Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conventii civile asociatie proprietari (partea I)

06-Apr-2011
6453
Problema:

Ce contributii trebuie retinute si achitate de catre asociatia de proprietari in cazul in care are incheiat un contract de conventie civila, activitate considerata conform legislatiei dependenta, cu o persoana care are in derulare si un CIM cu un alt angajator pentru functia de baza? Persoana nu este pensionar, nu este militar, doctor sau avocat. O baza legislativa se poate?

Solutie:

Incheierea de contracte/conventii civile pentru activitati care indeplinesc criteriile de desfasurare a unei activitati dependente expune asociatia de proprietari la o eventuala reconsiderare a activitatii drept activitate dependenta.

Cu incepere de la 1 iulie 2010, prevederile ale Codului fiscal au intodus criterii permitand administratiei fiscale sa reconsidere in cadrul unei actiuni de inspectie fiscala drept venituri de natura salariala orice venituri care indeplinesc unul din criteriile mentionate la noul pct. 2.1. al art. 7 alin. (1) din Codul fiscal :

- beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;

- in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;

- platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;

- platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

Potrivit pct. 2.2 a alin. (1) din cuprinsul art. 7 introdus prin OUG 58/2010 , in cazul reconsiderarii unei activitati drept activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit.

Daca prin folosirea metodologiei de impozitare cu 16% beneficiile vizeaza eliminarea unora dintre obligatiile fata de contributiile obligatorii ale caror calcul, retinere, virare si declarare cad in sarcina angajatorului in cazul veniturilor salariale, nu trebuie sa uitam ca incheierea conventiilor civile trebuie sa fie una ocazionala.

Asadar in cazul asociatiilor de proprietari care angajeaza personal specializat pentru activitati cu caracter de regularitate, precum administrare si intretinere a cladirii, contabilitate, casierie, ingrijire, mecanica, instalatii etc., va sfatuim sa recurgeti la incadrarea in munca in baza Codului muncii sau incheierea de contracte de prestari servicii cu persoane autorizate sa desfasoare anumite activitati (recurgerea la PFA/intrepinderi individuale/societati comerciale de profil in cazul unor reparatii sau interventii la partile commune ale cladirii)

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Conventii civile asociatie proprietari (partea I)":
Rating:

Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016