Ce trebuie sa stim despre impozitul pe profit? In primul rand vrem sa stim cum calculam impozitul pe profit. Urmeaza o alta intrebare dureroasa: cand trebuie sa platim impozitul pe profit? Pentru a evita amenzile trebuie sa stim ce declaratii trebuie sa depunem si, desigur, cand trebuie sa depunem declaratiile.
In vederea determinarii impozitului pe profit rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor precum si pierderile fiscale.
Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil. Rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
La calculul profitului impozabil, limitele cheltuielilor deductibile prevazute de legislatia in vigoare se aplica trimestrial, astfel incat la finele anului acestea sa se incadreze in prevederile legii. Pentru contribuabilii care platesc impozitul pe profit anual, limitele cheltuielilor deductibile se aplica anual.
Pentru determinarea profitului impozabil suntem obligati sa intocmim un registru de evidenta fiscala, intr-un singur exemplar. Acesta poate fi tinut in forma scrisa sau electronica.
Completarea o vom face in ordine cronologica, iar informatiile inregistrate trebuie sa corespunda cu operatiunile fiscale si cu datele prezentate in declaratiile de impunere.
Tot ce trebuie sa stiti despre taxele si impozitele din Romania poate fi concentrat, la liniuta, intr-o carte nu mai mare decat o agenda! TOATE obligatiile importante sunt detaliate in ACEST memorator, click«
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de evidenta fiscala se completeaza in toate situatiile in care informatiile cuprinse in declaratia fiscala sunt obtinute in urma unor prelucrari ale datelor furnizate din inregistrarile contabile. Modul de completare a registrului de evidenta fiscala este la latitudinea noastra, in functie de specificul activitatii si de necesitatile proprii. Acestea se refera la: calculul dobanzilor si al diferentelor de curs valutar deductibile fiscal, amortizarea fiscala, reduceri si scutiri de impozit pe profit, evidenta fiscala a vanzarilor cu plata in rate, valoarea fiscala in cazul efectuarii operatiunilor de reorganizari, lichidari si alte transferuri de active si titluri de participare, precum si alte asemenea operatiuni.
Calculul, declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I-III.
Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie inclusiv a anului urmator.
Tot ce trebuie sa stiti despre taxele si impozitele din Romania poate fi concentrat, la liniuta, intr-o carte nu mai mare decat o agenda! TOATE obligatiile importante sunt detaliate in ACEST memorator, click«
Atentie!
Persoanele juridice care se dizolva cu lichidare au obligatia sa plateasca impozitul pe profit pana la data depunerii situatiilor financiare la registrul comertului.
Formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”
Avem obligatia de a depune aceasta declaratie pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
OUG 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative a fost publicat in Monitorul Oficial, nr. 217 din 31 august 2020.
Pe perioada aplicarii prevederilor prezentei legi, adica incepand cu data de 1 ianuarie 2021 si pana in 2025, termenul pentru depunerea D100 a fost prelungit pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator. Atentie! Avand in vedere ca in anul 2023 termenul de 25 iunie, prevazut de OUG 153/2020, cade intr-o zi nelucratoare, acesta se prelungeste pana in prima zi lucratoare, respectiv 26 iunie.
Vom depune declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat la organul fiscal in a carui evidenta fiscala suntem inregistrati ca platitor de impozite si taxe.
Formularul poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa declaratii.
Formularul se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Tot ce trebuie sa stiti despre taxele si impozitele din Romania poate fi concentrat, la liniuta, intr-o carte nu mai mare decat o agenda! TOATE obligatiile importante sunt detaliate in ACEST memorator, click«
Formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”
Avem obligatia de a depune formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit” pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator.
Atentie! OUG 153/2020 prevede si prelungirea termenului pentru depunere D101, necesara platii impozitului pe profit.
Termenul obisnuit ar fi 25 martie 2022, insa prin actul normativ care se aplica de la 1 ianuarie 2021 acest formular poate fi depus pana pe 25 iunie inclusiv a anului urmator. In anul 2023 termenul limita este data de 26 iunie.
Contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului fiscal au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia privind impozitul pe profit pana la data depunerii situatiilor financiare la registrul comertului.
In cazul in care dorim sa corectam declaratia depusa initial, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind „X” in spatiul special prevazut in acest scop.
Formularul 101 se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine - au obligatia de a declara si de a plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial. Platile anticipate se declara in Formularul 100. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit – Formular 101, respectiv 25 martie inclusiv a anului urmator.
Cultele religioase, unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior, particulare, acreditate, precum si cele autorizate, asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si de a plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
Reamintim ca formularul 101 poate fi depus, in 2023, pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator.
Contribuabilii pot opta pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie inclusiv a anului urmator.
Reamintim ca in 2023 declararea si plata impozitului pe profit anual se poate face pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator. ( In 2023 ziua de 25 cade intr-o zi nelucratoare, deci termenul va fi pana pe 26 iunie.)
Optiunea pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit se efectueaza la inceputul anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului anual. Optiunea este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.
Iesirea din sistemul anual de declarare si plata a impozitului se efectueaza la inceputul anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului anual. Contribuabilii comunica organelor fiscale competente modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv prin depunerea Formularului 700.
Reamintim ca prin Ordinul nr. 4136/2020 a fost modificat OPANAF nr. 3725/2017 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.
Astfel, incepand cu anul 2021 pentru modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit NU se mai transmite F012. Prin OPANAF 4136/2020 aceste informatii sunt incluse in Declaratia 700.
Nu pot opta pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit:
- contribuabilii care au fost nou-infiintati, cu exceptia contribuabililor nou-infiintati ca efect al unor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii; - au inregistrat pierdere fiscala sau nu au datorat impozit pe profit anual; - s-au aflat in inactivitate temporara sau au declarat pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social/sediile secundare, situatii inscrise, potrivit prevederilor legale, in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz; - au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
De asemenea, nu pot opta pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit:
- institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine; cultele religioase, - unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior, particulare, acreditate, precum si cele autorizate, - asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, - Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, - organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale - persoanele juridice straine care realizeaza venituri din transferul proprietatilor imobiliare situate in Romania sau al oricaror drepturi legate de aceste proprietati, inclusiv inchirierea sau cedarea folosintei bunurilor proprietatii imobiliare situate in Romania, venituri din exploatarea resurselor naturale situate in Romania, precum si venituri din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana; - contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura.
Contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar.
Contribuabilii care opteaza pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic depun formularul 700 in termen de 15 zile de la data inceperii anului fiscal modificat sau de la data inregistrarii contribuabilului – in cazul in care se opteaza de la infiintare pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic.
Reamintim ca incepand cu anul 2021 pentru modificarea anului fiscal de declarare NU se mai transmite F014. Prin OPANAF 4136/2020 aceste informatii sunt incluse in Declaratia 700.
Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal.
Contribuabilii care opteaza pentru anul fiscal diferit de anul calendaristic aplica urmatoarele reguli de declarare si plata a impozitului pe profit:
a) contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit trimestrial si pentru care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului calendaristic, prima luna, respectiv primele doua luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru, pentru care contribuabilul are obligatia declararii si platii impozitului pe profit, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului calendaristic respectiv. Aceste prevederi se aplica si in cazul in care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului IV al anului calendaristic;
b) contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, pentru anul fiscal modificat continua efectuarea platilor anticipate la nivelul celor stabilite inainte de modificare; in cazul in care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului calendaristic, prima luna, respectiv primele doua luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru pentru care contribuabilul are obligatia declararii si efectuarii platilor anticipate, in suma de 1/12 din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, pentru fiecare luna a trimestrului, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului calendaristic respectiv.
Aceste prevederi se aplica si in cazul in care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului IV al anului calendaristic.
Nu intra sub incidenta acestor prevederi contribuabilii care se dizolva cu lichidare, pentru perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare.
Reguli aplicabile pentru contribuabilii care opteaza pentru revenirea la anul calendaristic ori pentru schimbarea perioadei din care este constituit anul fiscal.
Contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic daca isi modifica exercitiul financiar, potrivit reglementarilor contabile, pot opta ca anul fiscal modificat sa corespunda cu exercitiul financiar. Pentru stabilirea anului fiscal modificat acesti contribuabili aplica urmatoarele reguli:
a) daca anul fiscal modificat redevine anul fiscal calendaristic, ultimul an fiscal modificat include si perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificat si 31 decembrie a anului respectiv; declaratia anuala de impozit pe profit aferenta ultimului an fiscal modificat se depune pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator; b) daca se modifica perioada anului fiscal modificat, primul an nou fiscal modificat include si perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificat si ziua anterioara primei zile a noului an fiscal modificat.
Modificarea perioadei anului fiscal se comunica organelor fiscale competente astfel: a) contribuabilii care modifica anul fiscal potrivit lit. a), pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la data la care s-ar fi inchis anul fiscal modificat; b) contribuabilii care modifica anul fiscal potrivit lit. b), in termen de 15 zile de la data inceperii noului an fiscal modificat.
Prin OUG 153/2020, pentru contribuabilii cu anul fiscal modificat, depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si plata impozitului se va efectua pana la data de 25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat. Modificarile se aplica incepand cu impozitul aferent anului fiscal 2021.
Acte normative aplicabile:
Art. 16, art. 19, art. 41 si 42 din Codul fiscal.
Pct. 8 din Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
OUG 153/2020
OPANAF 4136/2020
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Noutati din legislatia fiscala cu aplicabilitate incepand cu ianuarie 2017Documentar: Regimul fiscal al microintreprinderilorAtentie, se apropie termenul limita de 31 ianuarie pentru unele declaratiiNoul Ghid ANAF privind limita deducerilor unor cheltuieli incluse la calculul rezultatului fiscalPlata anticipata. Cum depunem Declaratia 100 si D101Ultimele articole
10+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaLegea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunarNoi modificari fiscale, aplicabile din 2025. Schimbari asupra impozitelor pe profit, micro si pe venitProiect: Bonificatia de 3% va creste la 5% pentru firmele bune platniceFirme care trec la impozit pe profit in 2024. Mai pot reveni la impozit MICRO din 2025?Articole similare
CALCUL IMPOZIT PE PROFIT pentru trimestrul II 2020. Bonificatie pentru plata la termenul scadentStudiu de caz: Pierdere contabila/pierdere fiscala. CALCUL IMPOZIT PE PROFITCALCUL IMPOZIT PE PROFIT 2010Impozit nerezidenti. CALCUL IMPOZIT PE PROFITCALCUL IMPOZIT PE PROFIT. Cum procedam in ce priveste deductibilitatea provizionului?Ultimele articole
Impozit pe profit. Ce balanta contabila se ia in calcul pentru impozitul pe profit sem. II 2024?CALCUL IMPOZIT PE PROFIT. Bonificatii trimestrele anterioare din 2020Cheltuieli de amortizare la calculul impozitului pe profit. Studiu de cazBonificatie. Calcul impozit profit trimestrul IITop 5 programe de facturare si contabilitate si avantajele pe care le includArticole similare
VIDEO: DECLARATII IMPOZIT PE PROFIT pentru o SRLArticole similare
UPDATE: Schimbari in Calendarul fiscal al lunii august 2018! Termenul de depunere a bilanturilor la 30.06.2018, 20.08.2018Calendarul obligatiilor fiscale ANAF - noiembrie 2019Vineri 25 iunie 2021-termen limita pentru depunerea a opt declaratii fiscale-Dividende in 2018. Care este tratamentul fiscal?Impozit pe profit. Inregistrari contabileUltimele articole
Luni, 25 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteCalendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceVineri, 25 octombrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Articole similare
Contract de sponsorizare [MODEL] si spete utile oricarui contabilDECLARATIA 100 in 2023. Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat a fost completat cu doua noi pozitiiCalendar depunere declaratii cu termen in decembrie 2014Termene de plata si de depunereTratament fiscal aplicabil activitatilor cu caracter intamplatorUltimele articole
Erori contabile. Cum se pot corecta in mod legalParticularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele onlineImpozitul minim, modificat prin Legea nr. 296/2023! Solutii pentru cele 14 neclaritati majore care apar in practicaD100 in 2024. Cum se declara sponsorizarile in formularD100 in 2023: Pana pe 27 noiembrie trebuie depus formularul D100 la ANAF. Cine are aceasta obligatie?Sfaturi de la experti
Expropriere teren. Emitere factura
Intrebare: O persoana juridica are in proprietate un teren care a fost expropriat pe motiv de utilitate publica de catre o primarie. Pentru aceasta operatiune, este obligatorie emiterea facturii catre primarie si raportarea acesteia in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Achizitie intracomunitara de bunuri exportate ulterior
Intrebare: O firma din Austria (A) livreaza niste generatoare catre o firma din Romania in luna septembrie. Firma din Romania nu face plata, iar contractul se anuleaza, astfel ca firma din Austria (A) ramane proprietara generatoarelor, care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA