
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
In studiul de caz propus astazi vom vorbi despre completarea Declaratiei 112, dar si despre obligatiile fiscale care revin in cazul obtinerii de venituri din drepturi de autor care in anul 2020 depasesc valoarea minima (12 salarii minime).
Daca persoana respectiva obtine 4000 ron net pe luna de la societatea cu care are incheiat contract de drepturi de proprietate intelectuala, care este brutul la aceasta suma pentru drepturi de autor? Specialistul nostru ne va arata si un model de calcul in acest caz.
Din punct de vedere fiscal, veniturile din cesiunea drepturilor de autor platite persoanelor fizice sunt venituri incluse din punct de vedere fiscal in categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala potrivit Capitolului II 1 din Codul fiscal, aceasta fiind o categorie distincta de cea a veniturilor din activitati independente.
In ceea ce priveste obligatiile de plata si declarative privind impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, acestea cad in sarcina platitorului de venituri, impozitul pe venit facand obiectul retinerii la sursa, impozitul fiind final. Temeiul il reprezinta art. 72 din Codul fiscal.
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se determina de catre platitorul venitului (persoana juridica sau alta entitate care are obligatia de a conduce evidenta contabila), prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Impozitul se calculeaza de catre platitorul venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, la momentul platii veniturilor, fiind necesara si inregistrarea fiscala a persoanei fizice. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, platitorului de venit revinindu-i sarcina completarii si depunerii Declaratiei 112.
Astfel, in raport cu declararea impozitului pe venit calculat, retinut la sursa si platit este important a se mentiona faptul ca prevederile art. 132 alin. (2) din Codul fiscal reglementeaza obligativitatea completarii si depunerii formularului 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, pentru platitorii de astfel de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit.
In concluzie societatea in calitate de platitor de venituri are obligatia de a calcula, retine si plati impozitul pe venit in cota de 10% si de a-l declara prin intermediul Declaratiei 112.
In situatia in care in sarcina platitorului de venituri cade doar impozitul pe venit, pentru a putea plati lunar suma de 4000 lei, venitul brut lunar trebui stabilit la suma de 4255 lei.
Venit brut = 4255 lei
Cheltuieli forfetare = 1702 lei
Impozit pe venit = 255 lei
Rest de plata = 4000 lei
In ipoteza in care contractul la care se face referire in intrebare este un contract individual de munca, persoana nu va datora contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), intrucat sunt cumulate venituri din drepturi de proprietate intelectuala cu venituri din salarii. In acest sens, potrivit art. 150 alin. (2) si art. 154 alin. (1) lit. h) si h 1) din Codul fiscal, persoana care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza CAS si este exceptata de la plata CASS, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate, chiar daca depaseste plafonul celor 12 salarii minime brute pe tara.
Prin urmare, persoana care cumuleaza veniturile din drepturi de autor cu venituri din salarii si asimilate nu datoreaza cele doua contributii pentru veniturile din drepturi de autor realizate, societatea neavand obligatia retinerii, platii si declararii acestora.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Cota de impozit pe dividende interimare distribuite in anul 2022
Intrebare: O societate repartizeaza profitul realizat la 30.06.2022 pe dividende in avans. Plata dividendelor catre asociati s-a facut in iulie 2022. Ce impozit se retine? 5% sau 8%?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Criterii marime. Raportare la 30.06.2022
Intrebare: Conform Ordinului 1669/2022, stabilirea criteriilor de marime se face astfel: â
vezi AICI raspunsul specialistilor <<