
Raportul Special
realizat de specialisti
Procedura de solutionare a contestatiilor a fost modificata prin Ordinul 1788/2022. Sunt aduse noutati pentru contestatiile din domeniul accizelor, depuse impotriva unor decizii.
Conform actului normativ, este vorba despre urmatoarele decizii:
-Decizia de respingere a cererii de autorizare ca antreprozit fiscal;
-Decizia de suspendare a autorizatiei de antrepozit fiscal;
-Decizia de respingere a cererii de autorizare ca destinatar inregistrat;
-Decizia de revocare a autorizatiei de destinatar inregistrat;
-Decizia de respingere a cererii de autorizare de importator inregistrat;
-Decizia de revocare a autorizatiei de importator inregistrat.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Principalele modificari aduse Procedurii de solutionare a contestatiilor:
Este propusa o noua definitie pentru autoritatea emitenta:
Autoritatea emitenta este structura emitenta a deciziei contestate, prevazuta la art. 359 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv autoritatea vamala teritoriala competenta pentru autorizare, astfel cum este aceasta definita la art. 1 lit. d) din anexa la Ordinul ministrului finantelor nr. 1.329/2022 privind procedura si conditiile in care se realizeaza autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor inregistrati, a expeditorilor inregistrati si a importatorilor autorizati;
Este propusa o noua definitie pentru directia de specialitate:
Directia de specialitate este directia cu atributii de management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finantelor.
Contestatia se depune la sediul autoritatii emitente, in termenul prevazut la art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, sub sanctiunea decaderii.
Autoritatea emitenta, la primirea acesteia, va intocmi dosarul contestatiei, precum si o nota in care va prezenta informatii privind cauza supusa analizei si punctul sau de vedere referitor la acea cauza si le va transmite, in termen de 7 zile de la primirea contestatiei, directiei de specialitate in vederea solutionarii.
Dosarul contestatiei va cuprinde: contestatia, in original, ce trebuie sa poarte semnatura persoanei indreptatite, imputernicire avocatiala/procura/mandat, in original sau in copie legalizata, dupa caz, actul prin care se desemneaza administratorul special/ administratorul judiciar/lichidatorul, decizia atacata si documentele care au stat la baza emiterii acesteia, in copie, inclusiv referatul/nota intocmit(a) de structura competenta din cadrul autoritatii emitente prin care s-a propus luarea masurii din decizia atacata, dovada comunicarii deciziei si orice alte documente care au legatura cu cauza supusa solutionarii existente la nivelul autoritatii emitente si/sau depuse de contestator.
In cazul in care contestatia este depusa direct la directia de specialitate, aceasta o va transmite autoritatii emitente, in vederea constituirii dosarului contestatiei, a verificarii conditiilor procedurale, precum si a intocmirii notei cu punctul de vedere privind cauza supusa analizei. Asupra acestui fapt va fi informat si contestatorul.
Pentru lamurirea cauzelor, directia de specialitate poate solicita puncte de vedere altor directii de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Autoritatii Vamale Romane sau altor institutii competente sa se pronunte in cauzele respective, care vor raspunde cu celeritate, astfel incat sa nu se inregistreze intarzieri in solutionarea contestatiei.
Directia de specialitate va tine evidenta deciziilor intr-un registru, din care sa rezulte numarul atribuit deciziei de solutionare, numarul de inregistrare al contestatiei la Ministerul Finantelor la directia de specialitate, identitatea contestatorului, precum si solutia adoptata.
Decizia de solutionare a contestatiei se transmite autoritatii emitente.
Autoritatea emitenta va comunica contestatorului decizia de solutionare a contestatiei prin modalitatile de comunicare a actului administrativ prevazute de art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul de procedura fiscala).
Dupa comunicarea deciziilor de solutionare a contestatiilor catre operatorii economici contestatori, autoritatea emitenta va actualiza baza de date NSEA Autorizari.
Ordinul 1788/2022 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.004/2017 privind aprobarea Procedurii de solutionare a contestatiilor prevazute la art. 366 alin. (2), art. 369 alin. (5), art. 374 alin. (2), art. 377 alin. (4), art. 382 alin. (2), art. 385 alin. (4), art. 390 alin. (2) si art. 393 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Revista Romana de Fiscalitate nr. 29ANAF modifica Formularul 120. Cum arata Declaratia 120 (proiect de Ordin)Titlul VII, Capitolul 1, Sectiunea 7Buletin informativ ANAF privind actele normativ cu incidenta in materie fiscalaContributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscalUltimele articole
Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal ridicat, puse in dezbatere de ANAFACCIZE mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acesta12+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaCe modificari adopta Finantele in domeniul ACCIZElor pentru combaterea evaziunii fiscaleNoua HG pentru modificarea Legii 227/2015. Ce schimbari apar in privinta impozitului pe profit si microSfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA