Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie la Declaratia 205: precizari MFP

14-Feb-2012
11802
In ceea ce priveste depunerea si completarea declaratiei 205 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" - pentru declararea veniturilor realizate incepute cu 1 ianuarie 2011, autoritatile amintesc ca cele doua proceduri pot fi efectuate pana la ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat. Astfel, pentru veniturile realizate in anul 2011, termenul de depunere este 29 februarie 2012.


CINE DEPUNE DECLARATIA 205?


I. Platitorii de venituri:
a) din drepturi de proprietate intelectuala;
b) din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;

c) obtinute in baza unui contract de agent;
d) obtinute in baza unui contract de comision sau mandat comercial;
e) din activitati de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
f) din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;
g) din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere;
h) sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare;
i) castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
j) din dividende;
k) din dobanzi;
l) castiguri din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise si a partilor sociale;
m) din lichidarea persoanei juridice;
n) din premii si jocuri de noroc;
o) din pensii;
p) din activitati agricole;
r) din alte surse.

Platitorii acestor venituri au obligatia calcularii si retinerii la sursa a impozitului datorat, precum si a virarii acestui impozit la bugetul de stat.

II. Intermediarii, societatile de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alti platitori de venit, pentru castigurile/pierderile realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

Incepand cu veniturile aferente anului 2011, pentru declararea castigurilor/pierderilor realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, nu se mai utilizeaza formularul 206 "Declaratie informativa privind castigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise", ci formularul 205.
III. Platitori de venituri din activitati agricole realizate de persoanele fizice din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, potrivit art.74 alin. (4) din Codul fiscal si pentru care nu s-a retinut impozit in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr.190/2009.

MODALITATEA DE DEPUNERE

Declaratia se depune in format electronic, pe suport magnetic sau optic. Suportul magentic sau optic va fi insotit de situatia centralizatoare prevazuta la sectiunea II "Date recapitulative" in format hartie, semnata si stampilata.

Declaratia se completeaza prin folosirea programului de asistenta elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu respectarea structurii de date prevazuta in anexa nr. 3 "Instructiuni pentru transmiterea pe cale electronica a formularul 205".
Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit sau poate fi descarcat de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro-Asistenta Contribuabili - Programe utile-Declaratii fiscale-D205 (pentru venituri 2011).


CUM SE DECLARA?

In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind
mai multe tipuri de venituri, din cadrul categoriilor de venituri, se completeaza un singur
formular.

Pentru fiecare tip de venit platit prevazut la sectiunea III "Date privind natura veniturilor"se
genereaza in acelasi formular, la sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la
sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", cate un tabel in care se inscriu datele corespunzatoare prevazute la col.1-7 pe beneficiari de venit.

RECTIFICAREA Declaratiei! Daca, dupa depunerea Declaratiei, se constata erori, se depune Declaratie rectificativa, bifand casuta corespunzatoare din Declaratie. Declaratia rectificativa va cuprinde, pe tipuri de venit NUMAI pozitiile corectate, declarate eronat in Declaratia initiala sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in Declaratia initiala.

In cazul in care, Declaratia se corecteaza prin eliminarea unei pozitii declarate eronat in Declaratia initiala, in tabelul de la sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din Declaratia initiala, iar la col.4-7, se va inscrie cifra "0" (zero).


SANCTIUNI


Nerespectarea obligatiei de depunere a Declaratiei informative reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la
1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice, conform prevederilor Codului de procedura fiscala (art. 219 alin.(1) lit.i) si alin.(2) lit. d))


Baza legala: OMFP nr. 52 / 2011 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 93 alin. (2).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemple de posibile subiecte de la examenul CECCAR 2025

    • Ca in fiecare an, examenul CECCAR va fi, putin spus, dificil. Este normal, dat fiind ca accesul in Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania echivaleaza cu recunoasterea profesionala si inseamna un pas extrem de important in cariera oricarui contabil! Examenul realizeaza practic o selectie foarte dura si asa se si explica de ce, odata trecut de acest hop, intrati intr-un grup de profesionisti extrem de bine vazuti (si de bine platiti). In calitate de expert contabil...» citeste mai departe aici

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016