Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce industrie solicita Guvernului facilitati fiscale

13-Sep-2013
3068
O lista de facilitati fiscale se afla pe propunerea inaintata Guvernului de reprezentantii unuia dintre domeniile semnificative din Romania.

Astfel, reducerea impozitului pe profitul reinvestit, aplicarea impozitului diferentiat pentru profitul realizat din export, precum si acordarea de facilitati la taxele de racordare la utilitati si infrastructura pana la recuperarea integrala a investitiilor specifice sunt cateva dintre solicitarile reprezentantilor Industriei metalurgice la consultarile din acest an de la sediul Ministerul Economiei, in vederea elaborarii Documentului de Politica Industriala (Strategia de Reindustrializare a Romaniei).

Metalurgistii au propus, de asemenea, infiintarea unui minister / departament al industriei prelucratoare precum si crearea unui Centru National de Tehnologii si Materiale Avansate.

O propunere la fel de interesanta se refera la exceptarea consumatorilor industriali, care consuma mai mult de 150 GWh energie electrica pe an, de la plata taxei pentru energia regenerabila pentru tot consumul lor de energie electrica, urmand ca acestia sa plateasca maxim 0,50 Euro/MWh pentru certificatele verzi pe toata perioada aplicarii schemei de sprijin pentru energia regenerabila. Totodata, s-a propus imbunatatirea structurii cosului de consum gaze (intern/extern) si notificarea la Comisia Europeana.

Reprezentantii Industriei metalurgice s-au gandit la acordarea de facilitati fiscale pentru agentii economici care dezvolta si integreaza in produsele finale romanesti complexe (autoturisme, echipamente de telecomunicatii, echipamente industriale, echipamente pentru industria alimentara si transport etc.) materii prime si semifabricate autohtone.


Imbunatatirea legislatiei privind acordarea ajutoarelor de stat in sectorul siderurgic in vederea accesarii fondurilor structurale, majorarea cuantumului de ajutor de minimis, dar si compensatii financiar-fiscale urmare aplicarii schemelor ETS pentru evitarea discriminarii in competitia mondiala de pe piata otelului reprezinta alte doleante ale metalurgistilor facute la intalnirea de la sediul ME.

Dezvoltarea unui parteneriat public - privat pentru valorificarea unor situri istorice de halde de zguri, namoluri provenite din industria metalurgica; redeschiderea unor locatii miniere de metale neferoase, cu obligativitatea refacerii filierelor de prelucrare in tara, cel putin pana la nivel de lingou, a minereurilor de cupru, plumb, zinc, aur, argint etc. reprezinta actiuni de perspectiva pentru industria metalurgica din Romania.

In privinta pietii muncii, reprezentantii industriei mentionate au cerut facilitati fiscale pentru agentii economici care angajeaza personal din promotiile curente, precum si introducerea doctoratelor industriale.

In perioada 9 aprilie - 29 mai a.c., la sediul Ministerului Economiei, au avut loc consultari cu asociatii profesionale si patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale si alte structuri economice interesate in vederea elaborarii Documentului de Politica Industriala, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a Romaniei.

La aceste consultari au fost prezente peste 250 de entitati industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentantii asociatiilor profesionale si patronale si-au exprimat punctele de vedere peste 400 de astfel de entitati. Acestea, impreuna cu specialisti din Ministerul Economiei coordonati de ministrul Varujan Vosganian si secretarul de stat Adrian Ciocanea, au conturat o viziune coerenta privind perspectivele de dezvoltare si instrumentele de atingere a obiectivelor legate de relansarea industriei prelucratoare romanesti.

Documentul de Politica Industriala este o componenta a unui document mai amplu: Strategia de competitivitate a Romaniei pentru perioada 2014-2020.

Sursa: Ministerul Economiei


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016