Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatia administratorului strain si plata contributiilor datorate. Ce tratament fiscal aplicam?

23-Oct-2013
7243
Analizam mai jos cazul unei societati care are un administratyor angajat pe baza de contract de administrare. Acesta este cetatean strain si detine un NIF. Pentru indemnizatia din contract, acestuia i se calculeaza lunar toata taxele si contributiile salariale (identice cu ale unui salariat). De asemenea, administratorul primeste pentru deplasarile din afara tarii in interesul firmei cheltuieli cu diurna, transportul si cazare.

Vom stabili in ce masura e corect ca societatea sa ii retina acestuia toate contributiile si taxele salariale, declarandu-le in Declaratia 112. De asemenea, vom stabili daca aceste cheltuieli cu cazarea si cu transportul sunt deductibile.

Mentionam ca impozitul pe venitul asimilat salariilor si contributiile sociale obligatorii aferente indemnizatiei administratorului strain sunt retinute in conditii similare salariilor si declarate in mod specific in declaratia nominala 112.

Insa, pentru indemnizatia administratorului nu se datoreaza contributia la asigurarile pentru somaj (angajat si angajator), contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, potrivit exceptiilor specifice reglementate de art. 29616 lit. c1, d1 si f coroborate cu art. 2964 alin. 1 lit. e din Codul fiscal. Prin urmare, pentru indemnizatia administratorului se datoreaza impozit pe venit, contributia la asigurarile sociale de stat (individuala si a angajatorului), contributia la asigurarile sociale de sanptate (angajat si angajator) si contributia pentru concedii si indemnizatii.

De mentionat este si ipoteza in care administratorul strain este rezident intr-un stat membru UE, caz in care devin aplicabile dispozitiile Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentul (CE) 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) 883/2004.


Potrivit acestora regula este aceea ca sistemul de securitate sociala aplicabil este cel stabilit de legislatia statului membru in care lucratorul presteaza activitate, in acest caz legislatia din Romania. Insa, in ipoteza in care administratorul strain cetatean UE este considerat detasat sau se afla in situatie de pluriactivitate si prezinta documentul portabil A1 eliberat de autoritatile competente din tara sa de rezidenta, atunci el nu datoreaza contributii sociale in Romania pentru perioada inscrisa in certificat. Daca nu prezinta documentul portabil A1 se aplica regula generala, respectiv datoreaza contributiile sociale conform legislatiei din Romania (CAS, CASS si CCI).

In privinta impozitului pe venit, nu prezinta nicio relevanta ca prezinta sau nu certificat de rezidenta fiscala intrucat indemnizatia asimilata salariului este suportata de societatea din Romania.

Diurna acordata administratorului este considerata avantaj de natura salariala si supusa impozitului pe venit conform art. 55 alin. 2 lit. k din Codul fiscal si contributiilor sociale obligatorii conform art. 2964 alin. 1 lit. u din Codul fiscal.

Numai in cazul salariatilor (ceea ce nu este cazul administratorului) diurna acordata pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice este considerata ca venit neimpozabil conform art. 55 alin. 4 lit. g din Codul fiscal.

Fiind vorba de o cheltuiala de natura salariala supusa impozitului pe venit, diurna administratorului este deductibila la calculul profitului impozabil, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. 1 coroborat cu art. 21 alin. 4 lit. l din Codul fiscal.

Sursa: PortalContabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016