Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Probleme la completarea formularului 112. Cum procedam pentru indemnizatia administratorului?

20-Mai-2014
15674
Potrivit Codului fiscal, art. 296 indice 16 lit. d1), indemnizatia administratorului este scutita de contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Tratam astfel situatia in care in Declaratia 112 se completeaza sectiunea A, iar la tip asigurat din punct de vedere al contractului de munca se alege punctul 6. Administratori societati comerciale.

Dupa validarea D112, nu exista nicio eroare sau avertizare, dar la inregistrarea pe portal, in raport, apare o avertizare care precizeaza ca suma introdusa la contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale este diferita de suma calculata conform regulii (care este mai mare). Aceasta diferenta este tocmai contributia aferenta indemnizatiei administratorului.

Se incearca si declararea in sectiunea B, punctul 6 la tip asigurat, dar in acest caz se primeste o eroare in fisierul PDF similara avertizarii de pe portal.

Vom vedea astfel cum se inregistreaza corect in D112, la sectiunea Date de identificare asigurat, indemnizatia administratorilor pentru a nu mai primi aceasta eroare privind contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

In ceea ce priveste indemnizatia administratorului, pentru care societatea are obligatia calcularii contributiei individuale de asigurǎri sociale, contributiei datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat, contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator si contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator, completarea formularului 112 se face in felul urmator:


Societatea are obligatia declararii contributiilor sociale obligatorii retinute la sursa in Sectiunea A a Anexei nr. 1.2 – Asigurat, in situatia in care asiguratul realizeaza in luna de raportare numai venituri din salarii si asimilate salariilor, a avut un singur raport de munca cu angajatorul respectiv, nu a lucrat in conditii deosebite/speciale si nu a beneficiat de indemnizatii de concedii medicale sau de scutiri potrivit prevederilor legale sau B a Anexei nr. 1.2 – Asigurat, daca acesta a avut mai multe contracte de munca/raporturi la acelasi angajator sau a avut concedii medicale ori a lucrat in conditii diferite de munca sau a beneficiat de indemnizatii ori de motive de scutire. In situatia prezentata, indemnizatia adminitratorului ca singur venit al acestuia primit din partea societatii va trebui inregistrata in sectiunea A.

In ceea ce priveste sectiunea "Date de identificare a asiguratului" din Anexa nr. 1.2 – Asigurat, completarea se va face in conformitate cu prevderile OMFP nr. 1045/2012 astfel cum a fost modificat prin OMFP nr. 1977/2013, cu precizarea ca in caseta "Asigurat/neasigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate" – se va selecta valoarea 1 - asigurat, iar in caseta "Asigurat in sistemul asigurarilor pentru somaj" se va selecta valoarea 2 - neasigurat.

Sectiunea A se va completa astfel:

- Randul 1 "Tip asigurat din punct de vedere al contractului de munca" - se inscrie tipul de asigurat alegandu-se valoarea "6-Administratorii societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati /numiti in conditiile legii, precum si reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie".
- Randul 8 "Baza Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE neplafonata" - se inscrie castigul brut neplafonat realizat de asigurat, in vederea calcularii contributiilor de asigurari sociale. Nu se includ indemnizatiile de asigurari sociale. In mod automat se vor completa randurile 11 – 14:
- Randul 11 "Baza Contributie Individuala SANATATE" - cu venitul baza de calcul pentru contributia de asigurari de sanatate datorata de asigurat si retinuta de angajator, potrivit legii.
- Randul 12 "Contributie individuala SANATATE" - cu suma reprezentand contributia individuala datorata de asigurat si retinuta de angajator, potrivit legii.

- Randul 13 "Baza Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE plafonata" - cu castigul brut care constituie baza de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale, plafonat conform legilor in vigoare.

- Randul 14 "Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE"- cu suma reprezentand contributia individuala de asigurari sociale datorata de asigurat si retinuta de angajator, potrivit legii.
Sectiunea E.3. Date detaliate privind impozitul pe venit se va completa astfel:

- Randul 1 "Sectiunea" - se completeaza cu sectiunea selectata anterior "A".

- Randul 2 "Tip asigurat" - se completeaza tipul de asigurat "6-Administratorii societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati /numiti in conditiile legii, precum si reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie".

- Randul 3 "Functie de baza" - se completeaza cu valoarea "in afara functiei de baza".

- Randul 4 "Tip venit referitor la perioada de raportare (P sau A)" - se completeaza cu "P" pentru veniturile realizate in perioada de raportare (cea pentru care se completeaza declaratia);

- Randul 8 "Venit brut" - se completeaza cu suma reprezentand venitul brut realizat de asigurat, potrivit legii.

- Randul 9 "Contributii sociale obligatorii" - se completeaza, dupa caz, cu suma reprezentand contributii sociale obligatorii, potrivit legii.

- Randul 14 "Venit baza de calcul al impozitului" - se completeaza, dupa caz, conform sectiunii "E.1. Venituri din salarii obtinute la functia de baza", "E.2. Alte venituri din salarii" sau potrivit dispozitiilor legale in vigoare, pentru celelalte categorii de venituri.

- Randul 15 "Impozit retinut" - se completeaza, dupa caz, conform sectiunii "E.1. Venituri din salarii obtinute la functia de baza", "E.2. Alte venituri din salarii" sau potrivit dispozitiilor legale in vigoare, pentru celelalte categorii de venituri.

- Randul 16 "Suma incasata" - se completeaza cu suma rezultata in urma aplicarii formulei: Suma incasata = Venit baza de calcul al impozitului - Impozit retinut

Sectiunea E.2. Alte venituri din salarii se va completa automat, astfel:

- Randul 1 "Venit brut" se completeaza cu suma reprezentand venitul brut din salarii realizat de angajat.
- Randul 2 "Contributii sociale obligatorii" - se inscrie suma totala reprezentand contributii sociale obligatorii suportate de asigurat, potrivit legii.

- Randul 3 "Venit baza de calcul al impozitului" - se inscrie diferenta dintre venitul brut şi contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.
- Randul 4 "Impozit retinut" - se inscrie suma reprezentand impozitul pe veniturile din salarii, retinut de platitorul de venit, calculat prin aplicarea cotei de impozitare asupra bazei de calcul, conform legii.

Daca exista erori/atentionari sau date incomplete, se emit mesaje de eroare sub forma unor ferestre de atentionare. In acestea sunt scrise informatii referitoare la randurile din sectiunile din formular corespunzatoare datelor eronate si/sau corelatiilor nerespectate. Dupa completarea formularului este obligatorie verificarea globala prin intermediul butonului "VALIDARE".

Daca sunt erori la aceasta faza, programul atentioneaza printr-un mesaj care invita la verificarea fisierul de erori atasat. Dupa analizarea mesajelor de eroare se pot face corectii, conform procedurii descrise in Anexa 7 la ordin si validarilor detaliate din "Anexa 8 cu validari", pe care o gasiti pe site anaf.ro. Mentionam ca in situatia in care sunt doar atentionari, fisierul XML poate fi generat si declaratia depusa. Dupa o validare reusita, se genereaza automat fisierul XML, care este integrat in fisierul PDF. In cazul in care anterior validarii reusite au existat erori, fisierul cu erori atasat se va sterge automat si se va atasa fisierul XML. De asmenea, trebuie verificata daca este completata ultima versiune a formularului D112_A3.0.0.

Din cele prezentate consideram ca ati completat corect formularul 112, cu atat mai mult cu cat fisierul XML este generat fara erori si avertizari.

Daca validarea nu a dat mesaje de eroare, declaratia este pregatita pentru transmitere. La depunerea pe portalul e-guvernare dupa confirmarea introducerii datelor de identificare, veti fi directionati pe pagina de unde alegeti link-ul corespunzator declaratiei 112. Se apasa butonul Browse, se alege fisierul PDF corespunzator declaratiei pe care doriti sa o depuneti, se apasa butonul Trimite.

Daca depunerea nu se face cu succes, este de recamandat sa fie verificata corectitudinea fisierului de depus si reluarea procesul de upload. Daca depunerea se face cu succes, veti primi pe recipisa mesajul de validare fara erori, orice avertizare precum cea mentionata neimpiedicand depunerea formularului.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016