Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declarare eroanata a impozitului pe profit

10-Mai-2010
3541


Intrebare
Societatea a avut angajati cu contracte civile si a retinut 16% impozit. In declaratia 100 a fost declarat la randul 12 in loc de 22. In declaratia 205 s-a declarat la randul 17. Am fost sesaizati ca am declarat eronat de la Fisc. Care ar fi rezolvarea optima?

Soltuie ofereita de Serviciul de
Consultanta al Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
click aici pentru detalii
 
Raspuns
Codul fiscal distinge intre doua metodologii de calcul a impozitului pe venitul realizat ca urmare a conventiilor civile, cu implicatii aspra obligatiilor care incumba atat persoanei fizice cat si platitorului. Diferentierea intre aplicarea unuia dintre cele doua tratamente fiscale este data de optiunea persoanei fizice mentionata in contractul incheiat.
1. Incadrarea veniturilor realizate de persoane fizice ca urmare conventiilor/contractelor civile incheiate, in conditiile art. 942 si urmatoarele din Codul civil, in vederea impozitarii, in categoria veniturilor din activitati independente potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, implica pentru platitorii de astfel de venituri obligatia sa retina si vireze impotul pe venit in cota de 10% aplicata la venitul brut. Acest impozit este considerata o plata anticipata in contul impozitului pe venit anual datorat de persoana fizica.
In temeiul art. 93 din Codul fiscal, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor pe veniturile prevazute la art. 52 din Codul fiscal au obligatia sa depuna o declaratie informativa (Declaratia 205) privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat.
2. Incadrarea veniturilor realizate de persoane fizice ca urmare conventiilor/contractelor civile incheiate, in conditiile art. 942 si urmatoarele din Codul civil, in categoria veniturilor ?Venituri din alte surse?, potrivit art. 78 din Codul fiscal, implica pentru platitorul venitului (societatea) obligatia de a retine impozitul pe venit in cota de 16% aplicata la venitul brut.
 Acest impozit este un impozit final pentru persoana fizica. Optiunea de impunere cu 16% trebuie exercitata in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
In temeiul art. 93 din Codul fiscal, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor pe veniturile prevazute la art. 78 din Codul fiscal au obligatia sa depuna o declaratie (Declaratia 205) privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.

Impozitul final retinut la sursa in anul 2009 de 16% potrivit art. 78 din Codul fiscal trebuia declarat de catre platitor/societate prin completarea si depunerea Declaratiei 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat la randul 22 ?Impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice?, potrivit reglementarilor in vigoare in anul 2009 referitoare la completarea declaratiei 100.
 
Facem aceasta precizare intrucat au existat doua modificari ale nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetul de stat, introduse in 2010 prin OPANAF nr. 1430/2010 si prin OPANAF nr. 1709/2010, care au modificat randul de declarare a ?Impozitului pe alte venituri ale persoanelor fizice? - art. 79 si 93 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Daca platitorul a retinut 16% calculat la venitul brut, inseamna ca s-a incadrat in cea de-a doua situatie (pct. 2 din prezentarea de mai sus), venitul fiind calificat potrivit art. 78 din Codul fiscal.
 
Cu toate acestea venitul respectiv a fost declarat in mod eronat in Declaratia 100 ca fiind realizat in baza art. 52 din Codul fiscal la pozitia 12 din nomenclator, iar in Declaratia 205, in mod corect, la pozitia 17 (din programul Declaratiei 205) care corespunde situatiei reale. Aceasta situatie a condus la primirea unei notificari din partea organului fiscal privind depunerea eronata a acestei declaratii.

Pozitia la care trebuiau declarate in 2009 veniturile respective in Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat era pozitia 22, care corespundea situatiei prezentate la punctul 2:
 

* 22 - Impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice - art. 79 şi 93 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare -

si nu pozitia 12, care corespundea situatiei prezentate la punctul 1:

* 12 - Impozit pe veniturile din activităţi desfăşurate ?n baza contractelor convenţiilor civile ?ncheiate potrivitCodului civil - art. 52 şi 93 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare

Corectarea acestei situatii se poate face prin depunerea Declaratiei rectificative la Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, corectand situatia anterioara.


Facem precizarea ca potrivit ultimelor modificari ale formularului 100 introduse prin OPANAF nr. 1709 din 8 aprilie 2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 231 din 13 aprilie 2010, pozitia care corespunde art. 79 si 93 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare pentru ?Impozitul pe alte venituri ale persoanelor fizice? este randul 21.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016