Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: plata drepturilor de autor

28-Apr-2009
7051

Problema:


As dori sa stiu cum trebuie sa procedez in calitate de platitor de venituri pe drepturi de proprietate intelectuala catre persoane fizice care au devenit platitori de TVA.
Trebuie sa aplic TVA la brut sau la net? Trebuie sa mai calculez retinerea la sursa? Nu stiu la ce articol de lege sa ma incadrez.


Solutie oferita in luna decembrie 2008:
Sumele platite de firma dvs. se incadreaza la redevente asa cum sunt definite la pct. 28 din cadrul art. 7 din Codul fiscal. Astfel, redeventa reprezinta suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al
dreptului de autor pentru:
? lucrari literare, artistice sau stiintifice;


? filme, benzi pentru emisiunile de radio sau de televiziune;
? efectuarea de inregistrari audio, video.

Aceste drepturi sunt guvernate de prevederile legii nr. 8 din 14 martie 1996
privind dreptul de autor si drepturile conexe. Prin articolul 7, se face precizarea ca obiectul dreptului de autor il reprezinta operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor. Pentru a nu se crea confuzii de interpretare, in continuare textului de lege sunt enumerate operele de creatie intelectuala:
? scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
? operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
? compozitiile muzicale cu sau fara text;
? operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantonimele;
? operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
? operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
? operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
? operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
? lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.

 Consider ca obligatia emiterii facturilor revine autorilor care beneficiaza de aceste drepturi reglementate prin Codul fiscal la titlul III, capitolul 2 ?Venituri din activitati independente? articolul 46. In categoria veniturilor din activitati independente se incadreaza si veniturile obtinute din drepturile de proprietate intelectuala, realizate in mod individual (alin. (1) al articolului 46). Detalierea unor astfel de venituri din drepturi de proprietate intelectuala se regaseste la alin. (4) al aceluiasi articol si cuprinde veniturile rezultate din valorificarea brevetelor de inventie, desenelor si modelelor, drepturilor de autor si drepturilor conexe dreptului de autor, marcilor de fabrica si de comert, know-how etc.

 In situatia in care autorii respectivi nu emit factura pentru inregistrarea veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala, in calitate de beneficiar al acestor drepturi, va recomand sa emiteti autofactura cel mai t?rziu p?na in data de 15 a lunii urmatoare celei in care ati beneficiat de serviciul respectiv. Drepturile de autor sunt considerate prestari de servicii asa cum sunt enumerate la titlul VI TVA, art. 129 alin. (3) lit. b) ?transferul si/sau transmiterea folosintei drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare;?

In acest caz, elementele obligatorii ale unei autofacturi sunt:
 numarul de ordine si data emiterii;
 denumirea partilor participante la tranzactie;
 codul de inregistrare in scopuri de TVA al ambelor parti;
 data faptului generator (data prestarii serviciului);
 cota de TVA, baza de impozitare si suma taxei datorate;
 numarul de inregistrare in jurnalul de cumparari;

Insasi faptul ca autorii v-au adus la cunostinta ca sunt platitori de TVA, inseamna ca sunt deja inregistrati la organul fiscal, caz contrar va recomand sa le notificati aceasta obligatie printr-o adresa scrisa, cu confirmare de primire.

Autorul respectiv trebuie sa se prezinte la administratia financiara de care apartine, in termen de maximum zece zile de la depasirea plafonului de 35.000 de euro in vederea completarii formularului cod 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere? cod M.F.P. 14.13.01.10.11/5;

La depunerea formularului anexeaza toate documentele din care rezulta ca a depasit cifra de afaceri si in baza formularului completat primeste un cod de identificare fiscala (CIF). Dupa ce este inregistrat in scopuri de TVA trebuie sa organizeze evidenta fiscala pe baza jurnalului de v?nzare si a jurnalului de cumparare in baza carora intocmeste si depune trimestrial sau lunar decontul de TVA cod 300 la organul fiscal la care este inregistrat.

Referitor la obligatia retinerii la sursa a impozitului reprezent?nd plati anticipate care revine firmei dvs. asa cum se impune la art. 52 alin. (1) lit. a) pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala retinerea se face in procent de 10% aplicat la venitul brut cuvenita autorului, exclusiv TVA.
Daca retinerea la sursa se face sub forma de avans de 10%, pentru regularizarea sumelor datorate in procent de 16%, autorul respectiv trebuie sa se inregistreze la organul fiscal teritorial in vederea impozitarii veniturilor obtinute.
Referitor la suma TVA ce se datoreaza bugetului de stat pentru serviciul prestat, consider ca baza de impozitare este reprezentata de venitul brut datorat autorului, asa cum a fost negociat prin contract. Prin art. 137 alin. (2) lit. a) se prevede faptul ca baza de impozitare cuprinde ?impozitele si taxele, daca prin lege nu se prevede altfel, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata;?.
De exemplu, dupa ce autorul respectiv s-a inregistrat in scopuri de TVA, contractul incheiat anterior trebuie modificat printr-un act aditional in care la clauza ?drept cuvenit? trebuie facuta cu mentiunea ?exclusiv TVA?. Astfel, trebuie sa existe egalitate intre venitul brut supus impozitului pe venituri din drepturile de proprietate intelectuala si baza de impozitare asupra careia se calculeaza TVA colectata.
In concluzie, prin Codul fiscal aprobat prin Legea nr. 571/2003 si normele de aplicare din H.G. nr. 44/2004, cele doua aspecte sunt reglementate prin urmatoarele articole care trebuie tratate fiecare de sine-statator:

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 28 aprilie 2009


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016