
Raportul Special
realizat de specialisti
In analiza de mai jos, o persoana fizica scrie nuvele pe care le vinde prin platforma Amazon, pentru care incaseaza sume in bani. In trimestrul 4/2017 a incasat 30 de euro.
Vom vedea ce obligatii declarative (declaratii, impozite de plata) are pentru aceasta suma.
Iata raspunsul specialistului!
Conform art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.
Alin. (2) al art. 148 din Codul fiscal stabileste ca, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse de venit, datoreaza contributia de asigurari sociale daca sunt indeplinite urmatoarele conditii, dupa caz:
d) venitul net lunar realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevazute la art. 70, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se stabileste potrivit prevederilor art. 72 si 73.
Astfel, daca in anul 2017 o persoana a obtinut venituri nete din drepturi de autor sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului 2018 raportat la numarul lunilor de activitate din timpul anului, nu datoreaza contributie la sistemul de pensii (CAS) in anul 2018.
Daca o persoana a obtinut venituri in anul 2017 de 1.100 lei, nu datoreaza contributie la sistemul de pensii in anul 2018.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar Reguli de baza si proceduri obligatorii
In ceea ce priveste contributia la sistemul de sanatate, art. 170 din Codul fiscal in vigoare la data de 01 ianuarie 2018 stabileste astfel:
"(1) Baza lunara de calcul pentru care persoanele fizice prevazute la art. 155 alin. (2) datoreaza contributia este salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza.
(2) Veniturile care se iau in calcul la verificarea plafonului prevazut la art. 155 alin. (2) sunt cele realizate din una sau mai multe surse de venituri, din categoriile de venituri mentionate la art. 155 alin. (2), respectiv:
a) venitul net din activitati independente, stabilit potrivit art. 68-70, dupa caz;
b) venitul brut din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, III sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7)-(9);
c) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
d) venitul/castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97;
e) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
f) venitul brut/venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
(3) Incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 155 alin. (2) se efectueaza prin insumarea veniturilor anuale mentionate la alin. (2), realizate in anul fiscal precedent.
(4) Persoanele fizice prevazute la art. 155 alin. (2), obligate la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate, declaratia cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul lunar, in conformitate cu alin. (3).
(5) In cazul contribuabililor care incep sa desfasoare activitate sau incep sa realizeze venituri in cursul anului fiscal, iar venitul lunar estimat a se realiza, potrivit art. 120, din una sau mai multe surse de venit din cele mentionate la alin. (2), este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna in care se estimeaza veniturile, declaratia prevazuta la alin. (4) se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
(6) Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (4) se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
(7) Persoanele fizice care realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de baza minim brute pe tara pot opta pentru depunerea declaratiei prevazute la alin. (4) si pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anul in curs, in aceleasi conditii prevazute pentru persoanele care realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara. Optiunea este obligatorie pentru intregul an fiscal, cu exceptia situatiei prevazute la art. 174 alin. (3)".
Prin urmare, persoana care obtine venituri din drepturi de autor trebuie sa cumuleze toate veniturile prevazute la alin. (2) mai sus citat. Daca toate aceste venituri realizate in anul 2017 nu sunt cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, nu se datoreaza contributie la sistemul de sanatate.
Contributia la sanatate nu se mai calculeaza doar pentru venituri din drepturi de auto, ci pentru toate veniturile realizate de persoana respectiva, cu exceptia veniturilor din salarii, care sunt tratate separat.
Astfel, pentru veniturile din drepturile de autor obtinute in anul 2017, are obligatia depunerii declaratiei 200 pana la data de 25 mai 2018 daca retinerea impozitului la sursa a fost de 10%. Daca la sursa s-a retinut 16%, nu exista obligatia depunerii Declaratiei 200.
In concluzie, pentru suma de 30 euro obtinuta in anul 2017, nu exista obligatia depunerii Declaratiei 600, exista obligatia depunerii Declaratiei 200 daca suma a fost impozitata la sursa cu 10%.
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Gabriela Dita, consilier juridic.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
PFA-urile care depasesc in 2023 plafonul de 25.000 euro sunt obligate sa determine venitul net anual in sistem real in 2024Venituri realizate de zilieri in agriculturaAutorii mai depun declaratii sau nu? Serios?!Util pentru societati: Plata de DREPTURI DE AUTOR. Ce metode de optimizare fiscala exista?Fiscalitatea pentru PFA-uri si pentru drepturile de autor nu va cresteUltimele articole
Intreprinderi legate. Conform OUG 156/2024, aplica impozit micro sau impozit pe profit in 2025?Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriPersoanele fizice care nu au depus Declaratia Unica in 2024, notificate de ANAFDeclaratia 112 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completarePFA in 2024. Ce taxe si impozite platesc PFA-urile in acest anArticole similare
Termen de plata si de depunereBilant teoretic daca se renunta la impozitul pe constructii speciale de la 1 ianuarie 2016Impozitare venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Se plateste CASS in 2016?ONG: Care sunt implicatiile in cazul asociatilor unici?Documentar fiscal: Exigibilitatea TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri in RomaniaUltimele articole
Impozitul pe veniturile micro 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest anFirmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca nu se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euroCum vor trece la impozit pe profit firmele care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro al regimului microProiect: ANAF va ELIMINA Declaratia Unica estimativa. Cine este vizatSfaturi de la experti
Intrebare: Doua societati fac un contract de asociere in participatiune: Societatea A, platitoare de TVA, cu impozit pe profit de 16% si cota de participare 40%, Societatea B, neplatitoare de TVA, care este si liderul asocierii cu 60%....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CAS platita pentru venituri din activitati independente de catre un pensionar
Intrebare: Un titular de PFA care a iesit la pensie in luna iunie 2023 trebuie sa declare si sa achite CAS doar pentru perioada pana la data emiterii deciziei de pensionare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA