Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Companiile mari si medii intrate in insolventa afecteaza negativ economia

12-Nov-2013
2112
Impactul este si va continua sa fie unul major, avand in vedere numarul record al companiilor medii si mari intrate in insolventa si urmareste doua canale de distributie a socului negativ:

- Din punct de vedere financiar - in baza calculelor proprii, Coface apreciaza ca in urma insolventelor din primele noua luni ale anului curent, au ramas neacoperite datorii cumulate in valoare aproximativa de 13 miliarde de lei. Aproximativ 40 la suta dintre acestea si-au lasat amprenta asupra sistemului bancar, reprezentand principalul motiv pentru cresterea ratei creditelor neperformante acordate companiilor. Restul de 60 la suta vor avea impact asupra celorlalti parteneri (clienti, furnizori etc.), care la randul lor se pot regasi in incapacitate de plata catre furnizorii lor, efectul de domino fiind de doua ori mai rapid decat cel inregistrat in anul anterior.

- Din punct de vedere social - intrarea in insolventa a celor 18.321 de companii in primele noua luni ale anului curent a determinat pierderea a aproximativ 77.000 de locuri de munca, peste 60 la suta dintre acestea fiind concentrate in urmatoarele cinci sectoare: Fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte, Constructii, Fabricarea substantelor si produselor chimice, Alte activitati de servicii personale, Industria metalurgica. Impactul social al firmelor insolvente in primele noua luni ale anului curent este mai mare cu 10 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2012 si cu 53 la suta fata de 2011.

In studiile realizate de Coface privind evolutia insolventelor din ultimii trei ani, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa au ramas cu precadere neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului.

Analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol din ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare. Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii 5 ani intre 50 la suta - 54 la suta, iar pentru primele 5 sectoare intre 65 la suta - 70 la suta.


Cele mai mari cresteri de insolvente nou deschise in primele noua luni ale anului curent, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, s-au inregistrat in sectoarele: Comert cu amanuntul 22,17 la suta, Comert cu ridicata si distributie 16,93 la suta, Constructii 14,17 la suta si HORECA 6,76 la suta.
Cele mai afectate trei zone ale tarii din punctul de vedere al numarului de insolvente au fost: S-E si N-V, ambele cu 16 la suta si S cu 15 la suta, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata.

Singurele zone in care numarul de insolvente inregistrate in primele noua luni ale anului curent a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut sunt Centru si S-V, in conditiile in care zona de N-E indica o oarecare stabilizare.

Restul zonelor au inregistrat scaderi ale numarului de insolvente inregistrate in primele noua luni ale anului curent, cea mai mare scadere fiind inregistrata in zona de V, respectiv 18 la suta si Bucuresti, respectiv 17 la suta. De remarcat ca zona de V inregistreaza de doua ori mai putine insolvente decat zona de S-E, in conditiile in care numarul companiilor active din cele doua regiuni este similar.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016