Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum calculam impozitarea speciala privind exploatarea masei lemnoase?

09-Dec-2014
14166
In analiza de mai jos, vom vedea care e modul de calcul al impozitului pe exploatarea resurselor naturale cf l2612013 in urmatoarea situatie:

Societatea exploateaza masa lemnoasa si cumpara, de asemenea, si de la alte persoane juridice bustean gater din care rezulta semifabricate: cherestea, frize, produse reziduale care se vand ca atare.

Vom stabili astfel cum se calculeaza impozitul lunar conform Legii 261/2013 art. 3 alin. (1) lit a) sau c) tinand cont de formularea legala si faptul ca masa lemnoasa este o resursa exploatata nu "extrasa".

De asemenea, impozitul se calculeaza asupra veniturilor obtinute din vanzarea semifabricatelor si produselor reziduale integral.

Avand in vedere faptul ca societatea dvs. desfasoara atat activitate de exploatare a masei lemnoase cat si activitatate de prelucrare a bustenilor de gater pe care ii cumparati , impozitul de 0,5% il datorati doar pentru activitatea de exploatare a masei lemnoase.


Acest aspect este prevazut la art. 1 alin 2 al Ordonantei 6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale, cu modificarile si completarile ulterioare ( modificata prin Lg. 261/2013):

"Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 februarie 2013 se instituie impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, in conditiile prezentei ordonante.
(2) Activitatile care intra sub incidenta prevederilor alin (1) sunt: exploatarea forestiera ( cod CAEN 0220 ).”
Cu privire la exploatarea de masa lemnoasa:

Exploatarea de masa lemnoasa consta in obtinerea de lemn rotund ( lemn de lucru fara coaja si lemen de foc ), coaja si alte sortimente ( craci, resturi de exploatare si consumuri tehnolgice ), definita ca volum de lemn exploatat.

La art 3 alin (1) lit a) al Ordonantei 6/2013 se precizeaza ca incepand cu data de 11octombrie 2013 se aplica impozitul special de 0,5% la veniturile obtinute de firmele care exploateaza masa lemnoasa din valorificarea acesteia (masa lemnoasa valorificata fie ca atare, fie in urma prelucrarii, pregatirii sau sortarii fara a fi folosite la obtinerea de alte produse).

In concluzie va trebui sa calculati impozit special de 0,5% calculat la veniturile obtinute de firma dvs. din valorificarea masei lemnoase exploatate.

Cu privire la activitatate de prelucrare a bustenilor de gater achizitionati:

In schimb pentru activitatea de prelucrare a bustenilor pe care ii cumparati obtinand semifabricate (cherestea,frize,produse reziduale:laturoaie,deseuri,rumegus ) pe care le vindeti ca atare, nu trebuie sa calculati impozitul special de 0,5% . In aceasta situatie, in opinia noastra, nu vi se aplica prevederile de la art 3 alin (1) al Ordonantei 6/2013, deoarece nu sunt produse obtinute din masa lemnoasa exploatata de firma dvs.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016