Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor.
Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie.
Avem cazul urmator. Un contribuabil a primit o factura de la furnizor pe data de 15.03.2025 pe E-Factura. Factura este emisa cu data din Februarie 2025. Mai poate inregistra aceasta factura cu data emisa, Februarie 2025? Nu a transmis inca declaratiile aferente lunii Februarie.
Pana cand pot fi transmise facturile in E-Factura
Conform art. 10 alin. (7) din OUG 120/2021:
“(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Facturi incarcate in SPV ANAF cu intarziere. Cu ce luna trebuie inregistrate in E-Factura
De asemenea, potrivit art. 6 din Legea contabilitatii 82/1991:
“(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
(2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.”
Asadar, termenul de transmitere a facturii in RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii. Astfel, chiar daca factura este incarcata in sistem in luna urmatoare, ea trebuie sa fie inregistrata/alocata lunii in care a fost emisa, intrucat data emiterii facturii este cea care conteaza pentru inregistrarile contabile, reprezentand data livrarii bunului sau data prestarii serviciului.
Am in vedere si prevederile art. 6 din Legea contabilitatii potrivit caruia orice operatiune economico-financiara trebuie consemnata in momentul efectuarii ei, bazandu-se pe documentul justificativ, adica factura emisa.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Cartea neagra a controlului fiscal

Cartea Verde a Contabilitatii
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulMonografie investitii pe termen lung Societatea ABC SRL: a) Detine investitii financiare pe termen lung, recunoscute contabil conform OMFP 1802/2014, evidentiate in contul 265 Alte titluri imobilizate. Societatea...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulFond de pensii facultative pilonul III. Retinere din salariu Societatea doreste sa acorde unor salariati pensie privata pilonul 3. Va rog sa ne spuneti ce inregistrari contabile trebuie facute si cum se face retinerea...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulOperatiuni de asigurare Conform Codului Fiscal, operatiunile de asigurari sunt scutite de la TVA, fara drept de deducere. Acest lucru inseamna ca serviciile de asigurari nu sunt supuse taxei pe valoare...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReguli de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real Inteleg ca tva-ul este nedeductibil sau neutru? Il impozitez fiind nedeductibil sau nu tin cond de plata acestuia, nu iau in considerare sumele efectiv platite? Aceeasi intrebare...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCorectarea informatiilor privind amortizarea unei imobilizari corporale As dori sa intreb ce documente ar trebui sa avem daca dorim sa corectam incadrarea la un mijloc fix, de la o grupa la alta, cum se poate corecta, avand in vedere ca se trece de la...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
In concluzie, factura se inregistreaza in luna emiterii acesteia, nu in luna incarcarii in sistemul RO e-Factura. Aceasta abordare asigura conformitatea cu principiile contabile de recunoastere a veniturilor si cheltuielilor in perioada in care acestea sunt efectiv generate.
Refuz factura SPV ANAF
Cat timp avem la dispozitie de a refuza factura din momentul primirii in SPV a facturii de la partener? Care sunt pasii de urmat pentru a fi acoperiti in cazul unui control?
La art. 4 alin. (7)-(10 ) din OUG 120/2021, se precizeaza ca :
(..)
(7) Data comunicarii facturii electronice catre destinatar se considera data la care factura electronica este disponibila acestuia pentru descarcare din sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Destinatarul este notificat cu privire la facturile electronice primite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura conform procedurii prevazute la art. 3 alin. (4). Data comunicarii este accesibila in sistem si emitentului facturii electronice.
(8) Factura electronica comunicata destinatarului nu se poate returna in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
(9) In situatia unei facturi electronice asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice, inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin inscrierea unui mesaj in acest sens.
(10) Corectia facturii electronice comunicata destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura.
Nu exista un termen in care sa comunicati furnizorului obiectiunile cu privire la factura trimisa in SPV, insa, apreciez ca trebuie sa transmiteti cat mai repede refuzul.
Prin urmare, se instiinteaza emitentul facturii si totodata se transmite un mesaj si prin SPV din care sa rezulte foarte clar obiectiunile cu privire la factura transmisa.
In acest sens, furnizorul trebuie sa corecteze factura conform prevederilor de la art. 330 din Codul fiscal.
Raspunsuri oferit in luna MARTIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.