Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul impinge bijutierii catre evaziunea fiscala

31-Iul-2013
1995
Aplicare a accizelor nearmonizate pentru o serie de produse de lux, printre care si bijuterii din metale pretioase, va duce la o evaziune fiscala crescuta in domeniul bijuteriilor, este de parere Mihail Pacioianu, presedintele executiv al Confederatiei Nationale a Operatorilor de Metale si Pietre Pretioase - Diamond Gold. Acesta crede un alt efect al taxelor impuse de stat va fi cresterea numarului de firme care vor alege sa se inregistreze in alta tara pentru a evita supraimpozitarea.

Ordonanta se extinde sfera de aplicare a accizelor nearmonizate pentru o serie de produse de lux: bijuterii din aur/platina, mai putin verighete, confectii din blanuri naturale, autoturisme si autoturisme de teren, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cm cubi, arme de vanatoare si arme de uz personal, precum si munitia aferenta, iahturi si alte nave si ambarcatiuni, cu sau fara motor, pentru agrement.

"Eliminarea, in perioada 2007-2009, a accizelor la bijuterii a dus la scaderea evaziunii fiscale in domeniu de la 80 la suta, cat era in 2007, la 40 la suta - cat se inregistreaza in prezent. Ca urmare, decizia luata marti de Executiv, de aplicare a accizelor nearmonizate pentru o serie de produse de lux, printre care si bijuterii din aur/platina, va duce clar la sporirea evaziunii fiscale din domeniu. In plus, va creste numarul de firme care vor alege sa se inregistreze in alta tara pentru a evita supraimpozitarea", a declarat Pacioianu, citat de Agerpres. 

Piata bijuteriilor de pe plan local a ajuns la o treime din nivelul la care era in 2007, inainte de debutul crizei economice. 

"Masura de aplicare a accizelor nearmonizate ne va afecta major atat pe noi, cat si pe clientii nostri. Din punctul nostru de vedere, o pereche de cercei de trei grame sau un mic medalion nu pot fi considerate produse de lux. In aceasta categorie ar putea intra, de exemplu, bijuteriile cu diamante sau ceasurile de colectie, care costa mii sau zeci de mii de euro. Suntem dezamagiti de ceea ce se intampla la ora actuala, pentru ca o economie sanatoasa nu se bazeaza pe o impozitare excesiva", a mai spus presedintele Confederatiei Nationale a Operatorilor de Metale si Pietre Pretioase - Diamond Gold. 


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia

    • Eroarea in declararea impozitului pe profit poate aparea in practica, mai ales atunci cand sunt implicate venituri neimpozabile, cum sunt dividendele primite de la alte persoane juridice. In cazul in care aceste venituri nu sunt excluse corect la calculul impozitului trimestrial, pot rezulta plati nejustificate catre buget. Specialisutl nostru explica in continuarea articolului cum poate fi corectata o astfel de situatie, ce formulare se folosesc si cum se reflecta ajustarile in contabilitate si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016