Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inceperea executarii silite pentru obligatii fiscale contestate

09-Iul-2018
3681

In cele ce urmeaza vom analiza cazul unei sosietati care, in urma unei inspectii fiscale generale, a primit o decizie de impunere in valoare de 100.000 de lei, ca debit suplimentar.

Societatea a contestat decizia de impunere, in prezent fiind pe rol judecarea contestatiei. Intre timp, pe numele asociatului s-a angajat raspunderea in solidar si s-au primit somatie si titlu executoriu, desi sumele nu sunt definitive. Specialistul nostru ne va spune daca este legala si corecta emiterea acestori titluri executorii, avand in vedere ca sumele nu sunt certe.

Iata ce spune juristul 

Masurile de recuperare a creantelor stabilite prin decizie de impunere, inclusiv prin aplicarea masurilor de executare silita, sunt intemeiate in circumstantele descrise in conditiile in care potrivit art. 278 din Codul de procedura fiscala, exercitarea contestatiei nu suspenda obligatia de plata.
In stadiul in care se afla societatea o solutie pentru obtinerea suspendarii executarii silite este obtinerea unei decizii de suspendare pronuntate de instanta de contencios administrativ potrivit Legii nr. 554/2004. Instanta poate dispune suspendarea actului administrativ fiscal prin care sunt stabilite obligatiile fiscale insa dispozitiile art. 278 alin. (2) din Codul de procedura fiscala impun conditia suplimentara de depunere de catre contestator a unei cautiuni stabilite dupa cum urmeaza:
- de 10%, daca aceasta valoare este pana la 10.000 lei;
- de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depaseste 10.000 lei;
- de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depaseste 100.000 lei;
- de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depaseste 1.000.000 lei.



Alte mijloace de suspendare a executarii silite sunt enumerate la art. 233 din Codul de procedura fiscala. In cadrul acestui articol la alin. 2 indice 1 este mentionata suspendarea sau neinceperea executarii pentru creantele fiscale stabilite printr-o decizie de organul fiscal competent daca debitorul notifica organul fiscal, ulterior comunicarii deciziei, cu privire la depunerea unei scrisori de garantie/polite de asigurare de garantie potrivit regulilor prevazute la art. 235 din acelasi act normativ. Executarea silita continua sau incepe daca debitorul nu depune scrisoarea de garantie/polita de asigurare de garantie in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei prin care sunt stabilite creantele fiscale. Pentru evitarea utilizarii abuzive a acestei prevederi care determina suspendarea executarii, fara ca notificarea sa fie urmata de depunerea scrisorii de garantie sau politei de asigurare de garantie, a fost instituita in cadrul art. 336 o contraventie distincta. Astfel, nedepunerea in termenul de 45 de zile a scrisorii de garantie/politei de asigurare de garantie de catre debitorul care a notificat organul fiscal constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

In concluzie, initierea procedurii de executare silita prin comunicarea somatiei este intemeiata deoarece pana la o viitoare desfiintare a deciziei de impunere aceasta produce efecte prezumandu-se ca actul administrativ este legal.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016