
Raportul Special
realizat de specialisti
Studiul de caz de mai jos se refera la o intreprindere individuala infiintata in cursul anului si care a depus in primul trimestru declaratia 112 trimestrial, inregistrand mai putin de 3 angajati.
Vom vedea astfel daca intreprinderea poate trece in trimestrul urmator la declararea si plata lunara daca intre timp are 3 salariati si daca va depune, in acest sens, Declaratia 070, modificand vectorul fiscal in cursul anului.
Daca la inceputul trimestrului se inregistreaza si concedii medicale, se va stabili daca in aceasta situatie va trece automat la depunerea lunara fara modificarea vectorului fiscal.
Redam mai jos prevederile legale care releglemneaza aspectele prezentate de dumneavoastra:
"ART. 58 Termenul de plata a impozitului
(1) Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se vireaza, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
(3) Numarul mediu de salariati si veniturile totale se stabilesc potrivit prevederilor art. 296^19 alin. (1^3) si (1^4).
ART. 296^19 Depunerea declaratiilor
(1) Persoanele fizice si juridice prevazute la art. 296^3 lit. e), la care isi desfasoara activitatea sau se afla in concediu medical persoanele prevazute la art. 296^3 lit. a) si b) si entitatile prevazute la art. 296^3 lit. f) si g) sunt obligate sa depuna lunar, pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributiile,declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
(1^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2), in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun trimestrial Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta fiecarei luni a trimestrului, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.
(1^2) Depunerea trimestriala a declaratiei prevazute la alin. (1) consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru.
(1^3) Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile prevazute la alin. (1) depuse pentru fiecare luna din anul anterior.
(1^4) Pentru persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1), venitul total se stabileste pe baza informatiilor din situatiile financiare ale anului anterior.
(1^5) Persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1) pot opta pentru depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate in conditiile alin. (1), daca depun declaratia privind optiunea pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
(1^6) Persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1) care au optat pentru depunerea declaratiei in conditiile alin. (1) pot trece la regimul de declarare prevazut la alin. (1^1) incepand cu luna ianuarie a anului pentru care s-a depus optiunea.
(1^7) Persoanele si entitatile prevazute la alin. (1^1), cu exceptia persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si persoanelor fizice care exercita profesii libere, precum si a asocierilor fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice care, potrivit legii, folosesc personal angajat, care se infiinteaza in cursul anului, aplica regimul trimestrial de declarare incepand cu anul infiintarii daca, odata cu declaratia de inregistrare fiscala, declara ca in cursul anului estimeaza un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si, dupa caz, urmeaza sa realizeze un venit total de pana la 100.000 euro.
(1^8) Ori de cate ori in cursul trimestrului persoanele prevazute la art. 296^3 lit. a) si b) beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sau le inceteaza calitatea de asigurat, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2), in calitate de angajatori ori de persoane asimilate angajatorului, depun declaratia prevazuta la alin. (1) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit concediul medical sau incetarea calitatii de asigurat. In acest caz, declaratia/declaratiile aferenta/aferente perioadei ramase din trimestru se depune/se depun pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului. In cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a doua a trimestrului, se vor depune atat declaratia pentru prima luna a trimestrului, cat si cea pentru luna a doua, urmand ca dupa incheierea trimestrului sa se depuna numai declaratia pentru luna a treia."
Fata de prevederile legale mai sus invocate, apreciem ca intreprinderea individuala depune declaratia 112 trimestrial indiferent de numarul de salariati anagajati (criterul de minim 2 salariati este valabil numai pentru persoane juridice).
Intreprinderea individuala poate opta pentru depunerea 112 lunar incepand cu anul viitor, depunand in acest sens Declaratia 070 – bifand "perioada fiscala –lunara prin optiune" la organul fiscal pana la data de 31 ianuarie a anului urmator.
In situatia in care in cursul unui trimestru salariatii au beneficiat de concedii medicale, atunci declaratia 112 pentru luna in care a intervenit concediul medical se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare. Declaratiile 112 aferente trimestrelor urmatoare celui in care a intervenit CM-ul, se depun tot trimestrial, daca nu au mai fost acordate alte CM.
Asadar, trecerea la declararea lunara se va face prin modificarea vectorului fiscal – prin Depunerea Declaratiei 070 - pana la 31 ianuarie a anului urmator. Atentie, in acest caz plata obligatiilor salariale se va efectua tot lunar.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Calendarul obligatiilor fiscale ANAF - februarie 2020Nu uitati de obligatiile fiscale cu termen la 25 octombrieCAS pentru drepturi de autor de la 1 iulieNoutati din legislatia fiscala cu aplicabilitate incepand cu ianuarie 2017Proiectul Noului Cod fiscal. Un nou sistem de impunere a microintreprinderilorUltimele articole
Impozitul pe profit. Greseala frecventa care te lasa fara bonificatia de 3%Depunere D112. Ce regim de declarare se aplica in 2025, in functie de numarul de salariatiIntreprinderi legate. Conform OUG 156/2024, aplica impozit micro sau impozit pe profit in 2025?SAF-T in 2025. Pentru D406 privind Activele NU se acorda perioada de gratieLegea contabilitatii 82/1991, modificata prin OUG 138/2024. 6 schimbari importanteArticole similare
Subventii APIA pentru cultivarea cerealelor. Impozitarea veniturilorImpozitul pe venit. Obligatii pentru firme in cazul salariatilor SCUTITI de la plata impozitului pe venitModificari Registrul Comertului. Mai putine optiuni pentru PFA-uri si Intreprinderi Individuale din 16 ianuarieSesiune de asistenta online - ANAF. Completarea Declaratiei Unice 2019: Intrebarile contribuabililor si raspunsurile primiteINTREPRINDERE INDIVIDUALA. Deductibilitate contributii socialeUltimele articole
NOI obligatii pentru firmele mici incepand cu ianuarie 2025Radiere INTREPRINDERE INDIVIDUALA. Etape si acte necesareCategorii de persoane fizice exceptate de la plata CASSIn ce conditii trebuie sa plateasca CASS intreprinderile invidiuale din 2024Declaratia Unica 2024. 3 studii de caz utile contribuabililorArticole similare
Reinregistrarea in scopuri de TVA, pentru firmele care au avut sediul social expiratDepunerea DECLARATIIlor privind beneficiarii reali in 2021. ONRC a publicat situatia detaliataDirectia antifrauda din ANAF a incasat cu 30% mai multe amenzi in acest anS-a lansat Agenda Fiscala 2014Restituirea timbrului de mediu in 2014. Care sunt noile prevederi?Ultimele articole
[RECTIFICATIVA D101] Cum poti corecta greselile din DECLARATIIle de profit si reglementari cheieD101 in 2025. Cum sa procedeze firmele care NU au declarat pierderile fiscale in formularMijloace fixe. Aspecte privind raportarea mijloacelor fixe in D406Primii pasi in antreprenoriat: ce trebuie sa stii inainte sa iti deschizi propria afacereDECLARATII ANAF. Ce obligatii fiscale au contribuabilii in luna IUNIE 2025Sfaturi de la experti
Intrebare: Emiterea facturii s-a realizat la solicitarea bancii emitente a SGB. Facturarea s-a facut cu TVA, conform contractului si SGB. Pentru ca societatea sa incaseze factura, a fost necesara emiterea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA