Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

S-a modificat raspunderea in solidar a administratorului si a actionarilor

24-Sep-2014
8669
Va aducem la cunostinta ca ANAF a modificat procedura prin care se instituie raspunderea in solidar a administratorului/actionarilor care provoaca cu rea-credinta insolventa unei firme

Mai exact, in Monitorul Oficial de miercuri 23 septembrie 2014, a fost publicata procedura modificata prin care se instituie raspunderea in solidar a administratorului, actionarilor, asociatilor, directorilor, cand acestia provoaca insolventa unei societati cu rea-credinta, pentru sustragerea la plata a obligatiilor bugetare.

Astfel, potrivit HotNews.ro, prevederile de la art. 27 si art. 28 din Codul de procedura fiscala, permit angajarea raspunderii in solidar a tuturor persoanelor ce cu rea-credinta, au determinat nedeclararea sau neachitarea obligatiilor fiscale la scadenta.

In concret, noteaza aceeasi sursa, aceste persoane pot fi administratori, asociati, actionari, directori, care au condus la insolvabilitatea societatii, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale, prin instrainarea sau ascunderea activelor, deturnarea clientelei etc. In plus, autoritatile fiscale pot pune in practica aceste prevederi de invocare a raspunderii in solidar, prin procedura instituita de OpANAF nr. 127/2014, cu modificari ulterioare.


Consultantul fiscal Adrian Benta explica pentru sursa amintita ca intr-o situatie de angajare a raspunderii in solidar se parcurg urmatoarele etape de catre autoritatile fiscale:

- se identifica persoanele fizice sau juridice ce au dobandit active de la debitorul declarat insolvabil;

- se analizeaza legatura dintre transferul de active si cauza insolventei;

- se centralizeaza datele si se trece la valorificarea acestora;

- se procedeaza la audierea persoanei impotriva careia se va angaja raspunderea in solidar;

- se analizeaza documentatia si inscrisurile pe care persoana le prezinta in apararea sa;

- daca dovezile prezentate de persoana impotriva careia se angajeaza raspunderea in solidar nu sunt satisfacatoare, se trece la emiterea deciziei de angajare a raspunderii in solidar si solicitare a platii sumelor datorate bugetului.

In plus, explica acesta, impotriva deciziei de angajare a raspunderii, se poate formula contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia. Depunerea contestatiei la autoritatea fiscala este o procedura administrativa, iar in cazul respingerii acesteia, persoana interesata se va adresa instantei, in temeiul legii contenciosului administrativ.

Prin modificarile aduse, sunt incluse si aspecte care tin de depunerea contestatiei si modul in care se vor stinge creantele fiscale, daca persoana ce raspunde in solidar, efectueaza platile.

Astfel, contestatia formulata de persoana interesata se depune la organul fiscal, ce administreaza debitorul principal (societatea aflata in insolventa). Aceasta trebuie sa fie insotita de un referat, care cuprinde propunerea de solutionare a acesteia.


De asemenea, contestatia va fi inaintata Comisiei de solutionare a contestatiilor, iar conducatorul comisiei are obligatia sa desemneze un secretar tehnic, ce va organiza sedinta de solutionare a contestatiei, a documentelor de intocmit si procedurilor de urmat. Solutionarea contestatiei se va face prin decizia Comisiei de solutionare, ocazie cu care se poate decide aprobarea sau respingerea contestatiei.


Conform consultantului Benta, decizia de aprobare sau de respingere a contestatiei va fi comunicata contestatarului, iar acesta va decide daca urmeaza si alta cale de atac. In plus, explica acesta, in cazul in care se colecteaza sume de la persoanele impotriva carora s-a instituit masura raspunderii in solidar, actul normativ dispune si modul de stingere a creantelor debitorului principal. In esenta, si pentru aceste sume se pastreaza aceeiasi ordine de stingere a datoriilor ca si pentru distribuirea sumelor platite la buget in mod voluntar.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?


MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Scoatere din evidenta clienti neincasati. MONOGRAFIE si reglementari cheie

    • Scoaterea din evidenta a creantelor neincasate se realizeaza atunci cand anumite sume datorate de clienti nu mai pot fi recuperate, fie din cauza falimentului acestora, fie din motive juridice sau economice. In aceste situatii, firmele trebuie sa le elimine din contabilitate, respectand reglementarile contabile si fiscale in vigoare. In acest articol vom analiza principalele reglementari legislative cu privire la procesul de scoatere din evidenta a clientilor neincasati si vom prezenta...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Contract de administrare/mandat si reglementari cheie pentru antreprenori

    • Contractul de admninistrare sau mandat se foloseste ca instrument juridic pentru delegarea puterii de reprezentare si luare a deciziilor in cadrul unei organizatii sau societati comerciale. Acesta este utilizat preponderent pentru numirea administratorilor, directorilor, membrilor consiliului de administratie sau altor persoane care asigura conducerea unei entitati juridice, conferindu-le dreptul de a actiona in numele mandantului (societate, actionar etc.). In acest articol, vom analiza...» citeste mai departe aici

  • Registrul de casa. PFA-urile si II-urile au obligatia completarii lui?

    • Atunci cand ti-ai infiintat un PFA sau un II, sau daca detii deja unul, trebuie sa fii la curent cu documentele pe care trebuie sa le intocmesti, pentru a te asigura ca respecti legea si ca nu vei fi sanctionat de autoritati. In acest context, un contribuabil se intreaba daca PFA-urile si II-urile au obligatia de a tine Registrul de casa. Vom vedea in continuarea articolului daca exista sau nu aceasta responsabilitate, dar si restul documentelor care trebuie intocmite de aceste entitati.» citeste mai departe aici

  • Impozit micro. 4 exemple de calcul UTILE pentru anul 2025

    • Impozitul pe veniturile micro a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani, de aceea calcularea lui sau aplicarea acestui regim fiscal nu sunt intotdeauna usoare pentru contribuabili. In acest articol vom vedea cand se aplica acest tip de impozit, ce cota de impozitare trebuie sa plateasca firmele, dar si 4 exemple utile de calcul pentru anul 2025.» citeste mai departe aici

  • ONPCSB si prevenirea spalarii banilor. Noutati introduse prin OUG 10/2025

    • OUG 10/2025 a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Acesta aduce mai mult schimbari in privinta regulilor nationale pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor. Vizati de modificari sunt furnizorii de criptoactive in Romania.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016