Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov vine in intampinarea contribuabililor cu un material exemplificativ in care arata concret care sunt limitele de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscal.
La baza acestor informatii stau Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Guvernului 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cele ce urmeaza redam limitele de deductibilitate a cheltuielilor enuntate de DGRFP Brasov la calculul rezultatului fiscal
CHELTUIELI DE PROTOCOL - limita de deductibilitate de 2%
Baza de calcul la care se aplica cota de 2% este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu TVA colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei.
CHELTUIELI SOCIALE - limita de deductibilitate de pana la 5%
Limita de deductibilitate se aplica asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele cheltuieli:
Cheltuielile efectuate in baza contractului colectiv de munca ce intra sub incidenta art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal sunt cheltuielile de natura sociala stabilite in cadrul contractelor colective de munca la nivel national, de ramura, grup de unitati si unitati, altele decat cele mentionate in mod expres in cadrul art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examen Consultant Fiscal 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
ATENTIE!
In 2019, valoarea nominala a unui tichet de cresa NU poate depasi suma de 450 de lei/ copil aflat la cresa. (Legea 165/2018 art. 19)
Tichetele cadou acordate, ocazional, angajatilor, pentru cheltuieli sociale NU pot depasi suma stabilita de angajatori, impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, pentru categoriile de bilete de valoare care se acorda angajatilor. Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor cadou, nu poate depasi sumele prevazute cu aceasta destinatie in bugetul alocat fiecarui eveniment. (articolul 10 si Capitolul III “Tichetele cadou” din Legea 165/2018, care abroga Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa)
Tichetele culturale se pot acorda angajatilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri si servicii culturale, precum:
- abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiectii cinematografice, muzee, festivaluri, targuri si expozitii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
- carti, manuale scolare, albume muzicale, filme, in orice format.
Atentie!
Incepand cu 1 ianuarie 2019, valoarea maxima a unui tichet cultural este de 150 lei lunar (Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare; - HG 1045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018)
CHELTUIELI REPREZENTAND TICHETELE DE MASA si VOUCHERE DE VACANTA
Atentie!
Incepand cu 1 octombrie 2019, valoarea unui tichet de masa NU poate depasi suma de 15,18 lei. Aceasta suma se mentine si pentru primele doua luni ale semestrului I 2020 (OMFP si OMMJS 2892/1253/2019)
Voucherele de vacanta sunt reglementate de Ordonanta de Urgenta a Guvernului 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, aprobata prin Legea 94/2014 si de Hotararea Guvernului 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea tichetelor de vacanta, ambele cu modificarile si completarile ulterioare.
SCAZAMINTELE, PERISABILITATILE, PIERDERILE REZULTATE DIN MANIPULARE/DEPOZITARE - limita de deductibilitate se stabileste potrivit HG 831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, cu modificarile si completarile ulterioare.
PIERDERILE TEHNOLOGICE - limita de deductibilitate este cea cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu
CHELTUIELILE REPREZENTAND CANTITATILE DE ENERGIE ELECTRICA consumate - limita de deductibilitate este data de nivelul normei proprii de consum tehnologic sau, in lipsa acesteia, de nivelul normei aprobate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, care include si consumul propriu comercial, pentru contribuabilii din domeniul distributiei energiei electrice;
CHELTUIELILE CU PROVIZIOANE/AJUSTARI PENTRU DEPRECIERE SI REZERVE - limita de deductibilitate este cea prevazuta la articolul 26 din Codul fiscal;
CHELTUIELILE CU DOBANZILE si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic - limita de deductibilitate se stabileste potrivit articolului 40 indice 2 din Codul fiscal;
AMORTIZAREA - limita de deductibilitate este cea prevazuta la articolul 28 din Codul fiscal;
CHELTUIELILE PENTRU FUNCTIONAREA, INTRETINEREA SI REPARAREA LOCUINTELOR DE SERVICIU - limita de deductibilitate corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%.
In cazul locuintei de serviciu date in folosinta unui salariat sau administrator, cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea acesteia sunt deductibile in limita corespunzatoare raportului dintre suprafata construita prevazuta de Legea locuintei 114/1996, majorata cu 10%, si totalul suprafetei construite a locuintei de serviciu respective.
CHELTUIELI DE FUNCTIONARE, INTRETINERE SI REPARATII AFERENTE UNUI SEDIU AFLAT IN LOCUINTA PROPRIETATE PERSONALA A UNEI PERSOANE FIZICE, FOLOSITA SI IN SCOP PERSONAL - limita de deductibilitate este corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop.
In cazul in care sediul unui contribuabil se afla in locuinta proprietate a unei persoane fizice, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente sediului sunt deductibile in limita determinata pe baza raportului dintre suprafata pusa la dispozitie contribuabilului, mentionata in contractul incheiat intre parti, si suprafata totala a locuintei. Contribuabilul va justifica cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente sediului cu documente legale, cum sunt contractele incheiate cu furnizorii de utilitati si alte documente.
50% - limita de deductibilitate in cazul CHELTUIELILOR AFERENTE VEHICULELOR RUTIERE MOTORIZATE CARE NU SUNT UTILIZATE EXCLUSIV IN SCOPUL ACTIVITATII ECONOMICE, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea. In cazul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente.
CHELTUIELILE DE FUNCTIONARE, INTRETINERE SI REPARATII, AFERENTE AUTOTURISMELOR FOLOSITE DE PERSOANELE CU FUNCTII DE CONDUCERE SI DE ADMINISTRARE ALE PERSOANEI JURIDICE - limita de deductibilitate este cea amintita mai sus, la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.
Sursa: DGRFP Brasov
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Codul fiscal. Noile modificari: impozite, TVA, accizeCadouri si tichete cadou pentru salariati de Craciun. Ce tratament fiscal si contabil se aplica?Imprumuturi intre entitati. Cand poate o societate cu raspundere limitata sa primeasca un imprumut cu caracter ocazional?Studiu de caz: Cheltuielile cu sponsorizarea. Perioada fiscalaCheltuielile auto, printre cele mai controlate categorii de catre FISC. Cum sa eviti amenzileUltimele articole
Firme care acorda cadouri de Paste angajatilor. Ce se intampla daca este depasita LIMITA DE DEDUCTIBILITATE de 5%Fiscalitatea cheltuielilor auto merge ca pe roate? Evitati cele mai frecvente greseli pe care le fac contabiliiCheltuieli cu prime de asigurari la PFA. Cum deducem?Ati cotizat la pilonul II, 5 ani, ca sa aveti bani cat pensia pe o lunaCheltuieli deductibile legate de autoturisme utilizare mixtArticole similare
Cheltuieli deductibile agenti de vanzariNoul Ghid ANAF privind limita deducerilor unor cheltuieli incluse la calculul rezultatului fiscalNoutati Legislatie Fiscala 10 - 14 august 2009Legea Asistentei sociale este constitutionalaLimite de deductibilitate ale unor CATEGORII DE CHELTUIELI la calcului rezultatului fiscal. Precizari ANAFUltimele articole
Romania va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscala si cresterea investitiilor in infrastructuraProiect: Situatiile financiare pentru anul 2023 vor putea fi depuse de firme pana in mai 2024. Anumite cheltuieli vor trebui raportate distinctCheltuieli deductibile: ce sunt, cum se calculeaza si cheltuieli care intra in aceasta categorieSuma de 1500 lei pentru cheltuielile cu educatia timpurie va fi suspendata pana pe 31 decembrie 2022Limite de deductibilitate ale unor CATEGORII DE CHELTUIELI la calculul rezultatului fiscal in 2021Articole similare
Vouchere de vacanta: Cadru legislativ, regim contabil si fiscalPrime de Paste 2023: Firmele pot acorda suma de 300 lei neimpozabili si persoanelor care au contracte de mandat/ administrare?Ce obligatii de plata avem pentru tichetele cadou acordate de furnizori salariatilor firmei?Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliANAF a pus in dezbatere publica procedura de aplicare a amnistiei fiscale privind tichetele cadouUltimele articole
TICHETE CADOU acordate cu ocazia zilei de 1 Iunie. Cand se declara venitul in D112Firme care acorda cadouri de Paste angajatilor. Ce se intampla daca este depasita limita de deductibilitate de 5%Neclaritati privind noutatile fiscale din 2024? Afla acum solutiile pentru firma taFirme care acorda prime si cadouri de 1 iunie. Ce documente trebuie sa existe in contabilitate?D112 in 2023: Cum completeaza declaratia firmele care au acordat TICHETE CADOU in suma de 300 lei neimpozabili de PasteSfaturi de la experti
Monografie contabila obtinere baloti de paie
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scopuri de TVA, avand codul CAEN 0163 ?Activitati dupa recoltare,? achizitioneaza seminte certificate netratate pe care le preda pe baza unui aviz unui producator...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate de contabilitate si audit: ce pasi trebuie sa urmeze pentru a se inscrie pe platforma O.N.P.C.S.B. ca societate de raportare, sa isi desemneze reprezentantul responsabil si ce documente sunt necesare pentru a face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA