Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscala si cresterea investitiilor in infrastructura

24-Apr-2024
330
Romania va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscala si cresterea investitiilor in infrastructura

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a condus, in perioada 16-21 aprilie 2024, delegatia MF la reuniunile de primavara ale Grupului Bancii Mondiale si Fondului Monetar International, de la Washington.Conform unui comunicat de presa al institutiei, in marja reuniunilor, delegatia MF a avut intalniri cu inalti reprezentanti ai Bancii Mondiale (BM), Fondului Monetar International (FMI), Corporatiei Financiare Internationale (IFC), precum si cu agentiile de rating S&P si Moody's.

Intalniri cu reprezentantii Bancii Mondiale

Delegatia MF a avut intalniri cu domnul Eugene Rhuggenaath, directorul executiv al Constituentei Olandeze din care face parte si Romania si cu doamna Antonella Bassani, Vicepresedinte pentru Europa si Asia Centrala, din cadrul Bancii Mondiale. Discutiile au vizat investitiile Bancii Mondiale in domeniile cheie precum educatie, sanatate, politici de dezvoltare care vizeaza crestere verde si incluziva precum si managementul riscurilor in caz de catastrofe.

Ministrul Finantelor a declarat ca Romania are nevoie de sprijinul partenerilor internationali pentru ca toate oportunitatile pe care le avem prin PNRR (29 miliarde euro) si Politica de coeziune (46 miliarde euro) sa fie valorificate.

De asemenea, au fost trecute in revista imprumuturile contractate de Romania de la Banca Mondiala, aflate in implementare, precum si portofoliul de imprumuturi aflate in pregarire.

In acest sens, reprezentantii Bancii Mondiale au dat asigurari ca vor accelera procesul de contractare pentru imprumuturi de aproximativ un miliard de euro pentru:

 • politici de dezvoltare care vizeaza crestere verde si incluziva (Development Policy Financing/Loan – DPF/DPL);
 • managementul riscurilor in caz de catastrofe (Catastrophic Deferred Drawdown Option- CAT-DDO).

Ministrul roman de finante a transmis oficialilor Bancii Mondiale ca se bazeaza in continuare pe sprijinul IFC pentru investitiile private in Romania, prin identificarea de noi oportunitati de finantare, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructura la nivelul transporturilor, energiei regenerabile, deseurilor si tratarii apei. in acest sens, a invitat echipele tehnice ale Bancii Mondiale in Romania sa colaboreze cu echipa MF.

Romania este prima tara ca portofoliu IFC, cu 2,1 miliarde de dolari, avand a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiti in diverse sectoare, inca din anul 1991.

Intalnire cu echipa Departamentului pentru Afaceri Fiscale (FAD) din cadrul Fondului Monetar International

Discutiile s-au axat pe masurile de modernizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care trebuie sa duca la imbunatatirea colectarii cu 2,5% din PIB a veniturilor fiscale, precum si cele de combatere a evaziunii fiscale.

Ne mentinem angajamentul sa promovam stabilitatea macroeconomica si suntem ferm angajati intr-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat cresterea economiei romanesti si sustinerea unui nou cadru de dezvoltare durabila, justa si incluziva", a subliniat ministrul Bolos.

Totdata, ministrul Finantelor a multumit FMI pentru sprijinul constant in domeniul administratiei fiscale, prin seria sa de asistente tehnice.

Intalnire cu reprezentantii Corporatiei Financiare Internationale (IFC) 

In cadrul discutiilor, reprezentantii IFC au dat asigurari ca vor continua sa sprijine investitiile private in Romania, prin identificarea de noi oportunitati de finantare si prin raspunsul la noi nevoi de mobilizare a investitiilor private, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructura din Romania, energiei regenerabile, deseurilor si tratarii apei. De asemenea, IFC doreste sa se implice activ in sprijinirea implementarii proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP) in domeniul sanatatii, transportului sau managementul deseurilor.

O prioritate va ramane si consolidarea sustenabilitatii financiare a sectorului bancar (de ex. participarea prin subscrierea la emisiunile de obligatiuni de rang superior neprivilegiate lansate de catre banci) si acordarea de linii de finantare institutiilor financiare in Romania pentru finantarea masurilor de reducere a impactului schimbarilor climatice. Totodata, IFC va ramane activa in domeniul asistentei tehnice (de ex. Green Banking Academy) oferite sectorului financiar pentru sprijinirea tranzitiei la economia verde si reducerea riscurilor generate de schimbarile climatice pentru aceste institutii.

Intalniri cu reprezentantii Fondului Monetar International

Ultima zi a programului de lucru de la Washington a cuprins discutii cu inalti reprezentanti ai conducerii Fondului Monetar International, Paul Hilbers, director executiv pentru Constituenta FMI din care face parte Romania, Kenji Okamura, director adjunct al institutiei, si Alfred Kammer, director pentru Europa.

Alaturi de Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, dl.Leonardo Badea, ministrul Finantelor a prezentat eforturile sustinute de Romania pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice in Romania, salutate de echipa FMI.

Privita de peste ocean, in ciuda riscurilor care persistã la portile NATO, Romania continuã sã reprezinte un factor regional de echilibru, in conditiile tensiunilor geopolitice existente si a perturbarilor economice.

In cadrul discutiilor, le-a fost prezentat planul de actiuni pentru cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat de stat pentru 2024, pachet ce cuprinde masurile de digitalizare pentru cresterea colectarii si combaterea evaziunii fiscale.

Le-am povestit despre investitiile in valoare cumulata de peste 8% din PIB pana in 2026, pe care le pregatim in urmatorii ani, cu accent pe implementarea PNRR. in marea lor majoritate sunt proiecte de infrastructura care vor contribui la reducerea costurilor de transport atat din punct de vedere al timpului, cat si al costurilor, imbunatatind profitabilitatea companiilor, care vor genera fluxuri suplimentare de investitii straine directe”, a transmis ministrul Marcel Bolos.

Intalniri cu agentiile de rating S&P si Moody's

Partea romana a prezentat agentiilor de rating particularitatile economice ale Romaniei, precum si strategiile, reformele structurale, politicile fiscale responsabile avute in vedere pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice pe termen lung.

Ministrul Finantelor a precizat ca suntem angajati intr-un proces de modernizare a Romaniei prin intermediul fondurilor europene, a fondurilor nationale si a reformelor pe care le avem cuprinse in Planul National de Redresare si Rezilienta si ca asteptarile noastre sunt ca aceste reforme sa genereze modernizarea statului roman si a administratiei publice, sustenabilitatea anumitor categorii de cheltuieli publice pe care le avem in prezent, care vor conduce la o crestere economica mentinuta intr-un ritm pe care l-am avut pana acum.

Mizam pe aceasta crestere economica ca fiind unul din pilonii nostri de baza pentru o dezvoltare sustenabila. De asemenea, avem in vedere consolidarea fiscala care sa conduca la modernizarea sistemului nostru fiscal, prin masurile pentru combaterea evaziunii fiscale sau implementarea proiectelor de digitalizare. Romania este angajata pe drumul acesta ireversibil al modernizarii si al implementarii proiectelor de investitii si de asemenea, este angajata in a realiza reforme care sa conduca la sustenabilitatea cheltuielilor publice pe care Romania le are”, a concluzionat ministrul Marcel Bolos.

Din delegatia Ministerului Finantelor au facut parte secretarii de stat, doamna Carmen Moraru si domnul Alin Andries, domnul Petronel Munteanu, secretar general adjunct si echipa tehnica din cadrul Directiei Generale Relatii Financiare Internationale.

Sursa: Min. Finantelor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Romania va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscala si cresterea investitiilor in infrastructura":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Situatii financiare anuale. Poate asociatul unei firme, din calitate de angajat-contabil sef, sa semneze bilantul?

  • O S.R.L. membra CECCAR are ca angajat in functia de contabil sef pe asociatul unic si administratorul societatii (expert contabil). Poate asociatul, din aceasta calitate de angajat-contabil sef, sa semneze la "intocmit" situatiile financiare? Cine poate semna situatiile financiare anuale – raspunsul specialistului: Conform prevederilor legale din Romania, semnarea situatiilor financiare este reglementata in mod clar pentru a asigura separarea responsabilitatilor si integritatea...» citeste mai departe aici

 • Declaratia Unica 2024. Ce amenzi se aplica daca NU o depuneti pana pe 27 mai

  • Conform legisalatiei in vigoare, Declaratia Unica trebuie depusa pana pe data de 27 mai 2024. Ce amenzi se aplica pentru nedepunere la timp? Amenzi nedepunere Declaratia Unica Nedepunerea „Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, pana la data prevazuta in legislatia fiscala, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei, conform art. 336 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu...» citeste mai departe aici

 • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

  • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

 • Controale ANAF. In aprilie 2024 au fost efectuate cu 44% mai multe actiuni de control fiscal

  • Conform unui comunicat de presa al ANAF, in aprilie 2024 au fost efectuate cu 44% mai multe actiuni de control ale fiscului care au diminuat pierderea fiscala cu 430 milioane lei. Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prezinta raportul lunii aprilie al actiunilor intreprinse de catre directiile de specialitate din cadrul ANAF si rezultatele pe care acestea le-au generat. In acest sens, in vederea cresterii conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia...» citeste mai departe aici

 • Precizari ANAF privind E-Transport: NU se va impune nicio o taxa suplimentara contribuabililor

  • ANAF aduce, printr-un nou comunicat de presa, cateva precizari referitoare la informatiile aparute in articolele despre ”noua taxa care loveste buzunarul romanilor de la 1 iulie”. Fiscul mentioneaza ca articolele de presa in care se mentioneaza ”noua taxa care loveste buzunarul romanilor de la 1 iulie” dezinformeaza mediul de afaceri, fiind redactate tendentios prin prezentarea in mod personal a cadrului legal RO e-Transport, fara aprofundarea acestuia. Astfel: prin...» citeste mai departe aici

 • D300, modificata prin Ordinul 888/2024. Nou formular se utilizeaza incepand cu veniturile lunii mai 2024

  • Un nou formular pentru Declaratia 300 a fost publicat de ANAF prin Ordinul 888/2024. Acesta se utilizeaza incepand cu veniturile lunii mai 2024. OPANAF nr. 888/2024, act normativ prin care se modifica OPANAF nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024. Conform Referatului de aprobare, prin art.III, pct.46 din Legea nr. 296/2023, publicata in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016