
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In M.Of nr. 596 din 19 iulie 2019 a fost publicat O.M.F.P. nr. 2.493/2019 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici, precum si pentru modificarea si completarea unor prevederi contabile.
Modificarile unor prevederi contabile vizeaza introducerea unor conturi noi in planul de conturi si in functiunea conturilor din:
• Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014;
• Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin O.M.F.P. nr. 2.844/2016;
• Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.103/2017.
Este vorba de conturile:
• 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”;
• 4901 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente cumpararilor de bunuri de natura stocurilor” (P);
Pana acum pentru deprecierea creantelor se utilizau doar conturile 491 „Ajustari pentru deprecierea creantelor – clienti”, 495 „Ajustari pentru deprecierea creantelor - decontari in cadrul grupului si cu actionarii/asociatii” si 496 „Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi”.
Pentru creantele reprezentand avansuri acordate furnizorilor platitorii de impozit pe profit pot constitui ajustari deductibile fiscal, fie 30% in conditiile de la art. 26 alin. (1) lit. c) fie 100% in conditiile de la lit j) a art. 26, respectiv sunt deductibile:
c) ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 30% din valoarea acestora, altele decat cele prevazute la lit. d), e), f), h) si i), daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
j) ajustarile pentru deprecierea creantelor inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor, altele decat cele prevazute la lit. d), e), f), h) si i), daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt detinute la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie, sau la o persoana fizica asupra careia este deschisa procedura de insolventa pe baza de:
- plan de rambursare a datoriilor;
- lichidare de active;
- procedura simplificata;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
Ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt luate in considerare la determinarea rezultatului fiscal incepand cu trimestrul in care sunt indeplinite conditiile si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori.
Citeste si:
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societatea X SRL presteaza lucrari de constructie pentru primaria ALFA in suma de 95.350 lei. Primaria ALFA vireaza banii in Trezorerie, dar in contul entitatii Y SRL (din greseala). Societatea Y SRL nu verifica de unde vin banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru o livrare intracomunitara de servicii catre un client care nu prezinta un cod valid de TVA, s-a intocmit factura catre acesta cu TVA de 19%, colectandu-se TVA. Cum vom declara operatiunea in declaratia 390 si in decontul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<