Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dispozitie de plata intocmita incorect

01-Feb-2012
14987
Intrebare:

O societate comerciala primeste o amenda de la Garda Financiara (3000 lei) pe motivul ca dispozitiile de plata nu au fost intocmite corect. Pe dispozitiile de plata, ca explicatii, se noteaza: "avans" si "ridicare numerar". In contabilitate operatiile au fost trecute pe contul 4551. Garda Financiara a considerat ca a fost incalcat art. 41 alin. (2) lit. b) sau art. 41 alin. (1) din Legea 82/1991. Contabilul a considerat ca operatiuena se face din contul 4551 deoarece la acel moment societatea era creditata de catre asociati.

Exista vreo cale de atac a respectivului proces verbal de amenda? Se poate demonstra in vreun fel ca operatiunea s-a inregistrat in contabilitate corect chiar daca explicatia de pe dispozitia de plata a fost gresita?

Raspuns:

Conform articolelor invocate din legea 82/1991 , legea contabilitatii, s-a considerat ca operatiunea de acordare de avansuri nu a fost inregistrata in contabilitate (articolul 41, alineat 1) sau ca operatiunea de restituire de imprumut nu a avut la baza un document justificativ corespunzator (articolul 41, alineat 2).


Din modul in care a fos inregistrata in contabilitate operatiunea, respectiv ca o restituire a unui imprumut, inteleg ca beneficiarul retragerii de numerar avea calitatea de actionar al societatii.

Ordinul 1850/2004 prezinta in anexa 2 modul de completare, precum si un model al dispozitiei de plata. Modelul furnizat prevede si completarea scopului incasarii/platii. Inteleg ca substanta economica a tranzactiei a reprezentat-o restituirea unui imprumut catre actionar dar a fost completata gresit dispozitia de plata.

In Ordinul 3512/2008 , norma metodologica din 27/11/2008 de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, articolul 11, se precizeaza modul de corectare a erorilor pentru documentele pe baza carora se elibereaza numerarul, precum dispozitia de plata.

In cazul documentelor justificative la care nu se admit corecturi, cum sunt cele pe baza carora se primeste, se elibereaza sau se justifica numerarul, ori al altor documente pentru care normele de utilizare prevad asemenea restrictii, documentul intocmit gresit se anuleaza si ramane in carnetul respectiv.

Conform articolului 7 alineat 3 din din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala autotaritatea fiscala are obligatia de a indruma contribuabilul sa corecteze documentele ori de cate ori este cazul:
Organul fiscal are obligatia sa examineze in mod obiectiv starea de fapt, precum si sa indrume contribuabilii pentru depunerea declaratiilor si a altor documente, pentru corectarea declaratiilor sau a documentelor, ori de cate ori este cazul.

Consider ca puteti contesta procesul verbal de amenda, existand o baza legala pentru a motiva faptul ca echipa de inspectie fiscala ar fi trebuit sa va indrume sa corectati greseala.
Conform articolului 1 din Ordinul 2160/2010 coroborat cu articolul 7, alineat 1) din Legea contenciosului administrativ 554/2004impotriva procesului-verbal de control financiar se poate formula plangere in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului:

Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista.

Cu toate acestea, contestatia nu garanteaza ca echipa de inspectie fiscala isi va schimba opinia.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016