Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul 3738/2024. A fost publicat modelul Declaratiei 216

23-Iul-2024
1017
Ordinul 3738/2024. A fost publicat modelul Declaratiei 216

Prin Ordinul 3738/2024 a fost aprobat modelul, continutul si instructiunile de completare a formularului 216 „Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare“.

Ordinul 3.738/2024 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 216 "Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare", a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 689 din 17 iulie 2024.

Model D216 - Declaratiei privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare





Instructiuni de completare a formularului 216 „Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare“

I. Depunerea declaratiei

1. Declaratia se completeaza si se depune la organul fiscal central competent de catre urmatorii contribuabili:

a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, depaseste 2.500.000 lei;

b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. 

2. Termenul de depunere:

a) in cazul contribuabililor prevazuti la pct. 1 lit. a) declaratia se depune la organul fiscal central competent pana la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent;

b) in cazul contribuabililor prevazuti la pct. 1 lit. b) declaratia se depune la organul fiscal central competent pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.

3. Rectificarea declaratiei

3.1. Declaratia poate fi corectata prin depunerea unei declaratii rectificative, conform art. 105 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie „X“ in casuta prevazuta in acest scop.

3.2. Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.

4. Declaratia se depune la organul fiscal central la care persoana fizica sau juridica este inregistrata ca platitor de impozite si taxe.

5. Modul de completare si depunere

5.1. Declaratia se completeaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul/reprezentantul legal/curatorul fiscal al acestuia, potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriind, corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de formular, corespunzatoare situatiei sale fiscale.

5.2. Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. 

5.3. Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro.

II. Completarea declaratiei

6. Perioada de raportarein rubrica „Anul“ se inscrie, cu cifre arabe cu 4 caractere, anul pentru care se completeaza declaratia.

7. Caseta „Declaratie rectificativa“ se bifeaza in cazul declaratiilor rectificative.

8. Capitolul I „Date de identificare a contribuabilului“

8.1. Rubrica „Nume, prenume/Denumire“ - se inscriu, dupa caz, numele si prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice.

8.2. Caseta „Cod de identificare fiscala“ se completeaza, dupa caz:

a) in cazul persoanelor fizice se inscrie codul numeric personal al contribuabilului sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale;

b) in cazul persoanelor juridice se inscrie codul de identificare fiscala atribuit contribuabilului, conform legii.

8.3. In situatia in care declaratia se completeaza de catre imputernicitul/reprezentantul legal/curatorul fiscal, desemnat potrivit legii, se inscriu codul de identificare fiscala atribuit persoanei ale carei obligatii sunt indeplinite, precum si datele de identificare ale acesteia. In cazul in care contribuabilul este inregistrat in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, in prima casuta se inscrie prefixul RO.

8.4. Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.

9. Capitolul II „Date privind sectiunile completate“ - se bifeaza rubricile corespunzatoare sectiunilor completate.

10. Capitolul III „Date privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare“

10.1. Sectiunea 1 „Date privind impozitul special pe bunurile imobile“

10.1.1. Se completeaza de catre persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, depaseste 2.500.000 lei.

10.1.2. Se genereaza cate o sectiune pentru fiecare cladire rezidentiala.10.1.3. Litera A „Date privind bunul imobil“ Rd. 1 „Adresa imobilului“ - se completeaza adresa cladirii rezidentiale.Rd. 2 „Numar cadastral“ - se inscrie, in mod obligatoriu, numarul cadastral al cladirii rezidentiale, in situatia in care pentru respectiva cladire exista numar cadastral atribuit de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.Rd. 3 „Cota de detinere“ - se completeaza cota-parte detinuta din imobil.

10.1.4. Litera B „Date privind impozitul datorat“ Rd. 1. „Valoarea impozabila a cladirii rezidentiale“ - se inscrie suma reprezentand valoarea impozabila, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si comunicata de organul fiscal local.Rd. 2. „Plafonul neimpozabil“ - se inscrie suma de 2.500.000 lei, reprezentand plafon neimpozabil, potrivit legii.Rd. 3. „Baza de impozitare“ - se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de detinere asupra diferentei pozitive dintre valoarea impozabila a cladirii rezidentiale (rd. 1) si plafonul neimpozabil (rd. 2).Rd. 4. „Impozitul datorat“ - se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii inscrise la rd. 3.

10.2. Sectiunea 2 „Date privind impozitul special pe bunurile mobile“

10.2.1. Se completeaza de catre persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.10.2.2. Se genereaza cate o sectiune pentru fiecare autoturism.

10.2.3. Litera A „Date privind bunul mobil“Rd. 1. „Numarul de identificare al autoturismului“ - se inscrie numarul de identificare al autoturismului.Rd. 2. „Anul in care a avut loc predarea-primirea autoturismului“ - se inscrie anul in care autoturismul a intrat in proprietatea contribuabilului.

10.2.4. Litera B „Date privind impozitul datorat“Rd. 1. „Valoarea de achizitie a autoturismului“ - se inscrie suma reprezentand costul de achizitie/pretul autoturismului.Rd. 2. „Plafonul neimpozabil“ - se inscrie suma de 375.000 lei, reprezentand plafon neimpozabil, potrivit legii.Rd. 3. „Baza de impozitare“ - se inscrie suma reprezentand diferenta pozitiva dintre valoarea de achizitie a autoturismului (rd. 1) si plafonul neimpozabil (rd. 2).Rd. 4. „Impozitul datorat“ - se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii inscrise la rd. 3.

11. Capitolul IV „Sumarul obligatiilor privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare“Rd. 1. „Impozitul special pe bunurile imobile“ - se preia sau se insumeaza, dupa caz, valoarea/valorile inscrisa/inscrise la rd. 4 „Impozitul datorat“ de la lit. B sectiunea 1 capitolul III din declaratie.Rd. 2. „Impozitul special pe bunurile mobile“ - se preia sau se insumeaza, dupa caz, valoarea/valorile inscrisa/inscrise la rd. 4 „Impozitul datorat“ de la lit. B sectiunea 2 capitolul III din declaratie.

12. Capitolul V „Date de identificare a imputernicitului/ reprezentantului legal/curatorului fiscal“

12.1. Se completeaza numai in cazul in care obligatiile declarative se indeplinesc de catre un imputernicit/reprezentant legal/curator fiscal, dupa caz, desemnat potrivit legii.

12.2. In caseta „Cod de identificare fiscala“ se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului/reprezentantului legal/curatorului fiscal, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.

12.3. In rubrica „Nume, prenume/Denumire“ se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului/ reprezentantului legal/curatorului fiscal.

12.4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului/ reprezentantului legal/curatorului fiscal.

13. In situatia in care obligatiile declarative sunt indeplinite de catre contribuabilul persoana fizica, rubrica „Functia/Calitatea“ nu se completeaza.

Caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularului 216 „Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare“

Denumire: „Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare“ (formular 216)

1. Caracteristici de editare: se utilizeaza echipament informatic pentru completare si editare cu ajutorul programului de asistenta.

2. Se utilizeaza la declararea impozitului special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare.

3. Circula in format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016