Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunere Declaratie Unica. Care este plafonul minim si valoarea de plata a CASS pentru 2024

06-Feb-2025
1089
Depunere Declaratie Unica. Care este plafonul minim si valoarea de plata a CASS pentru 2024

Anual trebuie depusa Declaratia Unica de catre persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente sau din alte surse, insa formularul a tot fost modificat de ANAF in urma ultimelor reglementari fiscale si contribuabilii trebuie sa fie atenti la acest aspect.

Este important ca declaratia sa fie completata corespunzator, mai ales ca apar tot timpul schimbari la contributiile la asigurarile sociale (CASS) si (CAS). In plus, a fost modificat salariul minim pe economie si astfel va fi influentata si valoarea contributiilor datorate.

In acest articol vom vedea care este plafonul minim si valoarea de plata a CASS pentru anul 2024, precum si pasii necesari pentru a respecta termenul de plata al contributiilor.

Depunere Declaratie unica - Cine are obligatia depunerii

Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Asadar, depun Declaratia unica: persoanele fizice, Persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II), intreprinderile familiale (IF), profesiile liberale (experti contabili, avocati, medici etc.)

Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Declaratia unica s-a modificat! Iata modul corect de completare in 2025, cu exemple pentru toate tipurile de venit, AICI»

Termenul de depunere a declaratiei unice

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza si se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor. 

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune (pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor) si in cazul in care in cursul anului fiscal contribuabilii incep sau inceteaza o activitate, potrivit legii, respectiv incep sa obtina venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, pentru care impunerea este finala, precum si in situatia in care intrerup temporar activitatea sau intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, respectiv in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul incetarii valabilitatii, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere incheiate intre parti. Contribuabilii care realizeaza venituri impuse pe baza normelor de venit ajusteaza norma anuala de venit prin reducerea acesteia proportional cu perioada in care nu au desfasurat activitate.

Astfel, pentru veniturile realizate in 2024, declaratia unica trebuie depusa pana pe 25 mai 2025. Codul de procedura fiscala prevede o amenda contraventionala intre 50 si 500 de lei pentru cei care uita sa respecte termenul-limita de depunere a declaratiei.

Incepand cu veniturile realizate in 2025, persoanele fizice vor depune Declaratia Unica (formularul 212) pana pe 25 mai 2026, pentru a raporta veniturile obtinute.

Plafonul minim si valoarea de plata a CASS pentru 2024

Pentru 2024 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 3300 lei pe luna, respectiv 39.600 lei anual. Daca s-a estimat un venit net mai mare de 20.000 lei exista obligativitatea asigurarii in sistemul de asigurari de sanatate si plata CASS 10%.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 6 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia. La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

19.800 lei x 10% = 1.980 lei

Pentru anul 2024 termenul de plata a contributiei de sanatate este de 25 mai 2025. Se poate plati oricand contributia pana la acea data, din una sau mai multe plati. In acest termen nu se calculeaza dobanzi si penalitati.

Asadar, cei care obtin venituri vizate de declaratia unica si pentru care sunt obligati sa achite CASS vor plati pentru 2025:

-fie 1.980 de lei, daca obtin intre 6 si 12 salarii minime (19.800-39.600);

-fie 3.960 de lei, daca obtin intre 12 si 24 salarii minime (39.601 lei-79.200 lei);

-fie 7.920 de lei, daca obtin peste 24 salarii minime (79.201 lei).

Completarea Declaratiei unice pentru anul 2024

Modificarea salariului minim la 3.700 lei brut/luna incepand cu 1 iulie 2024 nu va afecta contributiile la sanatate si pensie pentru cei care datoreaza CAS si CASS in 2024, iar aceste contributii se vor calcula pe baza salariului minim in vigoare la momentul depunerii declaratiei unice.

In 2024 , avem doua salarii minime diferite in acelasi an. Pentru perioada ianuarie - iunie 2024 salariul minim este de 3.300 lei brut, iar pentru perioada iulie - decembrie 2024, salariul minim creste la 3.700 lei brut.

Pentru persoanele fizice care desfasoara activitati independente sau obtin venituri in 2024 si au obligatia sa depuna declaratia unica, contributiile la sanatate si pensie vor fi calculate pe baza unui plafon de 6/60 salarii pentru activitati independente sau de 6/12/24 salarii minime (celelalte categorii, in functie de situatie), cu salariul minim in vigoare la data depunerii declaratiei.

Se ia in considerare data de 25 mai 2024 ca termen pana la care trebuia depusa declaratia estimativa aferenta anului 2024.

Prin urmare, salariul luat in considerare pentru calculul plafoanelor in 2024 este de 3.300 lei brut (pentru intreaga perioada ianuarie - decembrie 2024) si nu 3.700 lei brut.

Acest principiu se aplica si in situatia in care nu exista obligatia depunerii declaratiei estimative pentru 2024 , cum ar fi in cazul veniturilor din strainatate.

Declaratia unica s-a modificat! Iata modul corect de completare in 2025, cu exemple pentru toate tipurile de venit, AICI»

In concluzie, majorarea salariului minim la 1 iulie 2024 nu va influenta contributiile la sanatate si pensie datorate de cei care au obligatia sa depuna declaratia unica pentru veniturile din 2024.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016