Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum a fost modificata Declaratia 205 prin Ordinul 179/2022

10-Feb-2023
1590
Cum a fost modificata Declaratia 205 prin Ordinul 179/2022

ANAF aduce in atentia contribuabililor, platitori de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului, precum si ale intermediarilor, rezidenti fiscali romani, ca, urmare a modificarilor si completarilor aduse Codului fiscal, a fost aprobat noul model al formularului 205 “ Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit” .

Acest formular se utilizeaza pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din investitii, realizate incepand cu anul 2022.

In cazul veniturilor din pensii realizate incepand cu luna ianuarie 2022, platitorii de astfel de venituri nu mai au obligatia completarii si depunerii formularului 205, ci a formularului 112 “ Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.

Declaratia se depune si de intermediarii, societatile de administrare a investitiilor sau societatile de investitii autoadministrate, administratorii de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani, pentru castigurile/pierderile realizate din Romania si/sau din strainatate din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii, definit potrivit legii, cu exceptia veniturilor neimpozabile, potrivit Codului fiscal.

Formularul 205 se completeaza si se depune anual, astfel:

a) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;

b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, in conditiile art. 105 si 170 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie „X“ in casuta prevazuta in acest scop.

Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro si se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, pus la dispozitia contribuabililor, in mod gratuit, accesand link-ul: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/205.html




Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016