Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum incadram corect voucherele in categoria cheltuielilor sociale?

20-Oct-2015
3356

Exista o gama variata de tichete si vouchere pe care societatile decid sa le acorde salariatilor. Cu toate acestea, intre voucherele oferite exista diferente care determina deductibilitatea acestora, definirea ca avantaje in natura pentru salariati sau nu, in functie de caz. Aceste diferente sunt cele pe care le vom clarifica prin cele ce urmeaza.

Astfel, vom vedea in ce masura unele vouchere acordate pentru petrecerea timpului liber pot fi incadrate la cheltuieli sociale deductibile limitat, astfel incat sa nu se asimileze ca avantaj de natura salariala pentru angajati. Vom verifica, de asemenea, daca se incadreaza la art. 55, alin. (4), lit a), si anume, la "costul prestatiilor de tratament si odihna".

Mentionam, asadar, ca potrivit reglementarilor Codului fiscal, art. 21, alin. (1) sunt considerate deductibile din baza impozabila a profitului cheltuielile efectuate pentru realizarea veniturilor sau care sunt prevazute in alte reglementari in vigoare.

Cheltuielile cu voucherele acordate salariatilor pentru petrecerea timpului liber nu intra in categoria cheltuielilor deductibile si nici in alte prevederi legale.

In grupa cheltuielilor cu deductibilitate limitata, la art. 21, alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, se cuprind si sunt recunoscute in limita cotei de 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului (calculata potrivit dispozitiilor Codului muncii) cu prioritate, ajutoarele acordate de catre societate pentru nastere, pentru inmormantare, pentru boli grave sau incurabile, pentru proteze, cheltuielile efectuate pentru buna functionare a cantinelor, creselor, gradinitelor, bibliotecilor, bazelor sportive dupa caz, aflate in administrare, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, ajutoarele pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie, alte cheltuieli cu caracter social prevazute in contractele de munca etc.

Mentionam ca incadrarea cheltuielilor cu vocherele pentru sala de sport in categoria biletelor de "tratament si odihna" nu poate fi facuta deoarece aceasta sintagma se refera la totalitatea procedurilor balneo-fizioterapeutice la care participa salariatul si membrii de familie ai acestuia, dupa caz, adaptate afectiunilor si efectuate sub supravegherea medicului specialist, combinate cu odihna si relaxarea.


Costul biletelor de tratament se suporta in conformitate cu prevederile legislatiei in materia asigurarilor de sanatate, prin sistemul organizat si administrat de MMFPS, prin intermediul CNPAS.

Pentru salariati, sumele reprezentand contravaloarea prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, nu sunt incluse in veniturile salariale (in conditiile art. 55, alin. (4), lit. a) din Codul fiscal) si sunt scutite de plata impozitului pe venitul salarial atunci cand angajatii prezinta documentele din care rezulta ca au beneficiat de aceste servicii, indiferent de baza de sanatate in care s-au tratat.

In principal, documentele se refera la trimiterea medicului de familie, a medicului de balneo din unitatea de sanatate de unde a fost achizitionat biletul si lista procedurilor aplicate. Aceste documente justificative sunt necesare, indiferent ca biletele au fost obtinute prin intermediul Caselor nationale de sanatate, al bazelor sindicale de tratament, de pe internet sau direct de la unitatea respectiva.

De asemenea, costul prestatiilor pentru tratament si odihna nu este cuprins nici in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, potrivit dispozitiilor art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal.

Contravaloarea voucherelor acordate salariatilor proprii pot fi incadrate in prevederile art. 21, alin. (3), lit. c) privind cheltuielile sociale daca sunt prevazute in contractele de munca si daca se incadreaza in limita de 2% aplicata asupra cheltuielilor cu salariile.

Sumele respective sunt considerate insa pentru salariati avantaje in natura si sunt supuse impozitului pe venit in intelesul art. 55, alin. (3), lit. b) si sunt inclusa in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii (art. 296^4 din Codul fiscal).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016