Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calendar obligatii fiscale. Pana pe 28 februarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii importante

28-Feb-2025
2286
Calendar obligatii fiscale. Pana pe 28 februarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii importante

Conform calendarului ANAF in vigoare, pana pe data de 28 februarie 2025 contribuabilii trebuie sa depun? 3 declaratii importante: D205, D207 si D402.

Termen limita depunere declaratii in 2025

Iar in continuarea acestui articol vom vedea cine are obligatia depunerii D205, D207 ?i D402 si de ce sunt necesare.

Ce este si cine depune D205

D205 este “Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit“. Acest formular se utilizeaza pentru a declara, pe fiecare beneficiar de venit, impozitul aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din transferul aurului de investitii, realizate incepand cu 1 ianuarie 2023. 

Formularul trebuie completat si depus anual de catre platitorii de venituri/intermediarii definiti potrivit legislatiei in materie, societatile de administrare a investitiilor, societatile de investitii autoadministrate, administratorii de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani sau nerezidenti care au in Romania un sediu permanent, care are calitatea de intermediar, si care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. 

Tipurile de venituri care se declara in formularul 205 sunt urmatoarele: 

• venituri din dividende;
• venituri din dobanzi;
• venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mare de 365 de zile inclusiv;

• venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mica de 365 de zile;
• venituri din lichidarea unei persoane juridice;
• venituri din premii;
venituri din jocuri de noroc;

Pentru a vedea toate tipurile de venituri, modelul declaratiei si alte date importante, click pe ACEST articol»

Ce este si cine depune D207

Declaratia 207 este Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti.

Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri prevazuti la art. 224 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv persoana desemnata din cadrul asocierii/entitatii transparente fiscal prevazuta la art. 224 alin. (2) din Codul fiscal, care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.

Declaratia se completeaza si se depune si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state sau in baza unor acorduri internationale la care Romania este parte, dupa caz.

Ce este si cine depune D402

Prin completarea declaratiei 402 sunt transmise, de platitorii veniturilor de natura salariala sau asimilate salariilor, remuneratiilor administratorilor si ale altor persoane asimilate acestora, care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile din astfel de remuneratii, informatiile necesare realizarii schimbului automat de informatii, cu privire la rezidentii din alte state membre UE care obtin venituri din Romania in calitate de administratori sau functii de conducere asimilate administratorilor.

Beneficiari de venit, pentru care se completeaza D402, sunt persoanele fizice rezidente in alte state membre UE, care:

  • au realizat venituri din Romania din salarii sau asimilate salariului, in baza contractului individual de munca sau in baza raportului de serviciu, dar si din orice alte activitati dependente, la entitatile raportoare din Romania;
  • au realizat venituri de la entitatile raportoare din Romania, in calitate de administratori sau persoane asimilate acestora, ca urmare a activitatii de conducere si administrare, exercitate in sensul legislatiei in materie din Romania.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016