
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Studiul de caz de mai jos se refera la o intreprindere individuala infiintata in cursul anului si care a depus in primul trimestru declaratia 112 trimestrial, inregistrand mai putin de 3 angajati.
Vom vedea astfel daca intreprinderea poate trece in trimestrul urmator la declararea si plata lunara daca intre timp are 3 salariati si daca va depune, in acest sens, Declaratia 070, modificand vectorul fiscal in cursul anului.
Daca la inceputul trimestrului se inregistreaza si concedii medicale, se va stabili daca in aceasta situatie va trece automat la depunerea lunara fara modificarea vectorului fiscal.
Redam mai jos prevederile legale care releglemneaza aspectele prezentate de dumneavoastra:
"ART. 58 Termenul de plata a impozitului
(1) Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se vireaza, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2022
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
(3) Numarul mediu de salariati si veniturile totale se stabilesc potrivit prevederilor art. 296^19 alin. (1^3) si (1^4).
ART. 296^19 Depunerea declaratiilor
(1) Persoanele fizice si juridice prevazute la art. 296^3 lit. e), la care isi desfasoara activitatea sau se afla in concediu medical persoanele prevazute la art. 296^3 lit. a) si b) si entitatile prevazute la art. 296^3 lit. f) si g) sunt obligate sa depuna lunar, pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributiile,declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
(1^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2), in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun trimestrial Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta fiecarei luni a trimestrului, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.
(1^2) Depunerea trimestriala a declaratiei prevazute la alin. (1) consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru.
(1^3) Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile prevazute la alin. (1) depuse pentru fiecare luna din anul anterior.
(1^4) Pentru persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1), venitul total se stabileste pe baza informatiilor din situatiile financiare ale anului anterior.
(1^5) Persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1) pot opta pentru depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate in conditiile alin. (1), daca depun declaratia privind optiunea pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
(1^6) Persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1) care au optat pentru depunerea declaratiei in conditiile alin. (1) pot trece la regimul de declarare prevazut la alin. (1^1) incepand cu luna ianuarie a anului pentru care s-a depus optiunea.
(1^7) Persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1), cu exceptia persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si persoanelor fizice care exercita profesii libere, precum si a asocierilor fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice care, potrivit legii, folosesc personal angajat, care se infiinteaza in cursul anului, aplica regimul trimestrial de declarare incepand cu anul infiintarii daca, odata cu declaratia de inregistrare fiscala, declara ca in cursul anului estimeaza un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si, dupa caz, urmeaza sa realizeze un venit total de pana la 100.000 euro.
(1^8) Ori de cate ori in cursul trimestrului persoanele prevazute la art. 296^3 lit. a) si b) beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sau le inceteaza calitatea de asigurat, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2), in calitate de angajatori ori de persoane asimilate angajatorului, depun declaratia prevazuta la alin. (1) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit concediul medical sau incetarea calitatii de asigurat. In acest caz, declaratia/declaratiile aferenta/aferente perioadei ramase din trimestru se depune/se depun pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului. In cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a doua a trimestrului, se vor depune atat declaratia pentru prima luna a trimestrului, cat si cea pentru luna a doua, urmand ca dupa incheierea trimestrului sa se depuna numai declaratia pentru luna a treia."
Fata de prevederile legale mai sus invocate, apreciem ca intreprinderea individuala depune declaratia 112 trimestrial indiferent de numarul de salariati anagajati (criterul de minim 2 salariati este valabil numai pentru persoane juridice).
Intreprinderea individuala poate opta pentru depunerea 112 lunar incepand cu anul viitor, depunand in acest sens Declaratia 070 – bifand "perioada fiscala –lunara prin optiune" la organul fiscal pana la data de 31 ianuarie a anului urmator.
In situatia in care in cursul unui trimestru salariatii au beneficiat de concedii medicale, atunci declaratia 112 pentru luna in care a intervenit concediul medical se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare. Declaratiile 112 aferente trimestrelor urmatoare celui in care a intervenit CM-ul, se depun tot trimestrial, daca nu au mai fost acordate alte CM.
Asadar, trecerea la declararea lunara se va face prin modificarea vectorului fiscal – prin Depunerea Declaratiei 070 - pana la 31 ianuarie a anului urmator. Atentie, in acest caz plata obligatiilor salariale se va efectua tot lunar.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Inscrierea/radierea in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscaleMicrointreprinderi in 2022. Cota de impozit aplicata de firmele ce se lichideaza in doi ani diferitiAcordarea bonificatiei de plata in conditiile compensarii impozitului pe profit de recuperatHG 633/2015 privind modificarea HG 34/2009: organizarea si functionarea MFP si modificarea HG 520/2013 privind functionarea ANAFReminder ANAF: Miercuri, 25 ianuarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleUltimele articole
Impozit pe profit: A crescut indicele preturilor de consum utilizat pentru plati anticipate, conform Ordinului 626/2023Ordinul 2509/2022: A fost publicat modelul formularului Cerere de inregistrare fiscala. Cum se completeaza documentulOrdinul 2578/2022: Formularele 010 si 700 au fost din nou modificate in contextul abrogarii impozitului specificMiercuri, 21 decembrie, termenul de depunere a unor declaratii fiscale pentru perioada de raportare incheiataMari contribuabili din ianuarie 2022. Ce se raporteaza in SAF-T si care sunt termenele limita pentru depunerea D406?Articole similare
Noi prevederi, conform Legii 265/2022, pentru infiintarea si suspendarea PFA/II/IF in 2022Contributii CAS si CASS pentru titulari II. Ce cote se platesc in 2016?Studiu de caz: INTREPRINDERE INDIVIDUALA. Declaratia 600Atentie la CASS! Noi categorii de venituri pentru persoanele fiziceCine datoreaza CASS in cota de 5,5 la suta?Ultimele articole
Intreprinderile individuale care au depasit pragul de 100.000 euro in 2022 trebuie sa treaca la sistemul real prin depunerea D212Oferi imobile spre inchiriere? Atentie la obligatiile fiscale!II in 2022 cu cod CAEN de comert cu amanuntul. Evidenta contabila se realizeaza prin metoda cantitativ-valorica sau global-valorica?Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie. Conditii pentru acordareJustificarea cheltuielilor in 2020 pentru PFA-uriArticole similare
Cum procedam pentru inregistrarea diferentelor rezultate dintr-un act de inspectie fiscala?ANAF a publicat o noua declaratie, F4109, privind aparatele de marcat electronice neutilizateMinistrul Economiei: Luam in calcul mai multe scenarii privind salariatii bugetariPerioada fiscala pentru TVA: semestrul sau anul calendaristic cu termen la 27 februarie 2017Declaratia privind beneficiarul real are un nou termen de depunere (OUG 142/2020)Ultimele articole
Firmele care NU au respectat termenul limita de conectare a caselor de marcat la ANAF risca amenzi de pana la 10.000 leiReminder ANAF: Miercuri, 25 ianuarie 2023, termenul limita de depunere a unor DECLARATII fiscaleInspectii fiscale 2023: ANAF a publicat modelul Notificarii de confirmare care va fi trimisa catre persoanele fizice inainte de controlFirmele trebuie sa depuna declaratia privind cifra de afaceri pana pe 25 ianuarie 2023Ajutorul de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie se va acorda in doua transe a 700 lei. Cine poate beneficia de sprijin?Sfaturi de la experti
Actiuni cotate. Evaluare la sfarsitul exercitiului financiar
Intrebare: O societate a achizitionat in 2021 de pe Bursa de Valori Bucuresti, actiuni cotate. La 31 decembrie aceste actiuni trebuie reevaluate la pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare conform extrasului primit de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Avansuri vechi incasate. Inchidere pe venituri
Intrebare: Avem avansuri incasate de la clienti mai vechi de 3 ani. Putem trece aceste sume pe venit? Daca da, in ce conditii si care sunt documentele necesare pentru a le trece pe venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<