Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajator strain? Iata ce plati trebuie sa faceti in 2017 si cum va achitati CORECT de aceste obligatii!

16-Mar-2017
5723

In materialul urmator regasiti toate informatiile valabile in 2017 in ce priveste obligatiile angajatorilor straini si ale angajatilor rezidenti sau nerezidenti care obtin venituri din salarii din activitati desfasurate in Romania potrivit Ordinului ANAF nr.3706/ 2016.

Angajatori straini: angajatorii care nu au sediul social, sediul permanent sau reprezentanta in Romania si care, potrivit legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, datoreaza in Romania contributiile de asigurari sociale pentru salariatii lor care isi desfasoara activitatea in Romania , sunt supusi legislatiei de asigurari sociale din Romania.

Declararea si plata contributiilor sociale obligatorii pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti de catre angajatorii straini se poate realiza astfel:

I. Angajatorul strain poate incheia un acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti sau nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din Romania.

- art.147, alin.(13) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, actualizat.

 II. Angajatorul strain nu incheie un acord privind declararea si plata contributiilor sociale, caz in care direct sau prin imputernicit va depune declaratia 112 si va plati contributiile sociale obligatorii individuale si cele datorate de angajator pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti.(art.147, alin.(15) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal actualizat).

I. in cazul incheierii unui acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti si nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, atunci obligatia privind retinerea, declararea si virarea contributiilor sociale individuale, a contributiilor sociale datorate de angajatorul strain revine angajatilor prin depunerea declaratiei 112 si plata acestor contributii .

- (art.147, alin.(13) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, actualizat). Angajatorii nerezidenti transmit o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau pot imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatie. (Anexa1, Cap.A, pct.4 din Ordinul M.F.P. nr.3706/2016).

Inregistrarea, declararea si plata contributiilor sociale individuale, precum si a celor datorate de angajatori prin depunerea declaratiei 112 si plata acestora de catre angajati se realizeaza astfel: 1.1 inregistrarea fiscala: A).Persoanele fizice romane, precum si persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP) depun la organul fiscal unde sunt arondati cu domiciliul fiscal:

- formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate la capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si la capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale,

- o copie a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii (de catre angajat), tradus in limba romana, certificat de traducatori autorizati.

B). Persoanele fizice nerezidente, care nu detin cod numeric personal (CNP), depun la organul fiscal:

- formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal", in vederea inregistrarii fiscale si/sau actualizarii vectorului fiscal, avand bifate la capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si la capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice care nu detin cod numeric personal.

- o copie a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii (de catre angajat), tradus in limba romana, certificat de traducatori autorizati.


OBSERVATII:

1. Acordurile incheiate de angajatorii straini cu persoanele fizice rezidente sau nerezidente trebuie sa contina, in mod obligatoriu, elementele necesare pentru stabilirea corecta de catre angajat a contributiilor sociale datorate, cum ar fi codul CAEN al activitatii principale a angajatorului, conditiile de munca etc.

2. Obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale le revin persoanelor fizice rezidente sau nerezidente numai pentru perioada stipulata in acordul incheiat cu angajatorul. 3.La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale, persoana fizica rezidenta sau nerezidenta are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale. (Anexa 1, Lit. D, pct.1 si 3 si lit. E pct.2 din OPANAF nr.3706/2016).

1.2.Depunerea lunara a formularului 112 Persoanele fizice rezidente sau nerezidente prevazute in sectiunile A - C, Anexa 1 la ordin, au obligatia sa depuna lunar formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

OBSERVATII:

- Sectiunea "Date de identificare a platitorului" si sectiunea "Date de identificare a asiguratului" din formularul 112 se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale.

- Angajatul declara in formularul 112 si impozitul pe venitul din salarii datorat, fara a mai depune formularul 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania" 1.3 Plata contributiilor sociale individuale si ale angajatorului: pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza acestea. 1.4 Iesirea din evidenta fiscala:

- la incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale, respectiv la incetarea perioadei mentionate in acordul incheiat cu angajatorul, angajatul are obligatia depunerii la organul fiscal a declaratiei de mentiuni formularul 020/030, dupa caz, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe veniturile din salarii si contributiile sociale obligatorii.

II. Angajatorul strain nu incheie cu angajatii un acord privind declararea si plata contributiilor sociale.

Angajatorii straini datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte si acestia nu au incheiate acorduri privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii ce desfasoara activitate in Romania.

Angajatorii nerezidenti care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania, care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte si care nu au incheiate acorduri cu angajatii rezidenti si nerezidenti, au obligatia :
- achitarii contributiilor sociale datorate de angajatori,
- a retinerii si platii contributiilor sociale individuale, precum si
- a depunerii lunare/trimestriale a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

Inregistrarea fiscala a angajatorului nerezident se poate face prin imputernicit sau direct. Daca angajatorii straini se inregistreaza prin imputernicit, potrivit art.18 din Codul de Procedura Fiscala, acest imputernicit va depune declaratia de inregistrare fiscala (formularul 015) la organul fiscal unde e arondat cu domiciliul fiscal.


Potrivit art.18 din Codul de Procedura Fiscala, imputernicitul este obligat sa depuna la organul fiscal actul de imputernicire, in original sau in copie legalizata. Revocarea imputernicirii opereaza fata de organul fiscal de la data depunerii actului de revocare, in original sau in copie legalizata. A.

Daca angajatorul nerezident este stabilit intr-un stat care intra sub incidenta reglementarilor comunitare, potrivit carora datoreaza in Romania contributiile pentru salariatii lor carora le este aplicabila legislatia de asigurari sociale din Romania , se inregistreaza prin depunerea formularului 015, prin imputernicit sau direct. in cazul reprezentarii contribuabilului/platitorului in relatia cu organul fiscal prin avocat, forma si continutul imputernicirii sunt cele prevazute de dispozitiile legale privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.


a). in cazul in care se inregistreaza prin imputernicit, formularul 015 se depune de imputernicit la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul imputernicitului, impreuna cu o copie a actului de imputernicire, in original sau copie legalizata.

Imputernicitul se desemneaza potrivit art.18 din Codul de Procedura Fiscala, prin intocmirea unui act de imputernicire si autentificarea acestuia. imputernicitul este persoana care indeplineste in numele si din patrimoniul contribuabilului, obligatiile acestuia fata de organul fiscal. Pe declaratia de inregistrare fiscala, imputernicitul va completa sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.

b). Daca angajatorul strain este stabilit intr-un stat care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale se inregistreaza prin imputernicit potrivit art.18 din Codul de Procedura Fiscala, prin depunerea formularului 010 "Declaratie de inregistrare fiscala - Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" avand completata sectiunea "Date privind vectorul fiscal" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul contribuabilul.(Anexa nr.2 , pct.(2) din Ordinul ANAF nr. 3706/2016).

B. Daca angajatorii nerezidenti se inregistreaza direct, depun la Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti formularul 015 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania". Pe formularul 015 se completeaza sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent "cu obligatiile declarative privind contributiile sociale".

Angajatul are obligatia depunerii lunare a formularului 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania", pentru declararea impozitului pe veniturile din salarii si a modului de determinare a bazei de calcul a impozitului lunar pe veniturile din salarii.

Formularul 224 se depune la:

a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fara domiciliul fiscal in Romania; "


Sursa: AJFP Bistrita-Nasaud

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016