Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum tratam fiscal veniturile din vanzarea in regim de consignatie a bunurilor?

10-Iun-2014
17362
Pentru o societate care primeste in consignatie obiecte de arta de la persoane fizice spre vanzare, persoanele in cauza declara in scris ca opteaza pentru retinerea impozitului pe venit final. Se va stabili daca dupa vanzarea acestora, societatea este obligata sa retina, pe langa impozitul final de16% si contributiile pentru sanatate si pensie chiar daca acea persoana fizica obtine venituri din salarii.

Vom stabili daca societatea este si ea obligata sa plateasca aceste contributii in afara celor retinute pentru veniturile platite catre persoana fizica.

In temeiul art. 42 lit. g) din Codul fiscal, veniturile primite de persoanele fizice ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare, precum si altele decat cele definite la cap. VIII indice 1 din Codul fiscal reprezinta venituri neimpozabile.

In contrapartida, pct. 21 din Normele metodologice de aplicare a Codul fiscal trateaza in scop fiscal drept venituri comerciale incluse in categoria veniturilor din activitati independente veniturile din vanzarea in regim de consignatie a bunurilor cumparate in scopul revanzarii sau produse pentru a fi comercializate.

De asemenea, potrivit pct. 40 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal, veniturile obtinute din valorificarea in regim de consignatie sau prin vanzare directa catre agenti economici si alte institutii a bunurilor rezultate in urma unei prelucrari sau procurate in scopul revanzarii sunt considerate venituri din activitati independente. In aceasta situatie se vor solicita documentele care atesta provenienta bunurilor respective, precum si autorizatia de functionare. Nu se incadreaza in aceste prevederi bunurile din patrimoniul personal.


In concluzie, in stabilirea regimului de impunere aplicabil veniturilor respective, consideram ca trebuie facuta distinctia intre bunurile achizitionate in scopul revanzarii sau produse pentru a fi comercializate, operatiune care genereaza venituri impozabile din activitati independente, si bunurile din patrimoniul personal care a caror instrainare genereaza venituri neimpozabile.
 
Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil la data de 1 octombrie 2011, contractul de consignatie este reglementat de art. 2054 si urmatoarele din Codul civil, fiind o varietate a contractului de comision care are ca obiect vanzarea unor bunuri mobile pe care consignantul le-a predat consignatarului in acest scop, astfel ca acest tip de contract este calificat drept contract civil.

Din punct de vedere fiscal, in cazul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, cum este si cazul celor din vanzarea in regim de consignatie a bunurilor cumparate in scopul revanzarii sau produse pentru a fi comercializate, consideram ca este aplicabil regimul de impunere reglementat de art. 52 alin. (1) lit. b), alin. (2) lit. a) si alin. (3) din Codul fiscal, respectiv 52 indice 1 din Codul fiscal. Platitorul de venit va avea obligatia calcularii, retinerii la sursa si virarii impozitului pe venit in cota de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual pe venit sau in cota de 16% reprezentand impozit final, in functie de optiunea persoanei fizice.

In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, potrivit prevederilor art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si urmatoarele din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) lit. b) vor intra sub incidenta contributiei individuale de asigurari sociale in cota de 10,5%, doar daca persoana nu este salariat sau pensionar, si contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, indiferent de celelalte venituri realizate. Platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza numai contributiile sociale individuale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f), altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie.

Fac exceptie de la acest tratament fiscal veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie, caz in care obligatiile fiscale privind impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu cad in sarcina platitorului de venit.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016