Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avantaje in natura. Cheltuieli deductibile

30-Mar-2011
8665

Problema:


In cazul cheltuielilor ce pot fi asimilate avantajelor in natura oferite salariatilor, nu se datoreaza contributii sociale, dar se pot considera aceste cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit daca se retine si se plateste impozitul pe venit aferent?

Solutie:

Avantajele in natura sunt reglementate din punct de vedere fiscal la art. 55, alin (3) din Codul fiscal.

Ele sunt definite ca fiind orice foloase primite de salariati ca urmare a prevederilor contractului individual de munca sau a unei relatii contractuale intre parti.

Avantajele in natura sunt asimilate veniturilor din salarii si sunt impozitate conform dispozitiilor art. 55.

In ceea ce priveste recunoasterea cheltuielilor de aceasta natura la calculul profitului impozabil este necesar sa avem in vedere formula de calcul a profitului impozabil.

Conform prevederilor art. 19 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, acesta este definit ca fiind diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal.
La suma obtinuta se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.

Baza impozabila a impozitului pe profit se determina pornind de la veniturile si cheltuielile inregistrate de persoana juridica in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sunt recunoscute drept cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri, potrivit dispozitiilor art. 21, alin. (3), lit. c) si cheltuielile sociale inregistrate in limita cotei de pana la 2% aplicata asupra sumei cheltuielilor cu salariile personalului.

Cheltuielile cu salariile personalului sunt definite de Legea 53/2003, privind Codul muncii, cu modificarile ulterioare.

In limita de 2% sunt recunoscute si cheltuielile efectuate in baza contractului colectiv de munca, cheltuieli care sunt preluate si in contractul individual de munca.

Rezulta ca, indiferent daca aceste sume sunt impozitate la salariat ele sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil, daca depasesc limita de 2% prevazuta de Titlul II din Codul fiscal pentru sumele prevazute in contractul colectiv de munca sau in totalitate, daca sunt cheltuieli de alta natura decat cele prevazute expres la art. 21, alin. (3), lit. c).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016