Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Drepturi de autor. Care sunt contributiile sociale in 2018?

22-Feb-2018
5093

In analiza de mai jos, o persoana fizica scrie nuvele pe care le vinde prin platforma Amazon, pentru care incaseaza sume in bani. In trimestrul 4/2017 a incasat 30 de euro.

Vom vedea ce obligatii declarative (declaratii, impozite de plata) are pentru aceasta suma.

Iata raspunsul specialistului!

Conform art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.

Alin. (2) al art. 148 din Codul fiscal stabileste ca, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse de venit, datoreaza contributia de asigurari sociale daca sunt indeplinite urmatoarele conditii, dupa caz:

d) venitul net lunar realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevazute la art. 70, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se stabileste potrivit prevederilor art. 72 si 73.

Astfel, daca in anul 2017 o persoana a obtinut venituri nete din drepturi de autor sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului 2018 raportat la numarul lunilor de activitate din timpul anului, nu datoreaza contributie la sistemul de pensii (CAS) in anul 2018.

Daca o persoana a obtinut venituri in anul 2017 de 1.100 lei, nu datoreaza contributie la sistemul de pensii in anul 2018.

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Comercializare combustibili. Conditii de indeplinit In cazul 1 compania obine profit. Nu revinde combustibilul din statia proprie la acelasi pret ca cel de achizitie. Ce cod caen trebuie sa aiba? In cazul 2 compania primeste o...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Avans spre decontare, plata in numerar in Germania Achizitii auto din alt stat membru UE. In cazul in care este necesara plata cash in alt stat membru UE pentru achizitii auto (fara posibilitate transfer bancar) cum as putea...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Completareclarificare raspuns Pentru aceste pachete turistice, oferite gratuit, ca premii castigate de doua persoane fizice, sunt si alte implicatii fiscale, in sensul ca trebuie sa calculez si sa declar vreun...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Distribuire dividende interimare Revin asupra acestei intrebari. Sunt obligata sa distribui tot profitul de la data bilantului, respectiv 30.09.2024 si sa platesc impozitul pana pe 25.01.2025, chiar daca se ridica...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Depunere formular 230. Impozit salarii 2024 Persoanele fizice pot completa si depune formularul 230 Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate...citeste mai mult

In ceea ce priveste contributia la sistemul de sanatate, art. 170 din Codul fiscal in vigoare la data de 01 ianuarie 2018 stabileste astfel:

"(1) Baza lunara de calcul pentru care persoanele fizice prevazute la art. 155 alin. (2) datoreaza contributia este salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza.

(2) Veniturile care se iau in calcul la verificarea plafonului prevazut la art. 155 alin. (2) sunt cele realizate din una sau mai multe surse de venituri, din categoriile de venituri mentionate la art. 155 alin. (2), respectiv:
a) venitul net din activitati independente, stabilit potrivit art. 68-70, dupa caz;
b) venitul brut din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, III sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7)-(9);
c) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
d) venitul/castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97;
e) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
f) venitul brut/venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.

(3) Incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 155 alin. (2) se efectueaza prin insumarea veniturilor anuale mentionate la alin. (2), realizate in anul fiscal precedent.

(4) Persoanele fizice prevazute la art. 155 alin. (2), obligate la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate, declaratia cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul lunar, in conformitate cu alin. (3).

(5) In cazul contribuabililor care incep sa desfasoare activitate sau incep sa realizeze venituri in cursul anului fiscal, iar venitul lunar estimat a se realiza, potrivit art. 120, din una sau mai multe surse de venit din cele mentionate la alin. (2), este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna in care se estimeaza veniturile, declaratia prevazuta la alin. (4) se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

(6) Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (4) se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

(7) Persoanele fizice care realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de baza minim brute pe tara pot opta pentru depunerea declaratiei prevazute la alin. (4) si pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anul in curs, in aceleasi conditii prevazute pentru persoanele care realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara. Optiunea este obligatorie pentru intregul an fiscal, cu exceptia situatiei prevazute la art. 174 alin. (3)".

Prin urmare, persoana care obtine venituri din drepturi de autor trebuie sa cumuleze toate veniturile prevazute la alin. (2) mai sus citat. Daca toate aceste venituri realizate in anul 2017 nu sunt cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, nu se datoreaza contributie la sistemul de sanatate.

Contributia la sanatate nu se mai calculeaza doar pentru venituri din drepturi de auto, ci pentru toate veniturile realizate de persoana respectiva, cu exceptia veniturilor din salarii, care sunt tratate separat.

Astfel, pentru veniturile din drepturile de autor obtinute in anul 2017, are obligatia depunerii declaratiei 200 pana la data de 25 mai 2018 daca retinerea impozitului la sursa a fost de 10%. Daca la sursa s-a retinut 16%, nu exista obligatia depunerii Declaratiei 200.

In concluzie, pentru suma de 30 euro obtinuta in anul 2017, nu exista obligatia depunerii Declaratiei 600, exista obligatia depunerii Declaratiei 200 daca suma a fost impozitata la sursa cu 10%.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Gabriela Dita, consilier juridic.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016