
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Pe cine vizeaza?
Actul intereseaza persoanele fizice si juridice care au obligatia achitarii impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat.
Important!
Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat, cu termene de plata scadente pana la finele anului 2009, se achita prin ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) prezentate de catre persoanele juridice si fizice, potrivit programului stabilit de institutiile de credit sau unitatile Trezoreriei Statului, dupa caz, la care au conturile deschise, astfel incat sumele respective sa fie incasate in contul curent general al Trezoreriei Statului, pana la data de 31 decembrie 2009.
Institutiile de credit vor lua masuri pentru asigurarea decontarii tuturor ordinelor de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat, prezentate de catre clientii acestora, potrivit programului stabilit de Banca Nationala a Romaniei si de prezentele norme metodologice, astfel incat pana la data de 31 decembrie 2009 sumele respective sa fie incasate in contul curent general al Trezoreriei Statului.
Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat de catre contribuabili, cu termene scadente pana la finele anului 2009, pot fi achitate in numerar pana la data de 31 decembrie 2009, inclusiv, la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului sau ale institutiilor publice beneficiare, dupa caz. Institutiile de credit vor stabili, in cursul lunii decembrie 2009, programul unitatilor din subordine astfel incat persoanele fizice sa aiba posibilitatea sa isi achite la termen obligatiile catre bugetul de stat, bugetele locale sau catre alte bugete, potrivit conventiilor incheiate in acest scop cu unitatile subordonate ale Ministerului Finantelor Publice, cu autoritatile administratiei publice locale sau cu alte institutii publice, dupa caz.
Sumele incasate in numerar de catre institutiile publice sau de catre agentii fiscali, reprezentand venituri bugetare sau venituri proprii ale bugetelor institutiilor publice, vor fi depuse in conturile de venituri bugetare sau de disponibilitati, dupa caz, carora acestea se cuvin pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv.
Eventualele venituri proprii incasate in numerar de catre institutiile publice in data de 31 decembrie 2009 se depun in conturile corespunzatoare de disponibilitati deschise la unitatile Trezoreriei Statului, in data de 4 ianuarie 2010, si se inregistreaza ca venituri ale anului 2009. Institutiile publice care incaseaza in conturile 50.32 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat", 50.33 "Disponibil din sume colectate pentru bugetele locale" si 50.34 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul asigurarilor sociale de stat" venituri datorate bugetului de stat, bugetelor locale sau bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa caz, au obligatia sa vireze veniturile respective la capitolele si subcapitolele de venituri ale bugetelor carora acestea se cuvin, pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023
Cartea Verde a TVA
Eventualele sume incasate in conturile prevazute la alin. (1) in data de 31 decembrie 2009 se vireaza in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului de stat, bugetelor locale si bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa caz, pe data de 4 ianuarie 2010 si reprezinta venituri ale bugetului de stat, bugetelor locale si bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa caz, pe anul 2009.
I n cursul lunii decembrie 2009, organele fiscale competente vor lua masurile necesare pentru clarificarea si distribuirea pana la finele anului, in conturile corespunzatoare de venituri bugetare, a tuturor sumelor incasate in conturile unice reprezentand obligatii fiscale prevazute prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.294/2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sumele incasate in data de 31 decembrie 2009 in contul 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire" si in contul 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire" se distribuie de catre organele fiscale competente, in data de 4 ianuarie 2010, si se transfera in aceeasi zi de catre unitatile Trezoreriei Statului in conturile corespunzatoare de venituri bugetare, ca operatiuni ale anului 2009, cu data de 31 decembrie 2009.
Ordonatorii principali de credite finantati din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale vor deschide si repartiza credite bugetare institutiilor din subordine, pana cel mai tarziu la data de 24 decembrie 2009 inclusiv, asigurandu-se astfel timpul necesar efectuarii cheltuielilor pana la finele anului.
Eventualele retrageri de credite bugetare vor fi efectuate pana la data de 23 decembrie 2009 inclusiv. Dupa data de 24 decembrie 2009 pot fi deschise credite bugetare numai pentru operatiuni privind serviciul datoriei publice sau pentru alte actiuni urgente finantate prin suplimentarea creditelor bugetare din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, Fondul national de dezvoltare sau din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, pe baza de hotarari ale Guvernului aprobate ulterior acestei date.
Creditele bugetare neutilizate la data de 31 decembrie 2009 sunt anulate de drept conform prevederilor art. 61 alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare. Creditele bugetare deschise si neutilizate de catre institutiile publice finantate integral de la bugetul de stat, care s-au desfiintat ca urmare a prevederilor Legii nr. 329/2009, pot fi retrase de catre ordonatorii de credite ierarhici superiori din bugetele carora au fost deschise si repartizate creditele respective, pana la data de 23 decembrie 2009.
Retragerea creditelor bugetare deschise si neutilizate poate fi efectuata cu zecimale, la nivelul sumelor ramase disponibile. Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pot prezenta Ministerului Finantelor Publice cererile pentru deschiderea de credite bugetare aferente lunii ianuarie 2010, incepand cu data de 28 decembrie 2009.
Primariile sectoarelor municipiului Bucuresti vor lua masuri pentru virarea soldului contului 50.83 "Disponibil din venituri incasate pentru bugetul Capitalei", pana la data de 31 decembrie 2009, in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului Consiliului General al Municipiului Bucuresti, deschis la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti.
Veniturile bugetare incasate in contul 50.83 "Disponibil din venituri incasate pentru bugetul Capitalei" in data de 31 decembrie 2009 se vireaza de primariile sectoarelor municipiului Bucuresti, cu ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), in contul bugetului Consiliului General al Municipiului Bucuresti 21 "Veniturile bugetului local", la subcapitolele corespunzatoare de venituri bugetare, deschis la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, pe data de 4 ianuarie 2010, si se inregistreaza in conturile bugetelor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si al Consiliului General al Municipiului Bucuresti ca operatiuni ale anului 2009, cu data de 31 decembrie 2009. Institutiile publice care au incasat in anul 2009 sume din bugetul propriu al judetului sau al municipiului Bucuresti, dupa caz, in contul 50.26 "Disponibil din bugetul consiliului judetean/Consiliului General al Municipiului Bucuresti" vor restitui cu ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) sumele ramase disponibile, la finele anului, in conturile din care acestea au fost primite, pana la data de 31 decembrie 2009.
Nu se supun operatiunilor de regularizare, la finele anului, cu bugetul de stat urmatoarele categorii de sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata:
a) sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, alocate potrivit anexei nr. 7 la Legea nr. 18/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia sumelor ramase nerepartizate la finele anului de consiliile judetene, prin hotarari, aferente cotei de 20% pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru sustinerea proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala;
b) sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale suplimentate pe baza de hotarari ale Guvernului din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, daca prin hotararile Guvernului nu se prevede altfel. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale aferente cotei de 20% pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru proiecte de infrastructura care necesita cofinantare locala ramase nerepartizate la finele anului de consiliile judetene prin hotarari se restituie pana la data de 30 decembrie 2009 in contul 20.11.01.06 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale".
Unitatile pe seama carora a fost deschis contul 25 "Cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat" la nivelul unitatilor Trezoreriei Statului din cadrul administratiilor finantelor publice ale oraselor si municipiilor (altele decat cele resedinta de judet) transfera pana la data de 29 decembrie 2009 platile de casa inregistrate in acest cont, cu ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), in contul 25 "Cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat", deschis pe seama casei judetene de pensii. La ordinul de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) se anexeaza contul de executie bugetara pe subdiviziunile clasificatiei bugetului asigurarilor sociale de stat pe baza caruia se vor inregistra platile de casa in contabilitatea casei judetene de pensii.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
SAF-T: Pana pe 30 septembrie trebuie depusa D406 pentru luna august 2022, in cazul marilor contribuabiliColectie de inregistrari contabile - Volumul I 2013Se modifica regimul de impozitare privind TVA. Cazuri particulare. Cum procedam?Presedintele ANAF: Nu mai vrem sa vedem antifrauda alergand dupa un comerciant care vinde 2 covrigi si un sucDocumentar fiscal: cum se declara sediile secundare in Romania?Ultimele articole
Cum sa supravietuiesti noilor masuri legislative care zguduie din temelii sistemul fiscal romanescCalendar ANAF: 3 declaratii importante trebuie depuse la inceput de octombrie 2023Guvernul a aprobat noile masuri fiscale, cu mici rectificari. Ce prevederi au fost MODIFICATEPlati efectuate fara inregistrarea facturilor. Care este MONOGRAFIA contabila?Modificari fiscale 2024. TVA-ul la locuinte creste incepand cu luna ianuarie. Cum se poate plati in continuare cota redusaArticole similare
Proiectul de schimbare a Codului fiscal a fost confirmat de Biris, secretar de stat in MFP. Ce explicatii a datDoua acte normative cu impact fiscal-contabil care se aplica de anul viitorCele mai recente modificari in domeniul legislatiei fiscale!Noutati LEGISLATIE FISCALA 14 - 18 septembrie 2009Noutati LEGISLATIE FISCALA 02 - 05 februrie 2009Ultimele articole
D300 in 2023: ANAF modifica modelul si continutul formularului Decont de TVAImpozit pe profit: A crescut indicele preturilor de consum utilizat pentru plati anticipate, conform Ordinului 626/2023Microintreprinderi in 2023: Cum pot intra firmele in sistemul de impunere micro?Lista taxe si impozite Romania: termene de plata, declaratii si categorii de contribuabili8 noutati fiscale au fost inregistrate in Monitorul Oficial la inceput de noiembrie 2022Articole similare
Anumite IMM-uri si PFA-uri din HORECA pot obtine fonduri nerambursabile de pana la 200.000 euro pentru dezvoltarea turismului balnearValoarea de intrare a mijloacelor fixe va fi majorata de la 2.500 lei la 5.000 lei, dupa 9 ani de stagnareNorme ANAF: recuperarea sumelor din prejudiciile aduse de evaziunea fiscalaPersoanele juridice au obligatia de a intocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zileElementele care nu pot lipsi din procedura de inregistrare sau de anulare a inregistrarii in scopuri de TVAUltimele articole
Este oficial! Tichetele de masa vor fi impozitate cu CASS de 10%, insa NU vor mai putea fi acordate si in baniANAF modifica modelul si continutul documentelor utilizate in activitatea de inspectie fiscalaOperatorii economici care NU dau bonuri fiscale sau detin sume nejustificate in casele de marcat vor fi mai aspru sanctionati de autoritatiE-Sigiliu: Soferii care transporta marfuri vor fi OBLIGATI sa aplice sigilii inteligente pe autovehicule. Amenzile pentru neconformare ajung la 50.000 leiMajorare capital social. Ce operatiuni se inregistreaza in contabilitate si studii de caz utileArticole similare
Contradictiile noilor reduceri de taxe. La ce sa aveti grija daca sunteti antreprenoriTrecerea la impunerea pe veniturile microintreprinderilor de catre asociatii si fundatiiFirma in reorganizare. Cum tratam deducerea provizioanelor?Limita maxima in care angajatorii pot acorda salariatilor servicii neimpozabile in anul 2022 este de 6.095 leiDeclaratia Unica in 2022: TOT ce trebuie sa stii despre depunerea si completarea Formularului 212Ultimele articole
Cum sa supravietuiesti noilor masuri legislative care zguduie din temelii sistemul fiscal romanescMicrointreprinderi in 2023. Cum se face iesirea din acest sistem de impunere in timpul anuluiMajorare capital social. Ce operatiuni se inregistreaza in contabilitate si studii de caz utileSondaj: Firmele se asteapta la simplificarea controalelor fiscale dupa implementarea E-factura, obligatorie din 2024 in relatiile B2BOrdinul 2538/2023: Din 14 septembrie 2023 se aplica noile instructiuni de completare a Ordinului de plata pentru Trezoreria StatuluiArticole similare
O taxa suplimentara pentru sistemul bancar ar scumpi creditulFirmele isi pot recupera TVA-ul platit in plus in cadrul regimurilor speciale pentru comertul online daca depun o cerere in acest sensSe poate deduce TVA aferenta unei facturi din anul precedent?Vanzari la distanta fara factura, conform OUG 59/2021. Documente necesare pentru inregistrarea venituluiCodul fiscal 2011 - Titlul III (partea a IV-a)Ultimele articole
Calendar ANAF: 3 declaratii importante trebuie depuse la inceput de octombrie 2023Guvernul a aprobat noile masuri fiscale, cu mici rectificari. Ce prevederi au fost MODIFICATEModificari fiscale. PFA-urile vor fi obligate sa plateasca 2 TAXE CASS, in anumite cazuriModificari fiscale 2024. Ce se va schimba in privinta impozitului pe profit din ianuariePlati efectuate fara inregistrarea facturilor. Care este MONOGRAFIA contabila?Sfaturi de la experti
Detasat in Romania din Germania cu documentul portabil A1. Contributii sociale. Declaratii
Intrebare: O societate comerciala din Germania are un angajat, cetatean german, care este trimis in Romania sa lucreze la o societatea comerciala care este "fiica" societatii din Germania (actionar majoritar al societatii din Romania) pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Persoana fizica rezidenta in SUA. Venituri din chirii in Romania
Intrebare: O persoana cu dubla cetatenie in Romania si SUA, care are domiciliul in SUA si detine un apartament in Romania, realizeaza venituri din inchirierea apartamentului din Romania. Unde isi declara veniturile? Aici in Romania prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<