Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Noul formular 112 - cine depune rectificative pentru lunile iulie si august? Termenul pentru depunerea rectificativelor

07-Oct-2019
6069
In Monitorul Oficial nr. 794 din 01/10/2019 a fost publicat OMFP nr. 3063/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
 
Ordinul aproba un nou model al formularului 112 adaptat schimbarilor legislative introduse prin OUG 43/2019 incepand cu 22 iulie 2019 precum si nomenclatoarele utilizate de formular si instructiunile de completare. 
 
Prin O.U.G. nr. 43/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor au fost aduse schimbari semnificative in domeniul facilitatilor fiscale pentru angajatii din constructii. 
 
Principalele modificari aduse de OUG 43/2019 vizeaza:
- extinderea domeniilor de activitate prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal pentru care se aplica salariul minim de 3.000 lei si facilitatile fiscale cu umatoarele domenii: 2351 - Fabricarea cimentului; 2352 - Fabricarea varului si ipsosului; 2399 - Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.;
- noi reguli privind cifra de afaceri in functie de care se aplica facilitatile fiscale;
- aplicarea facilitatilor fiscale pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.
 
Ordonanta a intrat in vigoare la data de 22 iulie 2019. Desi initial prin proiecte de acte normative s-a propus aplicarea modificarilor incepand cu luna iulie 2019, prin OMFP nr. 3063/2019 s-au stabilit conditiile de aplicare a facilitatilor pentru angajatii din constructii separat pentru perioada 1-21.07.2019 si pentru perioada 22-31.07.2019 si urmatoarele, conform reglementarilor fiscale in vigoare in perioadele respective.
 
Noul formular se utilizeaza incepand cu obligatiile declarative aferente lunii iulie 2019 insa doar anumiti angajatori vor avea obligatia sa depuna declaratii rectificative pentru lunile iulie si/sau august 2019. 
 
Astfel, nu depun declaratii rectificative pe noul formular angajatorii care desfasoara activitati in domeniul constructiilor, conform codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal si care se afla in urmatoarele situatii: 
 
a) angajatorii indeplinesc conditiile prevazute la pct. 5 al art. 60 din Codul fiscal, atat pentru perioada 1-21.07.2019, cat si pentru perioada 22-31.07.2019, conform reglementarilor fiscale in vigoare in perioadele respective. In acest caz, pentru obligatiile declarative aferente lunii iulie 2019, completeaza si depun formularul disponibil la termenul prevazut pentru depunerea "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", pentru aplicarea facilitatilor fiscale pentru angajatii pentru care sunt indeplinite, in ambele perioade, cumulativ, urmatoarele conditii: 
- salariul brut de incadrare prevazut in contractul individual de munca este de cel putin 3.000 lei lunar pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora; 
- venitul lunar brut realizat in baza contractului individual de munca este cuprins intre 3.000 si 30.000 lei inclusiv; 
- desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca; 
 
b) angajatorii indeplinesc conditiile prevazute la pct. 5 al art. 60 din Codul fiscal, incepand cu obligatiile declarative aferente lunii august 2019, conform reglementarilor fiscale in vigoare in perioadele respective. In acest caz, completeaza si depun formularul disponibil pentru aplicarea facilitatilor fiscale pentru angajatii pentru care sunt indeplinite, incepand cu luna august 2019, cumulativ, urmatoarele conditii: 
- salariul brut de incadrare prevazut in contractul individual de munca este de cel putin 3.000 lei lunar pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora; 
- venitul lunar brut realizat in baza contractului individual de munca este cuprins intre 3.000 si 30.000 lei inclusiv; 
- desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca; 
 
c) angajatorii nu indeplinesc conditiile prevazute la pct. 5 al art. 60 din Codul fiscal, atat pentru perioada 1-21.07.2019, cat si pentru perioada 22-31.07.2019, conform reglementarilor fiscale in vigoare in perioadele respective. In acest caz, pentru obligatiile declarative aferente lunii iulie 2019, completeaza si depun formularul disponibil la termenul prevazut pentru depunerea "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" pentru declararea tuturor asiguratilor; 
 
d) angajatorii nu indeplinesc conditiile prevazute la pct. 5 al art. 60 din Codul fiscal, incepand cu obligatiile declarative aferente lunii august 2019, conform reglementarilor fiscale in vigoare in perioadele respective. In acest caz, completeaza si depun formularul disponibil, conform prevederilor din instructiunile prevazute in anexa nr. 6, pentru declararea tuturor asiguratilor. 
Angajatorii care desfasoara activitati in domeniul constructiilor, conform codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal, pentru aplicarea facilitatilor fiscale in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, completeaza si depun formularul in conformitate cu prevederile OMFP nr. 3063/2019 – declaratii rectificative, dupa publicarea pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a programelor de asistenta a contribuabililor, incepand cu obligatiile declarative ale lunii iulie 2019, in urmatoarele situatii: 
 
a) angajatorii indeplinesc conditiile prevazute la pct. 5 al art. 60 din Codul fiscal, incepand cu prevederile O.U.G. nr. 43/2019; 
 
b) pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice de la angajatorii care indeplinesc conditiile prevazute la pct. 5 al art. 60 din Codul fiscal, pentru care se modifica regimul fiscal incepand cu intrarea in vigoare a prevederilor O.U.G. nr. 43/2019. 
 
In cazul acestor angajatori care trebuie sa rectifice declaratiile aferente lunilor iulie si/sau august 2019, pentru perioada cuprinsa intre termenul prevazut pentru depunerea formularului 112 (25 august 2019, respectiv 25 septembrie 2019 ) si pana la publicarea pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a programelor de asistenta a contribuabililor pentru generarea formularului conform OMFP nr. 3063/2019 le sunt aplicabile prevederile art. 78 "Cazul de forta majora si cazul fortuit" din Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Dupa publicarea pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a programelor de asistenta a contribuabililor este obligatorie completarea noului formularul. 
 
Conform art. 78 din Codul de procedura fiscala, termenele prevazute de lege pentru indeplinirea obligatiilor fiscale, dupa caz, nu incep sa curga sau se suspenda in situatia in care indeplinirea acestor obligatii a fost impiedicata de ivirea unui caz de forta majora sau a unui caz fortuit. Obligatiile fiscale se considera a fi indeplinite in termen, fara perceperea de dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intarziere, dupa caz, ori aplicarea de sanctiuni prevazute de lege, daca acestea se executa in termen de 60 de zile de la incetarea evenimentelor de forta majora ori fortuite.
 
Din interpretarea acestor prevederi rezulta ca, pentru angajatorii care conform OMFP nr. 3063/2019 au obligatia sa depuna declaratii 112 rectificative pentru lunile iulie 2019 si /sau august 2019 termenul de depunere a rectificativelor este de 60 de zile de la publicarea pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a programelor de asistenta a contribuabililor pentru generarea formularului conform noilor cerinte.
 
Citeste si:
 
OMFP 3063/2019: S-a aprobat noul model si continut al Formularului 112
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Noul formular 112 - cine depune rectificative pentru lunile iulie si august? Termenul pentru depunerea rectificativelor":
Rating:

Nota: 2.9 din 5 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Operatiuni posibile in perioada de suspendare a activitatii unei firme
  • Daca o societate si-a suspendat activitatea la registrul comertului, iar apoi doreste sa se radieze voluntar (nu are active fixe si nici datorii catre furnizori/debitori), dar este necesar sa se faca niste restituiri de imprumuturi catre asociati si niste casari de obiecte de inventar, aceste operatiuni se pot face si cu activitatea suspendata sau este necesar sa se reactiveze inainte de a se face formalitatile de radiere voluntara? Potrivit specialistului Justinian Cucu - jurist si consultant...» citeste mai departe aici

 • Ordinul nr. 43/2020: S-au aprobat modelele de formulare pentru colectarea creantelor bugetare
  • In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 150 din 25 februarie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 43/2020 privind aprobarea modelelor de formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor bugetare. Ordinul emis de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice a intrat in vigoare de marti - 25 februarie 2020. Ordinul nr. 43/2020 are in vedere dispozitiile art. 342 alin. (3) si (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si...» citeste mai departe aici

 • Cum se completeaza Raportul de activitate pe anul 2019 ( Informare CECCAR)
  • Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati a publicat recent o informare pentru membrii filialei Bucuresti, cu privire la Raportul de activitate pentru anul 2019. Raportul de activitate pentru anul 2019 se va completa electronic si se va depune exclusiv on-line in platforma raport.ceccar.ro, utilizand datele de conectare (user-ul si parola) primite in anul anterior. Raportul se considera incarcat dupa finalizarea tuturor pasilor si emiterea confirmarii de incarcare. Membrii sunt...» citeste mai departe aici

 • Normele de venit pe 2020, publicate de ANAF
  • Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) Ploiesti a publicat un comunicat de presa cu privire la normele anuale de venit pentru inchirierea de camere in scop turistic. Modul de impozitare se face, conform articolelor 85 si 86 din Codul fiscal, fie pe baza normei anuale de venit, fie - optional - in sistem real. Asadar, determinarea venitului pe baza normei anuale de venit se face, potrivit articolelor 85, 120, 1201din Codul fiscal, astfel: Norma de venit pentru anul 2020...» citeste mai departe aici

 • Ministerul Finantelor Publice anunta ca s-au triplat cheltuielile pentru investitii in prima luna a anului (Buletin informativ)
  • Ministerul Finantelor Publice a prezentat, prin publicarea unui Buletin Informativ, cheltuielile inregistrate la bugetul general consolidat, pentru prima luna a anului 2020. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 28 mld lei (2,5% din PIB), au crescut in termeni nominali cu 11,6% fata de aceeasi luna a anului precedent. Cheltuielile au inregistrat o crestere cu 0,07 puncte procentuale de la 2,4% din PIB 2019 la 2,5% din PIB in 2020. Cheltuielile pentru investitii, care includ...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016