Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recalcularea impozitului pe venit si reconsiderarea unor cheltuieli ca avantaje in natura. Ce au decis inspectorii si cum va proceda societatea?

26-Iun-2015
3868

De cate ori nu v-ati confruntat cu nenumarate probleme in timpul unui control fiscal? Si de cate ori nu ati intampinat ulterior alte probleme atunci cand a trebuit sa gestionati situatiile pe care, in urma inspectiei fiscale, trebuia sa le remediati urgent?

Iata de ce tema pe care am ales-o astazi are ca obiect principal situatia in care, in urma unui control fiscal avand ca tematica obligatiile salariale (impozit pe salarii si contributii), o serie de cheltuieli au fost reconsiderate drept avantaje in natura in favoarea salariatilor si inspectorii fiscali au inclus aceste costuri in fondul de salarii si au recalculat impozitul pe venitul din salarii si contributiile aferente.

De asemenea, o parte din cheltuielile considerate de societate nedeductibile fiscal au fost reconsiderate cheltuieli in favoarea asociatului si au fost impozitate ca dividend.

Vom vedea astfel daca, in urma acestor inregistrari, societatea va recalcula impozitul pe profit pentru perioadele anterioare avand in vedere ca impozitul pe profit nu a fost verificat in cadrul controlului desfasurat.

Raspunsul oferit de specialistul nostru:

Cu privire la problematica prezentata urmeaza a fi avute in vedere prevederile corespunzatoare cuprinse in Codul de procedura fiscala. Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 82 alin. (3) din acest act normativ contribuabilul are obligatia de a completa declaratiile fiscale inscriind corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de formular, corespunzatoare situatiei sale fiscale.

Asadar, ori de cate ori, ca urmare a unei decizii a organului fiscal, obligatiile fiscale urmeaza a fi modificate, consideram ca este necesara corectarea declaratiilor fiscale in mod corespunzator, daca se apreciaza ca masurile dispuse de organele de control au interpretat corect legislatia in problematica ce a facut obiectul inspectiei fiscale.

In acest sens prevederile art. 84 alin. (2) din Codul de procedura fiscala statueaza posibilitatea contribuabilului de a corecta declaratia initiala ori de cate ori constata erori cu privire la continutul acesteia, printr-o declaratie rectificativa. In sfera erorilor sunt cuprinse cele referitoare la cuantumul impozitelor, taxelor si contributiilor, bunurile si veniturile impozabile, dar si in ceea ce priveste alte elemente ale bazei de impunere, cum este situatia in cazul analizat.

In concluzie, consideram ca modificarea bazei de impunere ca urmare a deciziei de modificare a bazei in ceea ce priveste alte elemente care concura la stabilirea impozitului pe profit care este insusita de catre contribuabil ar trebui sa conduca si la corectarea acestei obligatii fiscale chiar daca nu a fost vizata de catre inspectia fiscala. Determinarea diferentelor de impozit si achitarea lor conduce la limitarea obligatiilor fiscale accesorii determinate de la data la care impozitul corect trebuia achitat. In plus, trebuie avut in vedere si faptul ca organul fiscal poate lua decizia de extindere a inspectiei aflate in curs sau poate decide includerea societatii in lista de prioritati pentru o inspectie viitoare care sa vizeze obligatiile fiscale susceptibile de modificari in urma deciziilor initiale.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu, consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Recalcularea impozitului pe venit si reconsiderarea unor cheltuieli ca avantaje in natura. Ce au decis inspectorii si cum va proceda societatea?":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Pana pe 15 aprilie 2024 trebuie depusa D700 pentru trecerea de la regimul micro la cel pe profit

    • Luni, 15 aprilie 2024 este termenul limita pentru depunerea declaratiei 700 de catre contribuabilii care fac trecerea de la regimul micro la cel pe profit. Depunere D700 in 2024 Conform legislatiei in vigoare, asa cum a anuntat si ANAF recent, pe site-ul oficial, termenul limita pentru depunerea Declaratiei 700 privind iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor este luni - 15 aprilie 2024. „Pentru analiza stabilirii plafonului de 500.000 euro in cazul...» citeste mai departe aici

  • D700 nedepusa pana pe 15 aprilie 2024. Care este amenda pentru contribuabili?

    • Asa cum prevede legislatia in vigoare, pana pe 15 aprilie 2024 trebuia depusa D700 de firmele care schimba vectorul fiscal si trec de la impozitul micro, la cel pe profit. La ce sume ajung amenzile pentru nedepunere la timp? Amenzi nedepunere D700 pana pe 15 aprilie 2024 Conform Codului de procedura fiscala, nedepunerea de catre contribuabil/platitor la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala, de radiere a inregistrarii fiscale sau de mentiuni, adica si D700, se...» citeste mai departe aici

  • Firme cu asociati. Cum se face incadrarea societatilor la tipul de impozit datorat

    • La data de 31.12.2023 am urmatoarea situatie: SOCIETATEA 1 - asociat A -100% CA - 0, profit, cod CAEN 5520; SOCIETATEA 2 - asociat A - 100% CA 58690,25 E, micro, cod CAEN 6920; SOCIETATEA 3 - asociat A - 95% CA 59973,37 E, micro, cod CAEN 6920 - asociat B - 5%; SOCIETATEA 4 - asociat A 95% CA 10000 E, profit, cod CAEN 6311 - asociat B 5%; SOCIETATEA 5 - asociat B 100% CA 263189,64 E, MICRO cod CAEN 1071; SOCIETATEA 6 - asociat C 50% CA 4541,20 E, cod CAEN 4719; SOCIETATEA 7 - asociat C 100% CA...» citeste mai departe aici

  • Facturi in E-Factura. Exista exceptii de la obligativitatea transmiterii lor in 5 zile de la data emiterii?

    • Societatea noastra acorda discounturi de cantitate in functie de vanzarile din timpul lunii. Pentru a calcula aceste discounturi, este necesara o perioada de cel putin 10 zile calendaristice de la terminarea lunii. In conditiile in care, termenul de transmitere in e-Factura este de 5 zile de la data emiterii, exista o exceptie care sa ne permita totusi sa emitem aceste facturi cu data ultimei zile din luna? Nu putem, din motive tehnice, sa ne incadram cu aceste calcule in 4 zile calendaristice....» citeste mai departe aici

  • Modificari asupra listelor contribuabililor mari si mijlocii, din 1 iulie 2024, conform Ordinului 665/2024

    • Conform Ordinului 665/2024, se aplica noi modificari asupra listelor contribuabililor, din 1 iulie 2024. Numarul contribuabililor mari va fi redus cu 1000, iar cel al contribuabililor mijlocii creste cu 5000. Ordinul nr. 665/2024 pentru modificarea unor ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mari si mijlocii a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 344 din 12 aprilie 2024. Numarul...» citeste mai departe aici

  • Buletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 25 martie-5 aprilie 2024

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, in data de 9 aprilie 2024, buletinul informativ cu numarul 14 care contine actele normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 25.03.2024 – 05.04.2024. Noutati fiscale 2024 1. Ordinul ministrului finantelor nr. 502/2024 privind aprobarea Procedurii de compensare a obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti sau hotarari arbitrale, pronuntate de instantele de judecata nationale si internationale...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016