Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termen limita E-Factura: Specialistul ne explica cum trebuie interpretat termenul de 5 zile calendaristice

25-Oct-2024
1209
Termen limita E-Factura: Specialistul ne explica cum trebuie interpretat termenul de 5 zile calendaristice

Pentru ca sistemul E-Factura este unul obligatoriu pentru toate persoanele impozabile stabilite in Romania, facturile clasice nu mai sunt folosite. Este bine sa intelegeti cum functioneaza E-Factura, dar si pana cand trebuie sa trimiteti in acest fel facturile.

Termenul limita pentru transmiterea facturilor este de 5 zile calendaristice si daca nu respectati legislatia va puteti alege cu amenzi usturatoare.

Tocmai pentru a evita o interpretare gresita, un contribuabil cere o parere specialistului, cu privire la termenul de transmitere, de ”5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile de la data limita (...)”?

”Data emiterii facturii” se refera la data facturii, sau la data intocmirii ei (care in cazul prestarii de servicii poate sa difere? De exemplu, factura sa fie emisa cu data de 3, dar concret emisa in data de 6? Sau emisa in data de 11 luna N pentru 30 luna N-1?).

Specialistul ne spune urmatoarele. Conform temeiului legal aplicabil spetei (redat mai jos), interpretarea termenului de transmitere a facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este urmatoarea:

1. Termenul de transmitere in sistemul RO e-Factura: Emitentul are un termen de 5 zile calendaristice pentru a transmite factura electronica in sistemul RO e-Factura. Acest termen incepe de la data emiterii facturii.

2. Data emiterii facturii : Aceasta data este cheia pentru determinarea termenului de transmitere. Data emiterii facturii se refera la data la care factura este emisa si inregistrata ca atare in contabilitatea emitentului. De exemplu, daca factura este emisa si inregistrata in contabilitate cu data de 3, termenul de 5 zile calendaristice incepe din data de 3.

3. Limita maxima de transmitere: O limita suplimentara este specificata in Ordonanta 120/2021: factura trebuie transmisa nu doar in termen de 5 zile de la data emiterii, ci si nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii conform art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015.

Astfel, daca exista o data-limita legala pentru emiterea facturii, cum ar fi cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare (pentru unele operatiuni), emitentul trebuie sa se asigure ca factura este transmisa in RO e-Factura si in cadrul acestui cadru de timp.

Prin urmare, pentru a respecta aceste cerinte, emitentul trebuie sa ia in considerare atat data efectiva de emitere a facturii, cat si orice termen-limita legal prevazut pentru emiterea acesteia.

Temei legal:

Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania

Art. 10. -

(1) In relatia comerciala B2B emitentul facturii electronice poate opta pentru transmiterea acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura ( )
(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 319. - Facturarea

(15) Pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.

(16) Pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

REVENIRE :

Conform Legii 296/2023 - Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung

Art. LIX. (6) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) - (3) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. 

In ghidul ANAF se face referire tot la zile lucratoare. In acest caz, se ia de bun termenul stipulat de lege, sau de OUG?

RASPUNS REVENIRE:

Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 este in vigoare de la 07 octombrie 2021, dar a suferit modificari prin urmatoarele acte normative: Legea nr. 139/2022; Legea nr. 296/2023; OUG nr. 115/2023.

Nu vom lua in considerare nici ghidul ANAF (care a fost redactat inainte de modificari si nici Legea 296 inainte de modificari, ci vom lua in considerare ultima modificare (cea adusa prin OUG 115/2023 - 5 zile calendaristice):

Ordonanta de urgenta nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene

Art. LXVII. -  
La articolul 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, (...) dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu urmatorul cuprins: 

"(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare." 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce atributii are un presedinte de bloc

    • Asociatia de proprietari are ca scop administrarea si gestionarea eficienta a spatiilor si intereselor comune dintr-un bloc de apartamente sau complex rezidential. Prin intermediul asociatiei, se colecteaza si gestioneaza fonduri pentru intretinere, reparatii sau imbunatatiri ale cladirii, iar deciziile comune sunt luate in mod democratic, in beneficiul tuturor membrilor. In acest articol, vom explora legislatia care reglementeaza organizarea si functionarea asociatilor de proprietari si vom...» citeste mai departe aici

  • Noi amendamente la Legea nr. 227/2015, adoptate de Guvern. Va fi ELIMINATA Declaratia Unica estimativa

    • Guvernul a aprobat recent un nou OUG care contine mai multe amendamente la Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Amintim aici introducerea Declaratiei Unice inteligente si ELIMINAREA formularului estimativ. Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si masuri specifice pentru digitalizare Prin actul normativ se stabilesc urmatoarele: simplificarea mecanismului de calcul, plata si declarare de catre contribuabilii persoane fizice a...» citeste mai departe aici

  • Formularul C168. Termen depunere si instructiuni de completare

    • Declaratia C168 “Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune” este folosita pentru inregistrarea contractelor de locatiune (inchiriere) la ANAF. Acest document este necesar pentru persoanele fizice care inchiriaza bunuri imobile si trebuie sa declare veniturile obtinute din chirii. In articolul de fata vom explica in detaliu cum se completeaza corect formularul C168, care este termenul sau de depunere la organul fiscal competent si care este modelul de declaratie in 2024.» citeste mai departe aici

  • PFA care NU mai are activitate. Ce obligatii fiscale ii revin?

    • In acest articol vom vedea explicatiile specialistului cu privire la o speta in care un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024? PFA care NU mai are activitate. Ce obligatii fiscale ii...» citeste mai departe aici

  • Valabil inca din 1 ianuarie 2024! Modificari IMPORTANTE privind cheltuielile deductibile si nedeductibile

    • Inca de la 1 ianuarie 2024 se aplica noi reguli fiscale, conform OUG nr. 115/2023! E bine sa le cunoasteti si sa le integrati rapid in activitatea dvs. Mai ales cand ele vizeaza deductibilitatea cheltuielilor - o sursa de recuperare a unor bani folositori pentru bugetul dvs. Evitati acum: erori in inregistrarile dvs. fiscal-contabile amenzi consistente penalizari sau recalculari paguboase pentru buzunarul dvs. datorate necunoasterii noilor cerinte legislative privind...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016