc": ]n cadrul acestei sectiuni exista doua puncte:

- 7.1. "Date informative privind venitul realizat de persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker" se completeaza de catre platitorii de venituri din jocuri de noroc pentru care nu exista obligatia retinerii la sursa a impozitului, cu persoanele fizice care au realizat venituri din urmatoarele tipuri de jocuri de noroc:
a) venituri ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker, realizate in perioada 13 februarie 2015-11 iunie 2015;
b) venituri ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line) si festivaluri de poker, realizate incepand cu data de 12 iunie 2015.
Pentru fiecare perioada, se va genera cate un tabel distinct, si se va declara venitul brut din jocuri de noroc, realizat de fiecare beneficiar de venit, cumulat pe anul de raportare.

- 7.2. "Situatie centralizatoare privind impozitul retinut pe veniturile din jocuri de noroc" - se completeaza de catre platitorii de venituri din jocuri de noroc pentru care exista obligatia retinerii la sursa a impozitului, cuprinde venitul baza de calcul total si impozitul total calculat si retinut pe veniturile din jocuri de noroc, pentru toti beneficiarii de venit.

Important: nu se vor mentiona datele de identificare a beneficiarilor de venit.

Cum se depune formularul?

Formularul se va depune la organul fiscal in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport magnetic sau optic, care va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat, potrivit legii, pe baza programului de asistenta elaborat de ANAF si pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul ANAF.

Formatul hartie cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, cuprinse in sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurileipierderile realizate, pe beneficiari de venit", in sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" si in sectiunea VI "Date informative privind impozitul pe veniturile din jocuri de noroc".

Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

Temei legal: Ordinul Presedintelui ANAF nr.3605/2015 privind modificarea si completarea Ordinuluil presedintelui ANAF nr.52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Sursa: Finante Publice Brasov

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025

    • In acest articol vom reda noutatile care se aplica din anul 2025 in privinta Legii contabilitatii. Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025 Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate, balanta de verificare se va intocmi obligatoriu lunar. Institutiile publice intocmesc situatii financiare trimestriale si anuale, conform normelor elaborate de Ministerul Finantelor si se pastreaza timp de 10 ani. Situatiile financiare anuale...» citeste mai departe aici

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca

    • Prin OUG 107/2024, a fost introdusa facilitatea conform careia se aplica, incepand cu anul 2025, o bonificatie de 3% pentru contribuabilii bun-platnici. Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabili bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca acestia Ordonanta de urgenta nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului de 250.000 euro?

    • Reguli importante de aplicare a sistemului pe veniturile micro pentru firme, valabile incepand cu 1 ianuarie 2025, au fost aduse ca urmare a modificarilor incluse in OUG 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului 250.000 euro? Microintreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului 250.000 euro? Reamintim ca, asa cum apare in prevederile art. 47...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016