Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

EORI ? Numarul de Inregistrare si Identificare a Operatorilor Economici

12-Mar-2009
10458

Noutate


Pentru efectuarea operatiunilor vamale vom avea nevoie de un numar EORI. Ce este un numar EORI? De ce a fost introdus? De cand se aplica? Cine atribuie numarul EORI? Care este procedura de atribuire a acestui numar? Reglementarea care se ocupa de numarul EORI este Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 691/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice privind inregistrarea si identificarea operatorilor economici stabiliti in Romania, publicat in Monitorul Oficial nr. 106 din data de 20 februarie 2009.

1. Ce este numarul EORI?
Numarul EORI reprezinta Numarul de |nregistrare si Identificare a Operatorilor Economici.

Important

Numarul EORI este unic si valabil in relatiile operatorilor economici cu toate autoritatile vamale de pe teritoriul Uniunii Europene.

2. De ce a fost introdus numarul EORI?

Numarul EORI serveste drept referinta comuna in relatiile operatorilor economici cu autoritatile vamale de pe intregul teritoriu al Uniunii Europene, precum si pentru schimbul de informatii intre autoritatile vamale si intre autoritatile vamale si alte autoritati.

3. De cand se aplica numarul EORI?

Numarul EORI va fi utilizat incepand cu data de 1 iulie 2009. Operatorii economici interesati, stabiliti in Romania, care doresc sa fie inclusi in aceasta baza de date, vor solicita atribuirea numarului EORI in perioada 23 februarie ? 31 martie 2009.

Articol publicat in Newsletterul Taxe si Impozite Actual, martie 2009

4. Cine atribuie numarul EORI?

Numar EORI se atribuie de catre directia regionala pentru accize si operatiuni vamale in a carei raza de competenta teritoriala este stabilit operatorul economic.

5. Cine este obligat sa obtina numarul EORI?

Au obligatia de a solicita numarul EORI operatorii economici, care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, stabiliti in Romania.

6. Cum se atribuie numarul EORI?

Acordarea numarului EORI se face pe baza unei cereri-model. Cererea se completeaza utilizandu- se aplicatia ?EORI ? RO?, manualul de utilizare si instructiunile de acces ale acesteia, aflate pe paginade internet a Autoritatii Nationale a Vamilor www.customs.ro , sectiunea ?e-Customs?, subsectiunea EORI, Sistem informatic. Cererea se inregistreaza in aplicat ia ?EORI-RO?, se tipareste si se depune, semnata si stampilata la directia regionala pentru accize si operatiuni vamale in a carei raza de competenta teritoriala este stabilit operatorul economic, impreun cu fotocopii ale:
a) certificatului de inregistrare, eliberat de oficiul registrului comertului;
b) actului constitutiv si, dupa caz, modificarile si completarile ulterioare ale acestuia;
c) contractului de reprezentare, dupa caz;
d) documentelor din care rezulta numerele de identificare TVA.

Dupa verificarea documentelor, directia regionala pentru accize si operatiuni vamale acorda operatorului economic numarul EORI si transmite solicitantului, prin intermediul aplicatiei, o notificare de atribuire a numarului EORI la adresa de posta electronica indicata de acesta in cerere. |n situatiile in care operatorul economic nu a indicat in cerere o adresa de posta electronica, notificarea de atribuire a numarului EORI se inmaneaza solicitantului/ reprezentantului la sediul directiei regionale pentru accize si
operatiuni vamale.

Important!
Operatorii economici carora le-a fost acordat un numar EORI au obligatia sa notifice directia regionala pentru accize si operatiuni vamale care a atribuit numarul EORI asupra modificarii oricarora dintre datele
cuprinse in cerere si documentele anexate la aceasta.

Atentie!
Numerele EORI atribuite de autoritatea vamala din Romania vor fi utilizate, incepand cu data de 1 iulie
2009, in relatiile operatorilor economici cu autoritatile vamale de pe intregul teritoriu al Uniunii Europene, precum si pentru schimbul de informatii intre autoritatile vamale si intre autoritat ile vamale si alte autoritati.

Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual. Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs. Descarcati gratuit numarul pe luna noiembrie si convingeti-va!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol publicat in 13 martie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele online

    • Magazinele online sunt din ce in ce mai populare, fiind, pentru multe persoane, mult mai comod sa dea cateva click-uri pentru a cumpara produsul dorit decat sa mearga in magazinele fizice. Daca si tu te-ai gandit sa iti deschizi un magazin online sau detii deja unul, trebuie sa tii contabilitatea si pentru ele. Desi in mare parte aceasta se bazeaza pe legile contabilitatii universale, exista si cateva aspecte usor diferite. In acest articol vom vedea care este tratamentul contabil la magazinele...» citeste mai departe aici

  • Firme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?

    • Pentru ca un transport sa fie legal, firmele care il efectueaza trebuie sa intocmeasca mai multe documente justificative, printre care si factura clasica. Insa in contextul aparitiei sistemelor RO e-Factura si RO e-Transport, si a unei noi legislatii, reprezentantul unei firme de transport se intreaba care sunt documentele justificative oficiale de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016