Raportul Special
realizat de specialisti
Pe cine vizeaza?
Actul intereseaza persoanele fizice si juridice care au obligatia achitarii impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat.
Important!
Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat, cu termene de plata scadente pana la finele anului 2009, se achita prin ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) prezentate de catre persoanele juridice si fizice, potrivit programului stabilit de institutiile de credit sau unitatile Trezoreriei Statului, dupa caz, la care au conturile deschise, astfel incat sumele respective sa fie incasate in contul curent general al Trezoreriei Statului, pana la data de 31 decembrie 2009.
Institutiile de credit vor lua masuri pentru asigurarea decontarii tuturor ordinelor de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat, prezentate de catre clientii acestora, potrivit programului stabilit de Banca Nationala a Romaniei si de prezentele norme metodologice, astfel incat pana la data de 31 decembrie 2009 sumele respective sa fie incasate in contul curent general al Trezoreriei Statului.
Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat de catre contribuabili, cu termene scadente pana la finele anului 2009, pot fi achitate in numerar pana la data de 31 decembrie 2009, inclusiv, la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului sau ale institutiilor publice beneficiare, dupa caz. Institutiile de credit vor stabili, in cursul lunii decembrie 2009, programul unitatilor din subordine astfel incat persoanele fizice sa aiba posibilitatea sa isi achite la termen obligatiile catre bugetul de stat, bugetele locale sau catre alte bugete, potrivit conventiilor incheiate in acest scop cu unitatile subordonate ale Ministerului Finantelor Publice, cu autoritatile administratiei publice locale sau cu alte institutii publice, dupa caz.
Sumele incasate in numerar de catre institutiile publice sau de catre agentii fiscali, reprezentand venituri bugetare sau venituri proprii ale bugetelor institutiilor publice, vor fi depuse in conturile de venituri bugetare sau de disponibilitati, dupa caz, carora acestea se cuvin pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv.
Eventualele venituri proprii incasate in numerar de catre institutiile publice in data de 31 decembrie 2009 se depun in conturile corespunzatoare de disponibilitati deschise la unitatile Trezoreriei Statului, in data de 4 ianuarie 2010, si se inregistreaza ca venituri ale anului 2009. Institutiile publice care incaseaza in conturile 50.32 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat", 50.33 "Disponibil din sume colectate pentru bugetele locale" si 50.34 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul asigurarilor sociale de stat" venituri datorate bugetului de stat, bugetelor locale sau bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa caz, au obligatia sa vireze veniturile respective la capitolele si subcapitolele de venituri ale bugetelor carora acestea se cuvin, pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Eventualele sume incasate in conturile prevazute la alin. (1) in data de 31 decembrie 2009 se vireaza in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului de stat, bugetelor locale si bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa caz, pe data de 4 ianuarie 2010 si reprezinta venituri ale bugetului de stat, bugetelor locale si bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa caz, pe anul 2009.
I n cursul lunii decembrie 2009, organele fiscale competente vor lua masurile necesare pentru clarificarea si distribuirea pana la finele anului, in conturile corespunzatoare de venituri bugetare, a tuturor sumelor incasate in conturile unice reprezentand obligatii fiscale prevazute prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.294/2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sumele incasate in data de 31 decembrie 2009 in contul 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire" si in contul 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire" se distribuie de catre organele fiscale competente, in data de 4 ianuarie 2010, si se transfera in aceeasi zi de catre unitatile Trezoreriei Statului in conturile corespunzatoare de venituri bugetare, ca operatiuni ale anului 2009, cu data de 31 decembrie 2009.
Ordonatorii principali de credite finantati din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale vor deschide si repartiza credite bugetare institutiilor din subordine, pana cel mai tarziu la data de 24 decembrie 2009 inclusiv, asigurandu-se astfel timpul necesar efectuarii cheltuielilor pana la finele anului.
Eventualele retrageri de credite bugetare vor fi efectuate pana la data de 23 decembrie 2009 inclusiv. Dupa data de 24 decembrie 2009 pot fi deschise credite bugetare numai pentru operatiuni privind serviciul datoriei publice sau pentru alte actiuni urgente finantate prin suplimentarea creditelor bugetare din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, Fondul national de dezvoltare sau din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, pe baza de hotarari ale Guvernului aprobate ulterior acestei date.
Creditele bugetare neutilizate la data de 31 decembrie 2009 sunt anulate de drept conform prevederilor art. 61 alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare. Creditele bugetare deschise si neutilizate de catre institutiile publice finantate integral de la bugetul de stat, care s-au desfiintat ca urmare a prevederilor Legii nr. 329/2009, pot fi retrase de catre ordonatorii de credite ierarhici superiori din bugetele carora au fost deschise si repartizate creditele respective, pana la data de 23 decembrie 2009.
Retragerea creditelor bugetare deschise si neutilizate poate fi efectuata cu zecimale, la nivelul sumelor ramase disponibile. Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pot prezenta Ministerului Finantelor Publice cererile pentru deschiderea de credite bugetare aferente lunii ianuarie 2010, incepand cu data de 28 decembrie 2009.
Primariile sectoarelor municipiului Bucuresti vor lua masuri pentru virarea soldului contului 50.83 "Disponibil din venituri incasate pentru bugetul Capitalei", pana la data de 31 decembrie 2009, in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului Consiliului General al Municipiului Bucuresti, deschis la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti.
Veniturile bugetare incasate in contul 50.83 "Disponibil din venituri incasate pentru bugetul Capitalei" in data de 31 decembrie 2009 se vireaza de primariile sectoarelor municipiului Bucuresti, cu ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), in contul bugetului Consiliului General al Municipiului Bucuresti 21 "Veniturile bugetului local", la subcapitolele corespunzatoare de venituri bugetare, deschis la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, pe data de 4 ianuarie 2010, si se inregistreaza in conturile bugetelor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si al Consiliului General al Municipiului Bucuresti ca operatiuni ale anului 2009, cu data de 31 decembrie 2009. Institutiile publice care au incasat in anul 2009 sume din bugetul propriu al judetului sau al municipiului Bucuresti, dupa caz, in contul 50.26 "Disponibil din bugetul consiliului judetean/Consiliului General al Municipiului Bucuresti" vor restitui cu ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) sumele ramase disponibile, la finele anului, in conturile din care acestea au fost primite, pana la data de 31 decembrie 2009.
Nu se supun operatiunilor de regularizare, la finele anului, cu bugetul de stat urmatoarele categorii de sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata:
a) sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, alocate potrivit anexei nr. 7 la Legea nr. 18/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia sumelor ramase nerepartizate la finele anului de consiliile judetene, prin hotarari, aferente cotei de 20% pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru sustinerea proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala;
b) sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale suplimentate pe baza de hotarari ale Guvernului din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, daca prin hotararile Guvernului nu se prevede altfel. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale aferente cotei de 20% pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru proiecte de infrastructura care necesita cofinantare locala ramase nerepartizate la finele anului de consiliile judetene prin hotarari se restituie pana la data de 30 decembrie 2009 in contul 20.11.01.06 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale".
Unitatile pe seama carora a fost deschis contul 25 "Cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat" la nivelul unitatilor Trezoreriei Statului din cadrul administratiilor finantelor publice ale oraselor si municipiilor (altele decat cele resedinta de judet) transfera pana la data de 29 decembrie 2009 platile de casa inregistrate in acest cont, cu ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), in contul 25 "Cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat", deschis pe seama casei judetene de pensii. La ordinul de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) se anexeaza contul de executie bugetara pe subdiviziunile clasificatiei bugetului asigurarilor sociale de stat pe baza caruia se vor inregistra platile de casa in contabilitatea casei judetene de pensii.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Infiintare PFA. Etape si acte necesareVIDEO: Livrare de bunuri. Dovada transportuluiCum declaram prestarile de servicii agricole pe teritoriul unui stat tert pentru beneficiar din stat UE?Calendar fiscal. Ce declaratii au termen limita la 25 noiembrieReminder ANAF! 4 declaratii fiscale importante trebuie depuse pana pe 31 mai 2023Ultimele articole
NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importanteAjustarea de TVA. Ce inseamna, situatii in care intervine si studii de caz utileNotificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025Articole similare
Noul cod de procedura fiscala - legislatie actualizata si consultanta specializataIndrumare privind obligatiile fiscale: Lista intalnirilor ANAF cu contribuabilii (noiembrie 2019)Proiectul de schimbare a Codului fiscal a fost confirmat de Biris, secretar de stat in MFP. Ce explicatii a datCe spuneti de un doctorat in fiscalitatatea internationala a intreprinderilor?Modificare nivel contributii la contractele cu timp partial. Info ANAFUltimele articole
Ce trebuie sa stii despre elaborarea procedurilor contabileProcedura inventarierii patrimoniului + alte zeci de proceduri contabile pentru societatiD300 in 2024. ANAF elimina mai multe randuri din formular si adauga noi instructiuni de completareConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate. Afla TOTUL despre Noul Cod Fiscal si modificarile din 2024Webinar E-Factura, E-Transport: Aflati cum evitati amenzile, care sunt obligatiile pe care le aveti, ce erori puteti comiteArticole similare
Reguli de retinut: Sa aplicam corect tratamentul fiscal pentru contracte civileIsarescu: Generatiile urmatoare vor judeca mai bine ce a facut corect si ce nu BNRHG 19/2021 prevede normele metodologice pentru noua amanare a platii ratelor. Solicitarile pot fi trimise cel mai tarziu la data de 15 martie 2021Cesiune parti sociale. Implicatii fiscaleTabel comparativ Codul fiscal si OUG 3/3017. Modificari valabile din ianuarie 2017Ultimele articole
Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalImpozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025Clarificare: Bonurile fiscale vor fi emise la platile cu cardul, insa nu mai exista obligatia imprimarii lorD212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024Microintreprindere in 2025. Plafonul de 250.000 euro se verifica pe baza veniturilor de la 31 decembrie 2024Articole similare
Declaratia unica a devenit realitate! (partea II )Nou acord privind finantele UE. S-a stabilit cadrul financiar pentru urmatorii 6 aniImpozitul pe gospodarie s-ar putea aplica, dar fara deduceri si fara consultanti fiscali!Marti, 29 iunie, va fi lansata schema de despagubire pentru industria HoReCa. Procedura se va desfasura onlineZoom fiscal: Certificarea declaratiei privind nedeductibilitatea TVA aferent cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursareUltimele articole
Doua IMPOZITE noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalPlafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparutImpozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025Dividende distribuite DUPA 1 ianuarie 2025. Ce cota de impozitare se aplica?Articole similare
PFA-urile si profesionistii vor interactiona, de la 1 ianuarie 2022, cu un alt organ fiscal. Reguli noi pentru administrarea obligatiilor fiscaleNoutati privind taxa pe lacomie: Este posibil sa se modifice pe un mic segment!Ce regim fiscal se aplica pentru un serviciu de hosting furnizat de un nerezident?Aplicarea Legii perisabilitatilor in cazul unor produse defectate la transportBuletin informativ ANAF: 5 acte normative cu incidenta in materie fiscala au fost publicate in perioada 16-20 mai 2022Ultimele articole
NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalFactura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?Ajustarea de TVA. Ce inseamna, situatii in care intervine si studii de caz utileSfaturi de la experti
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata
Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende
Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante
Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii
Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA