Incepand cu 13 mai 2025, procedura de acordare a esalonarii simplificate a fost oficial actualizata prin Ordinul ANAF nr. 597/2025, publicat in Monitorul Oficial nr. 439. Iar in acest articol vom vedea 4 schimbari importante aduse in privinta ei. Reamintim ca modificari au fost aduse si in cazul esalonarii clasice, prin acelasi act normativ.
Schimbari la esalonarea simplificata
Desi mai putin complexa procedural, esalonarea simplificata nu a fost ignorata. Ordinul aduce urmatoarele modificari:• Dispare posibilitatea acordarii pentru anumite categorii speciale de contribuabili, precum cei care trebuie sa mentina o autorizatie sau acord administrativ.
• Se reduce numarul de cereri admise pentru modificarea esalonarii la o singura solicitare pe durata acesteia.
• Se abroga prevederile privind renuntarea la restructurarea obligatiilor in cazul notificarilor depuse potrivit OG 6/2019.
• Apare un nou formular privind acordul de principiu, necesar in anumite situatii de prelungire sau modificare.
Cum procedeaza contribuabilii cu penalitatile de nedeclarare
Pentru penalitatile de nedeclarare datorate de contribuabili se acorda urmatoarele:

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPrestari servicii intracomunitare fara cod special de TVA Multumesc pt raspuns. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele precizari: 1. In cazul in care microintreprinderea-neplatitoare de Tva nu se inregistreaza in scopuri de TVA la timp si a...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulNeconcordanta RO-Transport si e-TVA Avand in vedere corelatiile pe care le face ANAF intre RO e-TVA si RO e-Transport, nu am putea avea probleme daca achizitiile si livrarile intracomunitare pe care le raportam in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCabinet de avocat. Calcul CAS, CASS si impozit pe venit in 2025 Un Cabinet avocat obtine in anul 2025 venituri din activitati de avocatura si efectueaza si cheltuieli dupa cum urmeaza: venituri anuale incasate din activitatea desfasurata in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRaportare facturi in scop contabil in D394 Societatea noastra emite facturi de cazare si masa, catre persoane fizice, rezidente sau nerezidente, incasate cu cardul sau numerar si pentru care se emit si bonuri fiscale....citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulVanzare actiuni detinute la o alta societate Societatea noastra, persoana juridica romana, detine tiluri de participare (actiuni) in capitalul social al unei persoane juridice straine, cu rezidenta fiscala in Cipru. Avand in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
a) esalonare la plata, in situatia in care obligatiile fiscale principale pentru care s-au calculat acestea sunt stinse dupa expirarea termenului de plata prevazut la art. 156 alin. (1) din Codul de procedura fiscala;
b) amanarea la plata in vederea reducerii cu 75%, potrivit legii, in situatia in care obligatiile fiscale principale pentru care s-au calculat acestea sunt esalonate la plata si/sau sunt stinse partial prin plata si/sau compensare in termenul prevazut la art. 156 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, precum si in cazul mentinerii valabilitatii acesteia pentru cele instituite si comunicate la data pierderii valabilitatii esalonarii la plata.
Cand nu se acorda amanarea la plata a penalitatilor de nedeclarare
Nu se acorda amanarea la plata a penalitatilor de nedeclarare pentru scadentele aferente obligatiilor fiscale principale prevazute la alin. (10) lit. b) stinse in perioada dintre data expirarii termenului prevazut la art. 156 alin. (1) din Codul de procedura fiscala si data acordarii esalonarii la plata, prin plata si/sau compensare, inclusiv in cazul taxei pe valoarea adaugata stinse ca urmare a depunerii decontului cu suma negativa de TVA fara optiune de rambursare.
Penalitatile de nedeclarare vizeaza fiecare tip de obligatie fiscala si fiecare perioada fiscala (luna/trimestru/an).
In cazul debitorilor care desfasoara activitati intracomunitare pentru care se atribuie un cod de inregistrare TVA potrivit art. 317 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura de solutionare a cererii de esalonare la plata se au in vedere si obligatiile fiscale inregistrate in evidenta fiscala pentru aceasta activitate.
In situatia in care pe perioada de esalonare la plata se radiaza un sediu secundar sau codul de inregistrare de TVA atribuit pentru desfasurarea activitatilor intracomunitare, organul fiscal competent emite, din oficiu, decizie de modificare a deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale si/sau, dupa caz, decizie de modificare a deciziei de amânare la plata a penalitatilor de nedeclarare.
Noutati despre cererea de acordare a esalonarilor la plata
Pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, potrivit legii, cererea de acordare a esalonarilor la plata se depune de catre debitor, persoana fizica, separat pentru obligatiile fiscale ale persoanei fizice si separat pentru obligatiile fiscale ale persoanei fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
Cererile depuse de catre acestia se analizeaza distinct, prin emiterea documentelor care stau la baza solutionarii acestora, separat pentru persoana fizica si separat pentru persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
Schimbari aduse de Ordinul 597/2025 privind esaloanrea clasica
Noua procedura vine cu o abordare mai flexibila si digitalizata:
• Cererea de esalonare este simplificata, iar transmiterea prin Spatiul Privat Virtual devine standard.
• Se reduce volumul documentelor justificative, in special pentru contribuabilii cu risc fiscal mic.
• ANAF analizeaza situatia de dificultate pe baza propriilor baze de date, eliminand obligatia contribuabililor de a depune situatii financiare sau fluxuri de numerar.